USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині хочуть провести референдум

13 Березня 2012 13:26
Центр політичного аналізу та виборчого консалтингу планує організувати на Волині місцевий референдум. Щоправда, його організують, аби випробувати технологію Town Hall Meeting.
Про це 13 березня під час прес-конференції розповів очільник ЦПАВК Михайло Наход.
Референдум по-новому
Він повідомив, що цьогоріч на Волині розпочалася реалізація проекту «Реформа інституту місцевого референдуму: участь громадян в урядуванні», мета якого – зміна чинного законодавства в частині організації та проведення референдумів.
З його слів, закони, які регулюють проведення національних та місцевих референдумів, застаріли.
На його думку, відповідно до чинного законодавства, важко проводити місцеві референдуми. «Органи влади сильно задіяні в процесі організації референдумів, що впливає на організацію волевиявлення, якщо ініціативи йдуть в розріз з баченнями влади», ‒ відзначив Наход.
Також він повідомив, що нині у парламенті зареєстровано законопроект про місцеві референдуми, який базується на чинному недієвому законі та отримав несхвальні відгуки у закордонних експертів.
У межах реалізації проекту передбачено проведення двох фокус-груп, експертних опитувань, місцевого референдуму в форматі Town Hall Meeting.
«Тобто оберуть певне середовище, на якому апробують нові механізми референдуму. Таким чином ми плануємо протестувати технологію Town Hall Meeting. Її суть полягає в тому, що буде озвучене конкретне питання, зацікавленні та компетентні особи зберуться та визначать певну єдину думку», ‒ пояснив фахівець.
ЦПАВК планує завершити проект у жовтні. За результатами роботи вироблять рекомендації до нового закону про референдуми, який певні структури лобіюватимуть у Верховній Раді.
«Мильна бульбашка» чи ефективна система
Також під час прес-конференції виконавчий директор ЦПАВК Михайло Шелеп розповів про проект «Рік після виборів: моніторинг результатів реформи законодавства України про місцеві вибори».
З його слів, ключова ідея проекту – перевірити ефективність нової виборчої системи. «У 2010 році виборчу систему в Україні змінили на змішану. Мовляв, депутати стануть ближчими до виборців. Тож ми перевіримо, чи дійсно депутати стали ближчими до виборців, чи це ‒ мильна бульбашка, чи система ефективно працює», ‒ повідомив фахівець.
Реалізуючи ініціативу, оберуть депутатів рад різних рівнів і аналізуватимуть їхню роботу з громадянами. «Як вони звітувалися перед виборцями, чи піднімають питання місцевої громади, чи проводять прийоми та інше», ‒ сказав Шелеп.
«У квітні заплановане обговорення перших результатів проекту», ‒ додав він.
Насамкінець Шелеп розказав, що в березні опублікують рейтинг найвпливовіших волинян.
«За кілька днів інформація стане доступною», ‒ зауважив фахівець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Seva100 Показати IP 13 Березня 2012 13:41
А на этот "референдум" можно вынести вопрос об отделении западной украины, и соответственно создания нового государства?
Патрик до Seva100 Показати IP 13 Березня 2012 15:29
Это будет нормально, подальше от жуткого Востока!
К100 до Seva100 Показати IP 13 Березня 2012 21:27
Поддерживаю
жо Показати IP 13 Березня 2012 17:06
Бон...р рулить...
Seva100 Показати IP 13 Березня 2012 17:36
А, что Вы знаете о Востоке? Крооме того,что навязали глобальные СМИ? Лично Вы знаете... Вы там были? У Вас друзья исламисты? Осмелюсь предположить, что Ваша реплика-клише от Эвроидеологии. Не зная -утверждать.
Лікар Показати IP 14 Березня 2012 11:31
А який з шелепа фахівець? Д**іл тай годі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus