USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Національні меншини Волині забезпечать приміщеннями та підручниками?

25 Листопада 2008 15:44

Найбільш обговорюваним питанням, яке хвилює національні меншини Волині, виявилася відсутність приміщень для створення культурних осередків. Про це йшлося під час засідання ради з питань етнонаціональної політики при облдержадміністрації, – інформує 25 листопада репортер «Волинських Новин».
На Волині зареєстровано 14 громадських організацій національних меншин, – розповів завідувач сектором у справах національностей головного управління з питань внутрішньої політики облдержадміністрації Олександр Кравчук. Із 800 шкіл лише одна школа №5 у Луцьку є двомовною – українською та російською. У 371 школі вивчають російську мову, у 15 – польську. Окрім того, є факультативи, недільні школи, де вивчають мови національних меншин, – зазначив пан Кравчук. Із 548 найменувань книг, які побачили світ на Волині, – 477 українською мовою.
 
Представники різних національних меншин висловлювали своє невдоволення відсутністю культурних центрів, забезпеченням навчальними підручниками. На таке зауваження заступник голови ОДА Святослав Кравчук запропонував видавати книги на Волині. «Це питання ніхто не ставив, обов’язково ним займемося у 2009 році», – пообіцяв заступник губернатора.
 
Питання освіти порушували зокрема представники ромської общини. За їхніми словами, ромам ніде вчитись, оскільки нема не те що навчального закладу, а й навіть існуючий клас у луцькій школі №16 розформували. Проте ромська громада подякувала за букварик, на видання якого влада виділила цьогоріч 8 тисяч гривень. Щодо приміщення для культурного центру, то нацменшина стверджує, що знайшла таке, але наразі це питання не врегульоване. За словами ромів, вони виграли тендер і вклали уже 21 тисячу гривень у проект.
 
Питання культурних осередків піднімали російська і чеська общини. Цю проблему Святослав Кравчук визнав найболючішою. «Вихід спробуємо знайти», – запевнив він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus