USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Найбільшій бібліотеці Волині - 75

12 Червня 2015 11:30
75 років від дня заснування виповнилося Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки. Її послугами та універсальним фондом у 679 тисяч документів користуються понад 35 тисяч мешканців Волині. Про це інформує видання Хроніки Любарта.

А колектив бібліотеки – це об’єднання високопрофесійних, самовідданих, творчих людей, закоханих у книгу й бібліотечну справу.

Директор закладу Людмила Стасюк розповіла, що від дня заснування і до цього часу дуже багато зроблено для розвитку книгозбірні. Зокрема, багато в чому допоміг Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк».

«Кілька років тому завдяки Фонду вдалося придбати комп’ютери для бібліотеки. А також наші працівники мали змогу відпочивати у Буковелі. У бібліотеки - багато досягнень.

У 2001 році колективу вдалося отримати грант Посольства США на відкриття інтернет-центру, із 2004-го до 2005 року працювали над створенням регіонального інформаційного порталу й придбали програми «ІРБІС», що в результаті дало можливість створити електронний каталог, – наголосила директор закладу. – У 2005-му відкрили центр Європейської інформації, роком пізніше, у вересні, – інформаційний центр «Вікно в Америку». У 2007-му започаткували проект «Консорціум «Історична Волинь» за участю п’яти областей (Волинської, Рівненської, Житомирської, Тернопільської та Хмельницької). Далі розпочали роботу над реалізацією програми «Бібліоміст». А 29 червня 2011-го відкрили пам’ятник Олені Пчілці».

Людмила Стасюк наголосила, що колектив бібліотеки посилив співпрацю з військовими підрозділами, волонтерськими організаціями, громадськими формуваннями, які надають допомогу бійцям на сході. У відділах читальних залів і краєзнавчої роботи обладнано куточки пам’яті Героїв Небесної сотні та загиблих у зоні проведення антитерористичної операції лучан. Бібліотека була ініціатором проведення вечорів пам’яті Небесної сотні, презентацій книг «Вклонімось доземно українському солдату» та «Волинський пантеон». Внеском у справу допомоги бійцям АТО стало плетіння маскувальних сіток. Книгозбірня підтримала Всеукраїнську акцію «Бібліотека українського воїна», в ході якої 14-й Володимир-Волинській окремій механізованій бригаді цього місяця передано 43 примірники найновіших видань.

У архівах бібліотеки є раритетні книги. Донедавна найдавнішою пам’яткою була книга «Превращенія Овидіяевы сь примечаніями и Историческими обьсненіями» 1795 року видання. Однак нині цей раритет за давністю поступився іншій безцінній реліквії – «Посльдованіє на день Стым Пасхи й на всю свьтлую сєдмицу», що датується 1762 роком.

Лілія БОНДАР
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
маю коня Показати IP 12 Червня 2015 12:34
Клятi комунiсти,побУдували на нашу голову.краще свиням хвости крутити
До коня Показати IP 12 Червня 2015 13:55
Та чого вже бібліотека мішає і причому тут комуністи?. Якщо тобі краще свиням хвости крути то йди і крути тебе ж ніхто не заставляє іти до бібліотеки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus