USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Не на роки, а на десятиліття: як ремонтують проспект Волі у Луцьку. Фото

18 Вересня 2021 13:17
На центральному проспекті обласного центру щодня робота кипить з самого ранку. Воно й не дивно, адже масштабний ремонт обіцяють завершити в перших числах жовтня. Робітники зазначають: працюють не покладаючи рук, аби вкластися в терміни та дотримати слова.

Обабіч шляху акуратно складені матеріали. Працює техніка. Пил, що здіймається з-під коліс навантажувачів та від дискової пилки, що нею один з працівників підганяє під потрібні розміри камінь для бордюру, у променях сонця створює дещо сюрреалістичну картинку.
За кермом навантажувача – Олександр. Молодий чоловік вправно виконує роботу, навіть лихачить, ставлячи свій бобкейт на два задні колеса. Однак нітиться, коли напрошуємося на розмову.
«Я розповідати не дуже люблю, – сором’язливо усміхається. – Звик руками працювати. Що можу сказати? Робота важка, але хіба буває легка? Роблю те, що вмію. Виконую завдання, які доручають».

Слава кермує екскаватором. Привітний, з чудовим почуттям гумору. Чоловік каже: роботу свою любить, має чималий трудовий стаж – 25 років.
«Роботи нам завжди вистачає. Зараз от порядок наводимо після себе. Після того як тут понароблювали всього і ми, і зв’язківці, електрики, треба ж прибрати, а то й так невдоволених не бракує, щодня доводиться якісь претензії чути. Але здебільшого люди нормально ставляться, бо розуміють, що для їхнього ж комфорту стараємося», – каже Слава.
На запитання, чи важко працюється, чоловік відповідає по-філософськи: «Хто любить свою роботу, тому нічого не важко». І заводить свою «конячку», бо, каже, день не стоїть, ніколи базікати.

Водій вантажівки Віталій саме привіз матеріали й зібрався вивозити будівельний непотріб. Чоловік запевняє: умови праці нормальні, та й грішми не ображають.
«А що важко… Ну, так, але, як кажуть, добре там, де нас нема», – усміхається.

Віталій додає: роботи ще чимало, але до початку жовтня старатимуться впоратися.

Читати ще: Проспект Волі у Луцьку планують відкрити для громадського транспорту в жовтні

«Можливо, на тротуарах десь не доробимо, але проїжджа частина, я думаю, буде готова вчасно, – розмірковує. – У нас, щоб ви розуміли, практично всі суботи робочі. За все літо лише дві вихідні суботи мали – перед Трійцею і минулого тижня».
«Прикро, коли приходять і починають нас шпетити, мовляв, понароблювали, понаривали, ні пройти ні проїхати. Але ж для людей робимо! І щоб не на роки, а на десятиліття вистачило. Не розумію таких невдоволених, – знизує плечима. – А найбільше дратує, коли з претензіями лізуть ті, хто в цьому не розбирається. По-іншому тут зробити не можна, мусово зняти старе і зробити по-новому, бо як на старе зверху покласти нове – ліпше від того не буде. Усілякі блогери, стрімери ходять, знімають, потім негативні коментарі пишуть. А Слава он правду каже: хай хтось із них просто прийде і постоїть біля хлопців цілий день на спеці. Хай нічого не робить, просто постоїть – тоді, може, зрозуміє, що й до чого».
Доки розмовляли з робітниками, перевірити, на якій стадії роботи, навідалися Луцький міський голова Ігор Поліщук, директор департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради Микола Осіюк, секретар Луцькради Юрій Безпятко. Працівники кажуть: мер тут частий гість, бо дуже переживає, щоб роботи було виконано вчасно та якісно.
Читати ще: Проспект Волі в Луцьку внесли у програму озеленення міста

Як розповів Ігор Поліщук, працівники підрядника продовжують облаштовувати основу під нижній шар асфальту і вже дотягують його до Київського майдану. Разом з тим, триває вкладання технічної смуги, паркомісць, велодоріжок, облаштування майданчиків для зупинок громадського транспорту. До речі, їх роблять з натурального каменю.
«Практика показує, що коли робиш ці зупинки з асфальту, з часом він все одно просідає. А треба робити з натурального каменю, тому що він довготривалий, не просідає, це продовжить строк нормальної експлуатації цього проспекту, – пояснює міський голова. – Після того як дотягнемо асфальт, візьмемося за майданчики під зупинки громадського транспорту. Дуже важко сказати щодо часових рамок, тому що все залежить від того, чи буде погода. Сподіваємося, що в жовтні це відбудеться».

Читати ще: Не транзитний – пішохідний: як виглядатиме проспект Волі в Луцьку через кілька років. Фото

Мер Луцька додає: цей проект – найскладніший за весь час незалежної України.
«Він найоб’ємніший за роботами, тому що це і перевкладання мереж, і каналізація, і зливова каналізація, і переходи теплових мереж, і оптоволокно, і силові кабелі, – зазначає Ігор Поліщук. – Звичайно, це не просто ремонт, не просто перекладання асфальту, а й облаштування паркомісць, велодоріжок, тротуарів, освітлення. Об’єкт дуже масштабний».

Міський голова звернув увагу на те, що місця, де вкладатимуть натуральний камінь під зупинки громадського транспорту, додатково посилюють бетонними плитами.
«Вкладання цього натурального каменю потребує певної класності від працівників. Це доволі філігранна робота, тому просимо підрядника, щоб прискорювався, але щоб це не йшло на шкоду якості робіт і довговічності цього результату. Робимо все з перспективою на багато років, щоб найближчі кілька десятиліть до капітального ремонту цього проспекту не повертатися», – наголосив мер.
Головний інженер підприємства «Луцькавтодорсервіс» Сергій Жданов у галузі пропрацював понад 30 років, починав із майстра, потім став виконробом, а відтак – головним інженером. Зізнається: труднощів під час ремонту проспекту Волі не бракувало.
«По-перше, комунікації, які тут наявні, не були передбачені проектною документацією. Коли ми взялися розбирати покриття на проспекті, побачили, що вони вже свій термін відслужили, пора їх міняти. Конструкція дорожньої одежі була слабка, – констатує інженер. – Є таке поняття, як модуль пружності, тому в аварійному порядку ми запрошували проектантів і було ухвалено рішення збільшити тримальну здатність основи, бо якщо гарна основа, то й асфальт буде триматися».
Читати ще: Спрямований на людину, а не на авто: яким бде оновлений проспект Волі в Луцьку. Фото

Сергій Жданов додає: хай там як, але завдяки сучасній техніці працювати зараз набагато легше, як колись.

«Раніше в нас не було таких асфальтоукладачів. Сучасні ж оснащені електронікою. От, наприклад, задають геодезичні відмітки і машина все розраховує, в результаті виходить якість, – пояснює фахівець. – Катки сучасні стали, гладковальцеві. Допоміжних механізмів більше, той самий бобкейт замінює багато ручної роботи. Одне слово, ми стали більш технічно оснащені і, звісно, це відображається на якості робіт».
Окрім того, під час ремонтних робіт постійно працює незалежна дорожня лабораторія. Вона здійснює контроль над всіма технологічними процесами, стежить за температурою укладання асфальту, за його ущільненням, за ухилами.

«Лабораторія дає нам рецептуру, як зробити асфальтобетон, щоб він був якісний, туди додаємо багато хімії, щоб він довго служив, був пластичний, зносостійкий та довговічний», – каже Сергій Жданов.

Чоловік перепрошує і прощається з нами, бо, каже, роботи ще – непочатий край. Ми ж простуємо ще трохи незатишним проспектом Волі геть, уявляючи, як гарно та комфортно тут буде буквально за кілька тижнів.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
Анонім Показати IP 18 Вересня 2021 13:33
ніби все ок, але хлопці без шоломів, жилетів, спецвзуття, наколінників, рукавичок...
Луц до Анонім Показати IP 18 Вересня 2021 14:40
То тільки на Волині так, в інших областях забезпечують усім!!!
жлл Показати IP 18 Вересня 2021 14:16
Бобкейт прям як скейт)))
Лучани Показати IP 18 Вересня 2021 14:41
Реконструкція проспекту зроблена від Театрального майдану до вул. Шопена ! А від вул. Шопена мало би бути зроблено так само, але допущено порушення генплану і робиться не реконструкція, а ремонт ! Погано, коли влада ігнорує будівельні норми і тепер на тривалий час поки не пройде міжремонтний період не буде змоги виправити отой сьогоднішній ремонт і провести дійсно так необхідну реконструкцію, яка передбачена генпланом Луцька !
AC Показати IP 18 Вересня 2021 14:47
Чому проспект не розширили?
Семен до AC Показати IP 18 Вересня 2021 16:06
Луцьк, вже кілька місяців, взагалі обходиться без цього проспекту....
Василь до AC Показати IP 18 Вересня 2021 18:53
Один відомий чоловік сказав: як це парадоксально не звучить, але чим ширша дорога, тим більші на ній затори
Лучанин до AC Показати IP 18 Вересня 2021 22:02
Тебе забули запитати. Там зламків взагалі не має бути. Центр має бути пішохідним
Лучани Показати IP 18 Вересня 2021 14:56
Приємно і радісно читати такі новини. ДЯКУЄМО кожному причетному!!!
Пенсіонер Прокопчук Показати IP 18 Вересня 2021 15:02
Ми вже прожили 30 років у незалежній Україні. Гадаю необхідно ще прожити тих самих 30 років, щоб ми були схожі на європейців, як показують в тому кіно: керівництво, спеціалісти, робітники в спецодязі з відповідними гаслами на куртках, у спецвзутті, у спецшоломах, та зі спецрукавицями. А на сьогодні наші українські робітники не всі офіційно оформлені, працюють по вимозі: начальник гроші платить, то працюємо, гроші начальник не платить - розбігаємось. Тому і праюють, хто в чому та хто як???
туристка Показати IP 18 Вересня 2021 16:26
Старається мер . Думаю, що Луцьк стане найгарнішим містом в Украіні І кожному захочеться побувати в ньому Моя ще порада , створити туристичне місто , щоб можна було туристам і приізжим на що подивитися і пофотогруватися
1 Показати IP 18 Вересня 2021 16:28
"Вкладання цього натурального каменю потребує певної класності від працівників. Це доволі філігранна робота" (с)... Дуже філігранно вклали біля 4-ї школи. Бруківка вище асфальту на 5-7 см, а перепад висоти підсипали і лопатами приплескали... Спеціалісти ще ті...
Експерд до 1 Показати IP 18 Вересня 2021 21:02
Ти потуроча необучене. Це перепад під шар асфальтобетону. Не шариш - краще жуй.
Лучанин до 1 Показати IP 20 Вересня 2021 12:42
Швидше за все, це не кінцевий варіант, мабуть, буде ще шар асфальту.
скептик Показати IP 18 Вересня 2021 17:52
які десятиліття !!! аби 5 років протримався
Лучанин Показати IP 18 Вересня 2021 18:42
А хто ті дізайньори, які зробили на гімназії напис " Школа" ? Їх хоча би хтось учив шрифтової грамоти ? Приліпили чужу букву "К" із зовсім іншого шрифта, як горбатого до стіни ! В тій же гімназії число 4 діти вчаться ! Ви чого калічите їхню вразливе естетичне сприйняття отакими ляпами !
Фахівець Показати IP 18 Вересня 2021 19:07
Гидко читати окремих незадоволених нероб диванної сотні. До 1.Камінь лежить вище тому, що буде ще один шар асфальту. Включає мозги перед тим як щось писати.
Анонім до Фахівець Показати IP 18 Вересня 2021 20:38
невдовзі перевіримо ваше припущення)))
1 до Фахівець Показати IP 18 Вересня 2021 21:48
Фахівцям видніше, але по висоті вже як фініш, підігнано під Шопена і заїзди в двори. Поживем побачим)
Анонім до Фахівець Показати IP 18 Вересня 2021 21:58
Гидко - не читай! А ремонт/реконструкція звелася до вирубування дерев і збільшення теплоакумулюючих поверхонь (асфальт/бетон) в часи гл.потепління. Ото в літні місяці мешканці «проспекту» не надякуються за таку «красу»!
олександр Показати IP 19 Вересня 2021 12:58
міліони роздерибанять а луцьк як смердів так і смердить, приємне відкриття.
Місцевий Показати IP 19 Вересня 2021 12:59
Зараз клімат змінюється на гарячіший, тому потрібно не заливати все нові і нові території асфальтом і цементом, а розширювати зелені зони, сіяти траву, садити дерева і кущі. Ви спробуйте влітку пройтися, при температурі вище +25, пройтися тим новим проспектом, де немає ні дерева, ні травинки, дихаючи випарами асфальту, і вихлопами авто. Гарантую, що тоді ви будете іншої думки про збільшення площ під парковку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus