USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Маневиччині з’явиться українсько-польський культурний центр?

12 Травня 2009 18:54
Голова Волинської облдержадміністрації  Микола Романюк зустрівся із польською делегацією із Лодзького воєводства. У рамках візиту поляки висловили своє зацікавлення щодо відкриття у селі Костюхнівка на Маневичині у старій «польській школі» своєрідного культурного центру,  – інформує 12 квітня репортер «Волинських Новин».
 
Результатом зустрічі між представника Волині та Лодзького воєводства стане укладання рамкової угоди про співпрацю. Підписання цієї домовленості планують на серпень. Стосуватиметься вона усіх сфер діяльності, розпочинаючи з культури і закінчуючи бізнесом. У ході зустрічі українці та поляки обмінялися запрошеннями на бізнесові форуми.
 
У поляків, як виявилося, налагоджені тісні контакти з фольклорними колективами Маневиччини.
 
Окрім того, під час зустрічі йшлося про село Костюхнівку Маневицького району. А саме про те, що поляки підписали угоду, у результаті якої викупили тамтешню, ще з довоєнних часів, так звану «польську школу». Наразі поляки хочуть організувати там українсько-польський культурний центр для молоді. Також делегація з сусідньої країни наголосила на потребі в догляді за польськими захороненнями, що є у селі Костюхнівці.
 
Довідково:
 
Під Костюнхівкою в липні 1916 року гартувалися легіони польських патріотів. Вони в кровопролитних боях на чолі з Юзефом Пілсудським стримували шалений натиск піхотних і кавалерійських дивізій російської армії під час Брусиловського прориву. Великий Маршалок часто говорив, що незалежність Польщі почалася під Костюхнівкою.
 
На місця бойової слави під Костюхнівку щорічно влітку та восени приїжджають польські скаути – харцери. Ще в 1998 році вони впорядкували військовий цвинтар біля Костюхнівки. В табір до харцерів приходять школярі з Маневичів, котрі не лише знайомі з історією сусіднього польського народу, а й вивчають польську мову. Могили полеглих допомагають впорядковувати і учні з села Костюхнівка. Біля таборового вогнища є про що згадати, є нагода і подружитися.
 
В 30-ті роки, коли Волинь входила до складу Речі Посполитої, за розпорядженням польських властей місцеве населення під Костюхнівкою на честь легіонерів насипало курган, що зберігся до наших днів. Наразі відомо про місце розташування осади легіонерів, де був штаб і землянка Юзефа Пілсудського. А на військовому кладовищі до високого обеліска-хреста  постійно покладаються квіти від польського товариства імені Єви Зелінської, що діє в Луцьку. Під білими кам’яними хрестами, на могилах, встановлені лампадки, в яких запалюють вогні в честь вічної пам’яті полеглих героїв.
Польсько-українська дружба зміцнюється. Для цієї ж мети поляки в Костюхнівці хотіли стару, ще з довоєнних часів, так звану „польську школу” переобладнати в Клуб дружби. Цей задум підтримала й Маневицька районна Рада, прийнявши відповідне рішення. Однак добра справа загальмувалася на обласному рівні. Та все одно – дружба між двома сусідніми народами дедалі міцнішає. Вона має майбутнє. І не тільки тому що до цієї великої і благородної справи долучилася молодь, - пише Історична Волинь.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus