USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

Новий формат Дня Перемоги: «маки пам’яті» розквітли на грудях волинян

9 Травня 2015 18:45
У цьогорічний День Перемоги волиняни прикрасили власний одяг маками пам’яті. Так, вийшовши на прогулянку вулицями обласного центру, й дорослі, й діти захопили із собою багряно-червоні маківки, що символізують слід від кулі, від якого розходиться кров.

Багато із містян радо одягали червоні квіти і зізнавались, що такий день – набагато ближчий для них, ніж радянський День Перемоги.

Червоний мак на офіційних заходах в Україні розпочали використовувати з 2014 року. Дизайн символу розробив харківський дизайнер Сергій Мішакін. Сама квітка маку, як символу пам’яті загиблих, використовується в Європі вже давно. Цього року ця ініціатива отримала законодавчу базу у вигляді згаданого Указу глави держави. Власне, цей символ з’явився в Україні через трагічні події: сепаратисти в Криму та на сході України масово почали використовувати в своїх заходах георгіївську стрічку, яка донедавна була символом Дня Перемоги. За короткий термін для українців георгіївська стрічка перетворилася на символ окупації і тероризму. Тож погодили альтернативу оранжево-чорній стрічці. Торік 9 Травня під час заходів на Волині використовували синьо-жовті стрічки. Щоправда, напередодні цього дня, 5 травня 2014 року, представники російської общини намагалися переконати, що георгіївська стрічка має право на використання 9 Травня.

«Це - хороший символ. Це і наша перемога і віра в майбутнє. І ми надіємося, що Україна переможе і ми житимемо прекрасно», - прокоментувала власне відношення до нововведення волинянка Галина Вовкогон, батько якої пройшов через горнило Другої світової війни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 10 Травня 2015 05:44
Даний символ придумала американська художниця, а взагалі мак у грецькій міфології символізує забуття та сон.
гриць до Анонім Показати IP 10 Травня 2015 08:28
а в Україні МАК - символ безконечності й незчисленності зоряного світу, Всесвіту, і, водночас, сну і забуття. Макова голівка - символ заспокоєння. Мак освячують двічі на рік - на Маковея і на Спаса, в серпні. Він настільки значимий, що традиційно входить до складу куті. Мак має силу і вплив, якщо не розпилюється. Окрема макова квітка не приваблює, а від всіяного маковим цвітом лану не можна відірвати очей. Одна макова зернина нічого не варта, а жменя маку - і куті смаку додає, і пирога з неї можна зробити. Тож мак стверджує, що і дрібненьке та маленьке, якщо воно в єдності та в спільноті, має велику силу. Окрім цього, мак символізує красу, молодість та їх скороминущість: натяк на це дають макові пелюстки, які швидко і навіть легко обсипаються. Вінок із червоних маків-то вираз дівочої цноти і чистоти, які такі ж легко ранимі та вразливі, як і маків цвіт. Має мак і магічну силу, спрямовану проти усякого зла - і проти відьми, і проти наврочення, і на виклик дощу, і на врожай...
Анонім Показати IP 10 Травня 2015 13:17
Маки, маки, кpасные маки Гоpькая память земли.....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus