USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Нечуваний подвиг 42-х бійців УПА вшанують у Новому Загорові. Програма

11 Вересня 2015 22:00
Вояків Української Повстанської Армії, які загинули у нерівному бою з німцями в селі Новий Загорів Локачинського району, традиційно вшановуватимуть і цього року.

Волинян запрошують до відзначення 72-ї річниці героїчного бою УПА.

Так, 13 вересня 2015 року поблизу села Новий Загорів Локачинського району Волині відбудуться урочистості з нагоди відзначення 72-ї річниці героїчного бою УПА чоти «Берези». Волинян та гостей краю запрошують до участі в заходах.

Програму заходів надала прес-служба Волинської обласної організації ВО «Свобода».

У програмі заходів:

9:00 – Служба Божа у Новозагорівському монастирі.

12:00 – поминальна панахида по загиблих героях.

12:30 – Народне віче поблизу пам’ятного знаку полеглим воякам УПА.

14:00 – фестиваль повстанської пісні за участю хору «Посвіт», художніх колективів області та району.

... 8-11 вересня 1943 року чота особливого призначення УПА під командуванням Андрія Марценюка (псевдо «Береза») здійснила нечуваний подвиг: 42 молоді українські повстанці дві з половиною доби тримали бій проти понад тисячі ворогів, маючи у наявності лише один гранатомет та чотири кулемети. За майже три доби повстанці вбили 540 окупантів та 700 поранили.

Бій розпочався приблизно за дві години до сходу сонця в суботу, 11 вересня (православне релігійне свято Головостення), і тривав до полудня 12 вересня, коли німецькі карателі, нарешті, змогли увійти на територію монастиря, що був для оточених повстанців фортецею.

Як вказував в опублікованих 1949 року в підпільному повстанському журналі спогадах повстанець на псевдо Петро, у цьому нерівному бою загинуло близько 400 німців.

І якщо навіть припустити, що до цього числа прираховано і поранених окупантів та поляків з допоміжної поліції, які брали участь у каральній акції, втрати ворожої сторони супроти втрат повстанців – величезні. Німецькі війська застосували у бою танкетки та авіацію.

Із 43 повстанців 29 загинули зокрема і командир чоти Андрій Марценюк та його заступник Михайло Ліщук. Ті вояки, що залишилися в живих, прорвалися з оточення.

Ім’ям Андрія Марценюка у 2011 році назвали одну з вулиць Луцька.

Як відомо, 9 квітня 2015 року Верховна Рада України визнала учасників ОУН та УПА борцями за незалежність України.

Нагадаємо, реконструкцію того бою здійснили під час відзначення 66-ї річниці героїчного бою УПА у Новому Загорові у 2009 році.

Тоді відбулося відтворення бою чоти УПА Андрія Марценюка – «Берези» з силами польської допоміжної поліції, німецької жандармерії та «Лейбштандарт SS «Адольф Гітлер». Спочатку повстанці оборонялися перед монастирем, потім – у самій споруді. На полі бою лунали постріли з автоматів, рушниць, кулеметів, пістолетів, і, навіть, німецької гармати. На завершення бійці УПА прорвалися крізь вороже оточення.



Зауважимо, в умовах неоголошеної війни з Росією громадськість Волині все більше зацікавлена у вивченні становлення і розвитку Організації Українських націоналістів та збройної боротьби Української Повстанської Армії на території краю.

ЧИТАТИ ЩЕ: ВЕЛОМАНДРІВКА НА «ПЕРЦЕВУ ГОРУ» - МІСЦЕ ЗАГИБЕЛІ ВАСИЛЯ ЧЕПЕЛЮКА

Зокрема, на Горохівщині дві тисячі повстанців боролися проти полчищ Гітлера і Сталіна. Інформацію про своїх родичів та близьких, які боролися проти окупантів різних мастей, можна знайти у нещодавно виданій книзі горохівчанина Андрія Криштальського «ОУН і УПА на Горохівщині».

ЧИТАТИ ЩЕ: ОУН і УПА НА ВОЛИНІ: ІСТОРІХ ВІД ТИХ, ХТО ВИЖИВ

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, 16 серпня у селищі Торчин Луцького району Волині відкрили пам’ятник воякам УПА. Пам’ятник встановили на місці масових катувань та розстрілів українських повстанців у 40-50-х роках ХХ століття з селища Торчин і навколишніх сіл.

Раніше повідомлялося, що відновлення урочища Вовчак – місця заснування УПА – розпочали на Турійщині. До слова, єдиний живий учасник бою в урочищі Вовчак - дев’яностооднорічний повстанець з Володимира-Волинського Петро Мартинюк, ветеран УПА на псевдо «Дуб». Він та його дружина Ольга, зв’язкова УПА на псевдо «Ліщина», досі несуть у серці непохитну віру в Україну.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus