USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Немає на нас німця з гарапою

1 Серпня 2008 17:40
або Невже пересічний українець справді бидло?
 
Вже стало традицією те, що наш пересічний громадянин відвертий хам і вишукане бидло. У якій іще країні можна стикнутися з такою кількістю хамства, ще й у такій «вишуканій» формі? Скрізь і всюди – на вулиці, на роботі, у транспорті, в магазині – щодня бачиш ХАМА з великої літери.
 
Якщо на тролейбусній зупинці «крутий пацан» із цигаркою у зубах просить бабусь «подвинутися», вмощується між ними на лавку й демонстративно починає пачити їм прямо в обличчя – у нас це чомусь вважається нормою. Бабусі спочатку просто відвертаються, а потім встають і відходять за межі «громадського місця».
 
Два роки тому всі ЗМІ гриміли про те, що вийшов закон, що забороняє палити у громадських місцях. Водночас право на визначення «статусу» громадського місця залишили на розсуд органів місцевих рад. До слова, не так давно у нашому місті проходив місячник боротьби з тютюнокурінням. Проте що саме владав хотіла продемонструвати цим, я так і не зрозумів. Хіба що своє знання законів, бо на їхнє виконання так і не спромоглася.
 
Заходжу в один місцевий супермаркет, де при вході й на багатьох полицях наклеєні попередження: «проводиться відеоспостереження», а в торгівельному залі працюють охоронці. У той час до магазину входить, тримаючись за руки, молода парочка. З вигляду хлопцеві та дівчині не більше двадцяти п’яти, та й одягнуті не в дешеве вбрання.
 
Люди відразу прямують до полиці з акційним пивом й нагло починають відкручувати пляшку за пляшкою у пошуках виграшної кришечки. Знайшовши потрібну, продовжують із нею гуляти по супермаркеті. Потім беруть ще два ананаси й баночку креветок, розраховуються на касі й спокійно виходять з магазину. Зі сторони адміністрації та охорони – нуль реакції. No Comments!!!
 
Найбільше вражає те, що найчастіше по хамському поводяться не якісь там бомжі чи люди з неблагополучних верств, а саме ті, котрі зараховують себе до так званої «еліти». Спостерігаю, як ззовні солідний мужчина в дорогому костюмі з краваткою, розмовляючи по крутій мобілці, крокує по проспекту Соборності, купує на вулиці морозиво та, пройшовши декілька метрів, знімає упаковку й кидає прямо на тротуар. Ця людина, певне, вважає, що підійти до контейнера зі сміттям для нього надто низько.
 
Подібну ситуацію нещодавно простежив і на вулиці Стрілецькій. Із супермаркету «Магніт» вийшла жінка, дістала з пакету банан, почистила й викинула шкірку прямо на бруківку. В той же день випала нагода в тролейбусі поспостерігати за однією літньою пані. Вона сиділа біля дверей, весь час робила зауваження дітям, які не звільняли старшим місця, й постійно жувала цукерки. У тролейбусі не смітила. Папірці складала у жменю й кожного разу, коли відчинялися двері, викидала їх на зупинку, людям прямо під ноги.
 
«Ми – не бидло! Ми – не козли!» – досить відомий рефрен, яким вперто намагався переконати у протилежному не лише себе, а всю Європу не надто популярний як тоді, так і сьогодні музичний гурт «Ґринджоли». Проте, чим настирливіше у чомусь переконують, тим менше починаєш у це вірити.
 
Днями, проходячи територією першою автостанції, став свідком однієї ситуації. Мужчина, підпаливши цигарку та затягнувшись декілька разів, шпурнув її на землю. Помітивши це, одна з кондукторів підійшла до чоловіка й зробила зауваження.
 
– Тільки що поприбирали, – сказала йому жінка. – За півметра від вас – контейнер для сміття. Невже тяжко протягнути руку й вкинути? Немає на вас німця з гарапою! Якби звозив раз по плечах, може, тоді думали б, що робите.
 
Чоловік подивився на цигарку, що ще диміла на бруківці, глянув на смітник, потім, перевівши погляд на жінку, мовчки покрутив пальцем біля скроні й спокійно зайшов у автобус.
 
Яскравий приклад поведінки нашого пересічного громадянина. З такими «пересічними» нам доводиться пересікатися на кожному кроці. Знайомі, котрі усією родиною декілька років працювали у Штатах та проживали там у приватному секторі одного з міст, розповідали про те, як одного ранку на обійстя їхнього сусіда налетів загін стражів порядку знешкоджувати… півня. Спів птаха інший сусід сприйняв як перешкоджання його праву на спокій й викликав правоохоронців. Півня конфіскували, а хазяїну виписали штраф, щоб надалі думав та реалізовував свої права, не порушуючи свободи інших.
 
А що у нас? У сусіда до півночі «на всю котушку» буде гриміти музика, та так, що не чути за нею навіть свого телевізора. І нічого не вдієш. Ще президентом Кучмою був виданий указ про заборону шуміти після десятої години вечора. Проте на цей закон, як і на багато інших, донині ніхто не звертає увагу, навіть, ті самі стражі правопорядку. Звертатися до міліції зі скаргами на порушення спокою у нашій країні не те, що не варто, а просто смішно.
 
У подібній ситуації може зреагувати лише дільничий, який прийде через декілька днів й у момент приходу не зафіксує порушення. До слова, українці, котрі працюють в Італії, розповідають, що там за дотриманням закону про громадський спокій невпинно стежить поліція. Якщо після чотирнадцятої години з вашого приміщення будуть лунати які-небудь звуки, то візиту правоохоронців вам не уникнути.
 
Дивні ми люди, східні слов’яни, до парадоксальності контрастний народ: геніальні до неможливого з одного боку й вишукане до крайнощів бидло з іншого. «Маємо те, що маємо», – казав колишній президент. І, може, дійсно порядок у нашій державі настане лише тоді, коли країною почне керувати якийсь «німець» з іншим світоглядом та іншим менталітетом, котрий з-під палки навчить нас, як жити, тому що ми самі не вміємо та й не хочемо бути людьми.
 
Андрій ПЕТРИК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 25
Анонім Показати IP 1 Серпня 2008 22:02
Згідний з автором статті. Але пройде дуже багато років, поки українці перетворяться з тварин на людей.
Віка Показати IP 1 Серпня 2008 22:28
Одним словом - азіати, яка тут в попу Європа.....
tequilko Показати IP 2 Серпня 2008 01:44
Дуже цікава стаття. must be read. Сама щодня спостерігаю безліч таких ситуацій і здається їх виправлення є нереальним. Не знаю чим люди керуються в даних випадках (лінню, зверхністю, нестачею часу), але це потрібно міняти. Та що там казати... Варто лише поглянути хоча б на Старий ринок після закінчення його робочого дня. Невже важко покласти той папірець в кишеню і викинути його при першій можливості? Достатньо сказано, але говорити не достатньо...
RanDom Показати IP 3 Серпня 2008 10:23
Афтор не правий зовсім. По-перше, його приклади занадто утрировані. По-друге, у висновку що він там пропонує??? "порядок у нашій державі настане лише тоді, коли країною почне керувати якийсь «німець» з іншим світоглядом та іншим менталітетом, котрий з-під палки навчить нас, як жити, тому що ми самі не вміємо та й не хочемо бути людьми" - мене такі думки вводять в глибокий ступор, таке враження що українці без голови ніг і рук а вся проблема в тому що не вистачає нашій державі "якогось супер німця" який викоренить всі пороки укр. нації. Афтор соромно. Афтор соромно.
Анонім Показати IP 3 Серпня 2008 18:22
Тре не лялякати які українці погані а починати з себе...Я недумаю що автор кожну бумажку доносить до смітника!!!
fantazy Показати IP 3 Серпня 2008 18:40
RanDom, ну ми звичайно розуміємо, що ти такий же самий, як і ті, про кого йшлося в статті... Але міг би і зрозуміти, що автор не веде свою думку до якогось чіткого висновку, він просто розказує нам теперішню ситуацію, намагаючи звернути на це увагу, задає риторичне запитання: "Невже пересічний українець справді бидло?".
Alexa Показати IP 3 Серпня 2008 19:48
До-RanDom: А мені здаэться, що ви пане, чи то пак товариш RanDom і є саме тим (вибачаюсь) БИДЛОМ про яке йдеться у статті. Є така українська приказка - "На злодію шапка горить".
Патріот Показати IP 3 Серпня 2008 20:34
Автору не сором, а хвала. Погоджуюсь з тим, що подано у стотті. Цілковита правда, неодноразово була свідком схожих випадків. Стосовно "німця", яккий ніби нами має керувати, звичайно такого не буде і він до нас не прийде. Написану статтю потрібно вміти читати. Автор, вживаючи слово "бидлом", хоче наблизити, навчити нас визнавати свої помилки. З психологічної точки зору, людині це дуже важко зробити, лише володіючи великою силою волі та іншими особистісними здібностями (які можна і, в доному випадку, треба розвивати) досягається це визнання. Набагато простіше і легше сказати "Афтор соромно" і продовжувати бути "б....м" далі. Час змін настав! Друзі вперед!
RanDom Показати IP 3 Серпня 2008 22:41
гопота жжот однозначно
RanDom Показати IP 3 Серпня 2008 22:50
легко сказати "Друзі вперед! Час змін настав!" а от своїм прикладом показати Вперед гиги. "навчити нас визнавати свої помилки" а ти що неусвідомлюєш значення своїх дій і не можеш керувати ними сам? Твоя філософія зрозуміла - навчіть мене нуба розуміти що я натворив. До Alexa, товарище засуньте свій вагомий аргумет в д..у, таке як ви рідкісне Бидло (вибачте)тільки й знає як ср..и в каментах
Олексій ДУДИЧ Показати IP 4 Серпня 2008 09:36
Цікавенька у вас дискусія виходить... А хто бидло, підійміть руки?.. а хто папірцями по вулиці смітить?.. тепер порахуймо - кого більше? :) А автору зачьот, бо написав так, що списи ламаються...
читач Показати IP 4 Серпня 2008 12:07
А чому автор не наважився зробити зауваження в супермаркеті, на вулиці, на зупинці?... Його мовчазна байдужість теж породжує хамство, чи не так, Андрію? Не подобається - дій, а не ходи за порушниками з блокнотом.
Анонім Показати IP 4 Серпня 2008 14:52
Одних заїло, бо впізнали себе в цих ситуаціях, а іншиш тому, що самі не здатні так написати.
Анонім Показати IP 4 Серпня 2008 14:56
Одних заїло, бо впізнали себе в цих ситуаціях, а іншиш тому, що самі не здатні так написати.
Василь Показати IP 4 Серпня 2008 15:11
Вже те, що стільки відгуків на статтю Андрія свідчить про вдало вибрану наболілу тему.Але в мінус автору те, що він для початку вирішив показати вершину айсберга суспільної нікчемності. Тема варта глибинних досліджень психології пересічного подзвоночникового. Кмнути папірця чи плюнути мимо цікавого вуха перехожого то ще пів-біди. До яких маразмів доходить хвора психологія у рішеннях та поступках тих пересічних, які не вважають себе пересічними а так званою елітою. Вони приносять значно більше шкоди і від них як похідне утворюється вищеописане автором. Котити бочку на Петрика не варто - навпаки, треба подякувати, що не побіг за дешевими сенсаціями чи "заказухами" а взявся за невдячну справу формування суспільної духовності.
Сергій ЖС Показати IP 4 Серпня 2008 15:55
Знаєш, Андрію, ти все добре. Однак не варто забувати, що поряд з нашою душевною щирістю, співочістю і великими культурними надбаннями наших предків, на сьогоднішній день українська нація важко хворіє на бездуховність. Відзначення національних чи релігійних свят (якщо вони припадають на вихідні) перетворюється на театр абсурду: на сценах лунають патріотичні пісні у виконанні кращих митців, а молодь чекає закінчення цієї нудної для більшості юнаків і дівчат частини свята, щоб згодом розігрівшись алкоголем повідриватися під російську попсу (навіть швидше під якийсь блатнятський "музон" "нормальних пацанів" колишніх зеків, у якому вчувається пропаганда бандитизму і всілякого подібного кримінального мотлоху). Чому не можна святкувати цивілізовано? Проте ми і жити цивілізовано не вміємо. Доводилося неодноразово бачити як людям безкоштовно роздають продукти чи ще якийсь дріб`язок на різноманітних презентаціях і відкриттях: наші громадяни (чи може трудящі) або швидше представники "високодуховної нації" змітають все на своєму шляху аби отримати на халяву морозиво, йогурт чи ще щось, навіть яскраві кульки під час виборчих кампаній силою видираються з рук агітаторів. І що це прояв вихованості? Не додають оптимізму і загажені автобусні зупинки по всій області, та що там області, - КРАЇНІ! У містах практично неможливо знайти не обписаної матюками і не запльованої багато разів кабіни ліфта, а хто це робить, може москаль з Сибіру чи наш парубок "моторний"? Треба міняти свідомість нашого суспільства, яке, на жаль, ще живе в Українській РСР і ніяк не може позбутися совкового менталітету і рабської психології. Товариство, ми в себе вдома і маємо підтримувати порядок і чистоту у своїх "хаті". У того самого "німця" варто повчитися дисципліни і відповідальності, а то так і залишимося модерними свинорилами до огидності приземленими тупими. Стаття зачепила за живе багатьох, хто хоч щось намагається змінити на краще у нашому суспільстві. Думаю треба щоб її прочитало більше людей. Пора змінити мислення і стати кращими, щоб передати наступним поколінням світло і красу, а не сміття і бруд.
РумБа Показати IP 4 Серпня 2008 16:06
Хай бидло знає, що прийде пора змінитися на краще. Мені стаття сподобалася.
Богдана Показати IP 4 Серпня 2008 16:18
Дуже цікаво читати відгуки. Оце прочитаєш кілька речень - і відразу ніби познайомився з людиною: знаєш її як не на всі 100%, то 99,9% точно. Хто там засумнівався, що автор викидає папірці в смітник? Можу запевнити: викидає. І відповідно поводить себе у транспорті, на вулиці, в місцях відпочинку і т.д. Тому й порушена ним проблема. І таких у Луцьку, в країні є багато. Найгірше, що ХАМІВ трохи більше, мабуть. А ще більше - байдужих людей. Бо якби кожен перехожий, якому трапляється хам, ткнув того хама носом у його шкоду, то наступного разу знайшовся б і смітник, і від нецензурних слів вуха не вя"нули б... Сама колись була свідком, як кілька амбалів на зупинці біля ЦУМа тирили цигарки десятками, доки продавець кудись відійшла... І що я тоді зробила? Та нічого, бо ніхто навіть не захистив би... І ще одне: Андрій - журналіст! І ходити з блокнотом - його справа. Стаття - це один із кроків порушити проблему. А хто не вміє писати, але його хвилює проблема, - вперед добровольцями на вулицю вчити перехожих поведінки!!! Роботи буде на весь день!!! Хто ж крім нас має нам порядок навести? Звикли чекати вказівок? Спочатку від Москви, тепер на Європу киваємо? В усьому світі лад, лише українці готові один одного спаплюжити (що й по відгуках до цієї статті видно), продати і споїти... Коли ж тут про порядок думати?
Вася Крымский Показати IP 4 Серпня 2008 18:00
Точно, что одно быдло стало, можно судить о Севастополе, как понаедут в летний сезон, все позасирают, все пляжи в бутылках, мусоре и гандонах. Несколько лет назад такого не было, и заметил, самое хамло и быдло едут с донецкой обл., с киева и особенно из россии.
Пересічний українець Показати IP 4 Серпня 2008 18:36
Не курю, на п'ю, на вулиці не смічу, матом не розмовляю, ходжу охайно одягнений, щодня миюся і прибираю в себе вдома
Анонім Показати IP 4 Серпня 2008 18:40
Приклади перебільшенні, стаття завідомо првокаційна. Останнім часом навпаки помічаю зріст культури
НЕпересічний Показати IP 4 Серпня 2008 20:10
На, здавалося, риторичне запитання: "Невже пересічний українець справді бидло?" дали відповідь самі читачі. Дехто, навіть, на власному прикладі продемонстрував до яких саме верств він належить. А виявляти, як складається враження, особистісну неприязнь чи зводити особисті рахунки з автором, за посередництвом порталу, ховаючись за ніками - дуже низько. Мали хоча б мужність назвати свої імена. Автор за псевдонімом не заховався! Але на яку там мужність чи виховність можна сподіватися від "пересічних", котрі тільки й вміють, що какати зачаївшись. У нас, в народі є така приказка: "Не зачіпай г...на - смердіти не буде". Автор зачепив. От і засмерділо...
Патріот Показати IP 5 Серпня 2008 00:01
Прочитайте коментарі і зрозумійте хто є хто.
Electronshik Показати IP 5 Серпня 2008 22:27
Це вчиться дуже просто, дуже великими штрафами, щоб не думав хам кидати далі сміття куди не треба
Володимир Показати IP 6 Серпня 2008 09:08
Автор розворушив велику купу гною, чим спровокував багатьох показати свої справжні обличчя. Читаючи деякі коментарі, впізнаю коментаторів і просто вражаюся, наскіли низько може опускатися людина від завісті. Так, саме від завісті! Тому, що ця стаття, як і багато інших, написана на досить пристойному рівні. Знаючи автора особисто, скажу, що не його вина у тому, що писанина деяких наших "професіоналів" потускнішала. Потрібно вміти з гідністю поступатися, бо все-одно рано чи пізно це доведеться зробити. Андрію, не звертаю ні на кого увагу, а роби свою справу. В тебе непогано виходить. А щодо нашого менталітету, то дійсно, цю рану на тілі нашого суспільства потрібно лікувати, й чим швидше, тим краще. Бо ніяка Європа не прийме нас з запущеною хворобою. І про це не те що потрібно говорити, а треба кричати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus