USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Ноутбуки отримають не всі. Кому з волинських вчителів придбають комп’ютери

23 Липня 2021 12:08
Першу закупівлю на ноутбуки для волинських шкіл вже оголосили, на черзі – підготовка до другого тендеру. Розподіл ноутбуків відбудеться відповідно до розрахунків, на основі поданих даних директорами про наявну комп’ютерну техніку в школах.

Про це стало відомо під час брифінгу в ОДА.

Нагадаємо, Кабмін розподілив між регіонами мільярд гривень на закупівлю ноутбуків вчителям для проведення дистанційного навчання та засоби захисту, необхідні для проведення основної та додаткової сесій ЗНО. Для шкіл Волинської області на ноутбуки передбачено 34,104 мільйона гривень.

Як йдеться в інформації Міністерства освіти, загальна потреба в ноутбуках для забезпечення кожного вчителя на Волині – 4 466 одиниць техніки для 592 шкіл. За кошти субвенції планують придбати цього року 1 873 комп’ютери. Планується, що вони надійдуть у 208 шкіл області.

«Сучасні технології дають можливість зазирнути в будь-який куточок світу і отримати найякіснішу і найсвіжішу інформацію. Вчитель має володіти методиками, найновішими даними і мати можливість навчатися новиму», – зазначила заступниця голови Волинської ОДА Вікторія Левчук.

Вона нагадала, що на Волині також впроваджується проект щодо підключення до інтернету соціальних об’єктів у віддалених населених пунктах за кошти інтернет-субвенції. Водночас, цього року всіх вчителів, які потребують ноутбуків, не забезпечать, проте сподіваються це зробити за декілька років.

«Ми розуміємо, що вчитель формує майбутнє нашої країни, виховує, навчає і готує до дорослого життя нашу молодь. Нам важлива підтримка кожного. Зрозуміло, ми не зможемо цього року покрити і надати ноутбук кожному вчителю. Але розраховуємо за декілька років досягти поставленої мети: ноутбук – кожному вчителю», – резюмувала вона.

Придбання ноутбуків також планується для того, щоб дати можливість вчителям якісно проводити дистанційне навчання в разі загострення пандемії.

Як додала заступниця начальника управління освіти Волинської ОДА Тетяна Соломіна, субвенція між областями розподілена пропорційно кількості школярів, і передбачає співфінансування. На Волині 30% співфінансування мають надати Луцька, Нововолинська, Володимир-Волинська та Камінь-Каширська громади. Решта громад – мають надати кошти в розмірі 10%. Також визначена черговість шкіл, які мають бути забезпечені комп’ютерами.

Наразі вже оголошена перша закупівля на 921 ноутбук на суму 18 мільйонів гривень, з яких 4 мільйони – кошти територіальних громад. Другу закупівлю планують оголосити наприкінці серпня, проте якщо громади швидше приймуть рішення про співфінансування, тендер обіцяють оголосити раніше. Також стало відомо, хто у школах комп’ютерів не отримає.

«Ми маємо погодження від органів місцевого самоврядування. Саме зараз тривають сесії, де ради підтверджують, що вони забезпечать це співфінансування. Кількість комп’ютерів залежить від того, яка інформація була подана директорами. При розрахунках враховувалися всі комп’ютери, які є в школі. Не отримають ноутбуків вчителі захисту Вітчизни, трудового навчання, директори, заступники директорів і вчителі початкових класів. Останні не отримують ноутбуків за рахунок цієї субвенції, бо їм купувалися в попередні роки і ще одна закупівля буде цього року за рахунок субвенції на Нову українську школу, тому на початковій ланці всі педагоги мають бути забезпечені комп’ютерами окремо», – пояснила Соломіна.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Справ? Показати IP 23 Липня 2021 12:25
Ну так і зарплату в 4 тис. доларів отримали не всі...
Jktu Показати IP 23 Липня 2021 12:49
19,5 тисяч гривень один ноутбук? Це хто має построїти хату з цих ноутбуків?
Анонім до Jktu Показати IP 23 Липня 2021 13:09
Ви зробили це разом.
математик Показати IP 23 Липня 2021 13:54
Якщо виділені кошти 34.104 млн. поділити на необхідну кількість ноутбуків - виходить вартість одного ноута - 7636 грн. За таку суму можна придбати пристойний офісний ноут не останньої моделі, тому і виникає запитання: КОМУ ТАМ ВИДІЛЕНИХ КОШТІВ НЕ ХВАТАЄ?!!!! ЩО ТАМ ГРОМАДАМ ЩЕ ДОФІНАНСОВУВАТИ ТРЕБА?!!!
Навісна геометрія до математик Показати IP 23 Липня 2021 14:09
От ви типу математик, да?! А про "табличку ділення" не чули ...
лучанка до Навісна геометрія Показати IP 23 Липня 2021 16:02
Давно батьки купили плазми,компютери,ноутбуки в класи. особливо випускники на подарунки школі і класу. Чи всі вміють на них працювати,це питання

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus