USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Нападали не вперше: що відомо про загиблого журналіста Комарова

20 Червня 2019 15:12
У ніч на 20 червня в лікарні помер черкаський журналіст Вадим Комаров. Півтора місяці тому його жорстоко побили і відтоді він не приходив до тями.

НВ зібрало все, що відомо про гучний злочин та журналістську діяльність Вадима Комарова.

Як стався замах

Невідомий напав на Вадима Комарова 4 травня. Близько 9-ї ранку в той день перехожі знайшли побитого журналіста в безсвідомому стані на одній з центральних вулиць Черкас (Небесної сотні) і викликали швидку. Комарова госпіталізували з важкою травмою голови.
Як уточнили згодом правоохоронці, того ранку журналіст купив букет квітів на центральному ринку міста і повертався додому. У момент нападу Комаров йшов вулицею, а злочинець «завдав йому тілесних ушкоджень, після чого зник з місця події».

Спочатку поліція порушила кримінальну справу за ч.1 статті 121 Кримінального кодексу (умисні тяжкі тілесні ушкодження), однак згодом її перекваліфікували в замах на умисне вбивство (ст. 15, ст. 115 КК).

На даний момент у цій справі ще ніхто не був затриманий. Поліції також не вдалося встановити, яким предметом нападник завдав Комарову ударів по голові. «Це може бути, як молоток, так і звичайна металева труба», — розповів на початку червня Олександр Запорожець, заступник начальника слідчого управління Головного управління Нацполіціі в Черкаській області.

За його словами, на той момент у рамках розслідування було проаналізовано десятки відеозаписів з камер спостереження на місці події. Запорожець розповів, що ці записи «дали певні результати», хоча сам момент нападу на відео не потрапив.

Він також зазначив, що поліція розглядає три версії гучного інциденту: напад з корисливих мотивів, раптовий конфлікт із нападником та версія, пов’язана з журналістською діяльністю Комарова.

Уже після смерті журналіста спікер Нацполіціі в Черкаській області Дмитро Грищенко запевнив, що правоохоронці роблять все можливе для розкриття злочину: опитано 1,3 тис. осіб та оброблені дані понад 100 камер спостереження, розташованих уздовж маршруту Комарова в день замаху.

Півтора місяці в комі

Після побиття Вадим Комаров перебував у комі і до смерті не опритомнів. Медики визнали журналіста нетранспортабельним і провели дві складних операції в Черкаській міській лікарні. Зокрема, відразу після нападу вони дві години боролися за життя репортера, витягуючи уламки кісток з рани на голові.

Спочатку близькі Комарова ділилися обережними надіями: у їхній присутності у нього частішав пульс та піднімався тиск, розповіли дружина і дочка журналіста черкаському правозахиснику Валерію Макеєву, секретарю черкаського відділення Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Однак стан Комарова був вкрай важким: пошкодженою виявилася третя частина головного мозку, розповідав Олег Стадник, директор Департаменту охорони здоров’я Черкаської міськради. Майже через місяць після замаху медики констатували відсутність позитивної динаміки в його стані. У ніч на 20 червня журналіст помер, так і не вийшовши з коми.

Що відомо про Вадима Комарова

Близькі та друзі Комарова, а також медіа-спільнота відразу після замаху пов’язали його з професійною діяльністю журналіста. У своїх матеріалах Комаров регулярно торкався гострих тем — писав про незаконне будівництво в Черкасах, розкрадання держкоштів і корупцію на місцевому рівні.

Напередодні нападу він готував матеріали про бунт у Черкаській колонії, а також займався розслідуванням про причетність міських чиновників до тиску на керівництво однієї зі спортивних шкіл. За словами секретаря черкаської філії НСЖУ Макеєва, з яким Комаров спільно випускав відеопроект 72 години, у рамках цього розслідування журналіст готувався оприлюднити аудіозаписи, що викривають одного з топчиновників міськради Черкас.

Свої прямі включення та тексти Комаров часто публікував на власній сторінці у Facebook, рідше в місцевих ЗМІ.

«Його прямі репортажі і гарячі новини з Черкаської області збирали десятки тисяч переглядів», — зазначає Макеєв. За його словами, «новини від Комарова» стали невід'ємною частиною життя для багатьох городян.
«Він був незручним для багатьох місцевих політиків. Ставив незручні питання про корупцію в Черкасах, піднімав резонансні теми», — заявив після смерті Комарова голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.
Фатальний замах був не першим нападом на Комарова. У вересні 2016 року в журналіста стріляв невідомий: він подзвонив у двері приватного будинку Комарова та скоїв постріл, коли журналіст вийшов з воріт свого двору. Тоді репортерові вдалося ухилитися від кулі, а нападник втік.
Комаров також був відомий у місті як громадський активіст. Він входив до складу громадської ради при Черкаській ОДА, представляючи організацію Агентство антикорупційних реформ. А на президентських виборах 2019 року Комаров був головою дільничної виборчої комісії.

Громадреакція на замах

Гучний злочин нагадав про інші нерозкриті замахи на журналістів та активістів в Україні, давши поштовх новій хвилі вимог розслідувати ці справи і захистити співробітників ЗМІ в майбутньому.

Так, 10 червня розслідувати напад на Комарова закликала моніторингова місія ООН з прав людини. «Безкарність за насильство є неприйнятною», — йдеться в заяві місії.

А представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір незабаром після нападу на журналіста заявив, що цілеспрямована атака на нього викликає «особливу тривогу і не може залишитися безкарною».

Після смерті Комарова НСЖУ озвучила вимоги «реального, а не декларативного» захисту прав журналістів в Україні.

А Тетяна Печончик, голова правління громадської організації Центр інформації з прав людини та член комісії з журналістської етики, закликала президента Володимира Зеленського відновити роботу міжвідомчої групи з розслідування злочинів проти журналістів, яка раніше була створена при Адміністрації президента.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus