USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Навчання в русі»: освітній експеримент у луцьких школах

17 Листопада 2017 13:19
Про нудні уроки та строго складені руки за партами школярі 2-Г класу Луцького НВК № 24 не знають, адже під час навчання вони стрибають, танцюють, присідають і кидають м’яч.

Нині в окремих класах і школах Луцька впроваджують дослідно-експериментальну роботу за темою «Здоров'язбережувальна технологія «Навчання в русі».

Яка ж різниця між класичною школою та новими педагогічними прийомами розповіла читачам Інформаційного агентства Волинські Новини вчитель початкових класів Луцького навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів № 24 - технологічний ліцей» Алевтина Козак.
Для того, аби зустріти дітей та підготувати клас до уроків, ми йдемо в школу завчасно. І перше, що привертає увагу - це вікна нашого «експериментального» класу. Його одразу можна впізнати: намальовані на вікнах ведмедик, зайчик та сова радо усіх зустрічають.
Про те, що у цьому класі вчаться щасливі діти говорить і напис на дверях кабінету.
Зайшовши у кабінет, не перестаєш дивуватися, адже тут все в декораціях, на стелі висять гірлянди, а підлога розмальована фарбами, де намальовані доріжки, дитячі руки, ніжки, вочевидь для якихось ігор.
Таке враження, що заходиш не у храм науки, а на святкування нового року, де не вистачає лише вічнозеленої красуні. Хоча й тут її друг – зелений, колючий кактус із великими очима.
Доки вчителька розвішує наочність, їй в усьому допомагають діти. Також дівчатка вчаться робити гарні зачіски, адже перша вчителька не лише дає знання, а й навчає їх бути справжніми леді.
Перший урок у нас математика. Для того, аби малеча остаточно прокинулася після своїх тепленьких ліжечок та зосередилася на навчанні – урок розпочинаємо з танців.
Вчителька 2-Г класу Алевтина Козак розповідає, навчання у русі – це саме те, що потребують школярі початкової ланки.
«Я бачу по своїх дітях, що багатьом краще дається навчання у русі, але є й ті, кому комфортніше вчитися, сидячи за книгою. Тому скільки дітей – стільки є до них і підходів. Учням необхідно давати можливість обирати зручну для них форму навчання. Тому у звичні для багатьох уроки ми вносимо нові елементи з рухами.

Дітям це дуже цікаво, вони веселяться, для них це гра під час якої зосереджуються, щоб виконувати поставлені завдання. Це не лише ефективно з точки зору отримання знань, а й фізичного здоров’я, бо діти постійно в русі. Діти здебільшого дуже рухливі, але не завжди ведуть активний спосіб життя, багато часу проводять біля телевізора чи гаджетів. От уявіть: діти сидять в школі аж 5 годин, потім виконують домашнє завдання і не мають, куди подіти свою енергію. Від цього вони стають злими, їм стає некомфортно самими із собою», - розповідає про переваги програми в русі пані Алевтина.
Після закінчення першого уроку дітвора одразу перейшла у вільну зону класу, де розмальована підлога й тут у них розпочався біг та повзання наввипередки.
Навчання у русі, каже Алевтина Козак, має такий девіз: «Даючи знання, не відбирай здоров’я».

«Я дуже люблю, коли діти бігають на перерві, ніколи їм не кажу, щоб сіли та заспокоїлися. Я навпаки за те, щоб школярі більше стрибали та гралися. Однак, без обмежень діти починають бешкетувати. Тому ми для них намалювали доріжки, на яких вони можуть стрибати, ходити, повзати й виконувати різні вправи, змагаються і тут я вже за них спокійна», - резюмує педагог.
Далі почався урок української мови, під час якого діти кидали м’яч, передаючи право відповідати на запитання, а коли помилялися, то присідали. А от на читанні малеча надувала повітряні кульки – так вони робили зарядку легеням. Усі ці вправи малеча виконує із задоволенням.
«Спочатку ми приходимо і робимо зарядку, потім танцюємо. На українській мові кидаємо м’ячика й коли правильно відповідаємо, то крутимося, якщо не правильно, то присідаємо. Це дуже цікаво», - каже Маргарита.

Заступник директора з навчально-виховної роботи Тетяна Копчак розповідає, що експериментальна програма діє у трьох класах: 2-В, 2-Б і 2-Г.

«Програма «Навчання в русі» не є новою, адже науковець Олександра Дубогай вже багато років працює над цим питанням. Вона ніби не нова, але з новими методиками. Великим плюсом цієї програми є й те, що, коли нам пропонують якісь методики, а вони не діють, то ми можемо щось змінювати. Розумова діяльність напряму пов’язана із руховою діяльністю, тому наша школа залюбки долучилася до цього Всеукраїнського експерименту. Приємно й те, що в нас є молоді педагоги, які намагаються вносити свої ідеї у цю програму, щоб задіювати учнів до рухової діяльності на уроках і перервах. Також пострибати можуть і самі вчителі, а дітей треба вчити, в першу чергу, своїм прикладом», - зауважує Тетяна Копчак.
Нова методика, додає практичний психолог Наталія Матвіюк, позитивно впливає і на психічне здоров’я школярів, адже у дітей покращується настрій, відбувається емоційне налаштування на роботу та реалізовується пізнавальна активність.

«Здоров’я нації – актуальна тема сьогодні, тому приємно, що ми маємо змогу працювати над тим, щоб наші діти ставали здоровішими. Зараз і педагоги, і психологи відмічають те, що в дітей менше розвинена рухова активність. Як результат, у багатьох учнів є фізичні відхилення. Я, як психолог, бачу, що через це значно погіршилися пам’ять та увага в школярів. Коли дитина рухається, активізується її інтелектуальний розвиток», - пояснила пані Наталія
Алевтина Козак насамкінець зауважила, що наслідком цієї програми є не лише хороше самопочуття учнів упродовж робочого дня, а й позитивні результати на шкільних олімпіадах та конкурсах.

Підготував журналіст Вадим Панафідін
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Мама школяра Показати IP 17 Листопада 2017 14:59
От що значить дати молодим дорогу - й з дітьми цікаве щось придумують, не каже на малих "дибіли" і діти люблять вчительку, а не ведеш дитину в школу, як на каторгу. Молодці, дуже цікаво!
Мамочка Показати IP 17 Листопада 2017 15:20
Ой.....Якби й я хотіла б навчатись в такому класі, а не в совдепії!!!!!!!!!!
Хмара Показати IP 17 Листопада 2017 16:29
Таких молодих фахівців треба мотивувати фінансово достойною оплатою, ато почне Польша запрошувати педагогів то хто буде навчати наших дітей...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus