USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Накопичувальна пенсія в Україні: хто зможе її отримати та як вона діє в інших країнах

30 Серпня 2021 07:40
Другий рівень пенсійної системи – обов’язкові пенсійні накопичення – запрацює в Україні для деяких груп населення вже з 2023 року.

Економіка 24 вирішила не лише з’ясувати, що передбачають зміни та на яку пенсію зможуть розраховувати українці, а й пригадати досвід інших країн, де подібна система вже успішно працює.

Cоцпакети з накопичувальними пенсіями

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на початку серпня 2021 року розповів, що з 2023 року в Україні почнуть вводити соціальні пакети з накопичувальними пенсіями й уряд вже навіть обрав три групи, на які поширять зміни.

Групи, які зможуть претендувати на соцпакети з накопичувальними пенсіями:

– соціальні працівники,

– вчителі,

– військові.

«Накопичувальна система утворюється як додаткова до наявної солідарної. Гарантування вкладів має бути 100% для державного пенсійного накопичувального фонду. Економічний ефект від запровадження накопичувальної пенсії, за оцінками НКЦПФР, 477 мільярдів гривень до 2030 року», – розповів Шмигаль під час засідання Кабміну.

Чому Україні потрібна накопичувальна пенсія

Згідно з пенсійною реформою 2003 року, в Україні мали запрацювати три рівні пенсійної системи ще 16 років тому. Проте другий рівень пенсійної системи – обов’язкові пенсійні накопичення – не запроваджений й досі.

Мінсоцполітики у межах своєї ініціативи «10 запитань та відповідей про пенсійні накопичення» розповіло, що через демографічну ситуацію у країні та недостатність фінансування держава не може забезпечити українців гідною пенсією. Саме тому в Україні мають запрацювати обов’язкові пенсійні накопичення.

В Україні лише 9% населення мають добровільні пенсійні накопичення.

Як демографічний спад впливає на розмір пенсій

За статистикою Мінсоцполітики в Україні станом на 2021 рік менше 13 мільйонів населення є працездатним, у той час, як пенсіонерів – 11,1 мільйона осіб.

За розрахунками фахівців Інституту демографії імені Птухи у 2050 році буде 9,7 мільйона перацездатного населення, за яких сплачуватимуть внески до Пенсійного Фонду, проти 11,7 мільйона пенсіонерів.

Згідно з конвенцією Міжнародної організації праці, пенсія має становити не менше 40% від зарплати. Раніше в Україні показник становив 54%, тож коли українець виходив на пенсію, то його доходи скорочували вдвічі. Це було цілком допустимим та відповідало міжнародним нормам.

Але зважаючи на демографічний спад в Україні, рівень заміщення заробітку пенсіями з солідарного рівня буде падати до 18% – 20%, згідно з прогнозом Мінсоцполітики.

Яку пенсію можуть отримувати українці

У Мінсоцполітики порахували, що пенсія у розмірі близько 7 тисяч гривень у квітні цього року могла б стати реальністю для українців, якщо би вже тоді повноцінно працювала накопичувальна система. Щоправда, на такі виплати могли б очікувати українці зі стажем 35 років, середньою зарплатою 15 тисяч гривень, щомісячними внесками у розмірі 4% тощо.
При накопичувальній системі українці робитимуть обов’язкові внески у спеціальні накопичувальні фонди. Ті своєю чергою інвестуватимуть гроші, щоб накопичення не «їла» інфляція.

Читати також: Кого з українців обов’язково переведуть на накопичувальну пенсію. Пояснення

Як працюватиме система обов’язкових пенсійних накопичень

Частина внесків одразу надходитиме у власність людини, на її особистий рахунок в накопичувальному фонді.

З податків, що сплачуватимуть українці, на накопичення буде спрямовано частку у розмірі 2% від зарплати. Додаткові 2%, отримуватиме населення з податків, що сплачує роботодавець.

Пенсійний фонд буде одразу вкладати накопичення українців у найнадійніші інструменти держави, тобто державні цінні папери, в тому числі цільові на реалізацію довгострокових проєктів, муніципальні цінні папери, акції та облігації підприємств, депозити в надійних банках, банківські метали, нерухомість, землю тощо.

Передбачається, що українці не лише самі зможуть обирати фонди для накопичень, але й змінювати їх за власним бажанням.

Накопичувальна пенсія буде виплачуватись паралельно з солідарною пенсією, не впливаючи на її розмір.

Виплати з накопичувальної пенсійної системи можуть бути:

– довічними,

– одноразовими,

– на визначений термін.

Зверніть увагу! В Україні поки що не планують повністю відмовитись від солідарної пенсії. Населення отримуватиме дві пенсії одночасно: солідарну та накопичувальну. Передбачається, що таким чином вдасться забезпечити українців гідною пенсією.

Три рівні пенсійної системи в Україні: коротко

Солідарна пенсія – нині діє в Україні, коли пенсіонери отримують виплати з Пенсійного фонду, який наповнює працююче населення.

Накопичувальна система пенсійного страхування – другий рівень, який планують найближчим часом впровадити в Україні. Він полягатиме в тому, що частину внесків українці почнуть відкладати на особисті пенсійні рахунки, а частину – і надалі платитимуть у загальний Пенсійний фонд.

Добровільні внески – третій рівень пенсійної системи, який фактично вже діє в Україні, але на вкрай низькому рівні. Він передбачає, що українці самостійно відкладатимуть гроші на рахунок у недержавний пенсійний фонд. Розмір заощаджень українці теж визначатимуть самі.

Ризики впровадження другого рівня пенсійної реформи

Введення другого рівня пенсійної реформи – обов’язкові пенсійні накопичення несуть й багато ризиків, на думку радника президента з економічних питань Олега Устенка. Він вважає, що Україна просто ще не готова, зокрема, з огляду на такі фактори:

– у країні досить сильне податкове навантаження й українці можуть бути просто не готові самі доплачувати у накопичувальні фонди, як і роботодавці платити більше;

– нерозвиненість фінансового ринку в Україні;

Тож радник вважає, що Україні краще рухатися в бік третього – добровільного – рівня пенсійної системи. Коли кожен сам вирішує, коли, де і скільки йому накопичувати.

Голова Мінсоцполітики Марина Лазебна також відмітила, що нині не найвдаліший час для впровадження другого рівня пенсійної системи з огляду на коронакризу та збройну агресію на сході. Однак, на її думку, зараз немає іншого вибору. Це варто було робити під час економічного зростання у 2007 та 2012 роках.

Накопичувальна пенсія: досвід інших країн

Криза солідарної пенсії у багатьох країнах настала у 70-х роках 20 століття, що було пов’язано з такими факторами, як збільшення тривалості життя, але разом з тим і стрімким старінням населення та демографічним спадом. Тож економіка розвинених країн зіткнулась з недостатністю фінансування пенсійної системи.

Як розв’язання проблеми, країни почали впроваджувати багаторівневу модель пенсійних накопичень. Найбільш розповсюдженою стала трирівнева модель. З огляду на те, що третій рівень – ніщо інше, як прояв власної ініціативи, то фактично у більшості країнах пенсійна система складається з двох частин: державного та накопичувального рівня.

Як працюють пенсійні накопичення у різних країнах

Однією з найбільш успішних та досконалих у світі вважається система пенсійних накопичень у США. Вона складається з трьох рівнів:

– державне забезпечення (social security), тобто мінімальна виплата від держави, на яку можуть розраховувати найменш захищені групи населення, або звичнішим для нас терміном – солідарна пенсія.

– приватне корпоративне фінансування яке забезпечує роботодавець, може бути державне, або приватне.

– приватне індивідуальне забезпечення (individual retirement account), тобто ті самі добровільні пенсійні внески, суму яких кожна людина може регулювати для себе сама.

Велика Британія має одну з найстаріших та найскладніших пенсійних систем світу, що існує з 1908 року. Вона передбачає два рівні:

Базовий – по досягненню пенсійного віку людина отримує виплати, розмір яких залежить безпосередньо від стажу та індексується державою відповідно до інфляції. Однак, розмір пенсії має свої обмеження. Держава гарантує 20% середньої зарплати працівника. Для чоловіків пенсійний вік настає після 65 років, для жінок – після 60 років.

Паралельно для пенсіонерів доступні способи приватних накопичень. Такі, як корпоративні пенсійні програми на підприємствах та недержавні пенсійні фонди.

У Швеції 16% від зарплати працівника відраховують до пенсійних зобов’язань, а 2,5% йдуть безпосередньо на його приватний пенсійний рахунок. Тобто у країні дворівнева пенсійна система.

Пенсійні накопичення у різних країнах світу

Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) проаналізувала 77 країн світу, щоб порівняти відсоткове співвідношення пенсійних накопичень населення до ВВП у 2020 році. Відповідно до цього рейтингу Україна посідає останню сходинку й ділить її з Пакистаном: пенсійні накопичення українців – всього 0,1% до ВВП.

Зауважимо, у Пакистані діє лише накопичувальна пенсійна система, тобто працююче населення сплачує внески на свій пенсійний рахунок.

У яких країнах найбільше накопичень

У восьми з сімдесяти семи досліджуваних країн активи накопичувальних фондів перевищують за розмірами річний ВВП:

Данія – 219,7%,

Нідерланди – 194,4%,

Ісландія – 178,2%,

Канада – 159,5%,

Швейцарія – 158,7%,

США – 150,3%,

Австралія – 137,5%,

Велика Британія – 123,2%.

В середньому в країнах ОЕСР активи накопичувальних пенсійних систем складають близько 70% від ВВП.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
лучани Показати IP 30 Серпня 2021 08:26
На пенсію люди повинні відкладати самі собі і не чекати на державу. З 30 ти років відкладати на старість, а не прогулювати та пропивати і чекати що хтось заплатить пенсію.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus