USD 39.45 39.78
  • USD 39.45 39.78
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.72 9.86

Науковці нарешті визначили шлях, яким давні люди покинули Африку

6 Жовтня 2023 00:27
Сучасні люди еволюціонували в Африці між 200-3000 тис. років тому і мігрували з континенту в кілька етапів, щоб заселити спочатку Азію, а потім Європу.

Нове дослідження пролило світло на те, як це відбувалося. Так, перші люди мігрували з Африки 84 тис. років тому, щоб заселити інші частини світу, йдучи річковим маршрутом через Йорданію, а не через Червоне море, як вважалося раніше, пише УНІАН з посиланням на Sky News.

Вчені з Університету Саутгемптона і Університету Шаньтоу в Китаї провели дослідження в рифтовій долині Йорданії, де виявили ручні інструменти, що збереглися у відкладеннях нині висохлих річок. Використовуючи методи люмінесцентного датування, вони простежили їх вік – це приблизно 84 тис. років.

Читати ще: Науковці розкрили секрет витривалості стародавніх будівель римлян і мая

Раніше вважали, що коли рівень моря був низьким, давні люди подорожували від Африканського Рогу до Південно-Західної Аравії через Червоне море. Але відкриття цих інструментів підтверджує іншу теорію про те, що вони обрали сухопутний шлях на північ до Йорданії.

Їхні подорожі проходили добре зрошуваними коридорами річкових каналів, які відтоді висохли й перетворилися на пустелю, йдеться в дослідженні.

Професор геоморфології в Університеті Саутгемптона Пол Карлінг зазначив: «Ці дані є ключовою частиною головоломки, яка показує, що люди мігрували північним маршрутом, використовуючи невеликі водно-болотні угіддя як бази, одночасно полюючи на численних диких тварин на луках».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus