USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Новий український правопис залишиться чинним до ЗНО, – глава Мін'юсту

1 Лютого 2021 21:25
Новий український правопис діятиме, як мінімум, до кінця зовнішнього незалежного оцінювання 2021 року.

Про це заявив глава Мін’юсту Денис Малюська у фейсбуці.

«Це рішення (суду, – ред.) не набрало чинності і не набере найближчим часом, оскільки ми подамо на нього апеляційну скаргу. До закінчення розгляду нашої апеляції постанова Кабміну буде залишатися чинною, тобто український правопис, затверджений у 2019 році, залишається чинним. Це також означає, що учні можуть спокійно продовжувати вчити український правопис, затверджений у 2019 році, і готуватися за ним до ЗНО цього року. З огляду на стандартну тривалість судового розгляду в умовах пандемії, ми не очікуємо якихось сюрпризів щодо правопису до закінчення ЗНО, тому, як мінімум, до цьогорічного ЗНО зміни правил правопису не відбудеться», – поінформував Малюська.

Міністр додав, що відомство досі не отримало судове рішення ОАСК, тому не знає аргументації суду. Проте, на думку Малюськи, постанову хочуть скасувати через порушення Кабміном у травні 2019 року процедури під час її прийняття.

Також він пояснює, що закон, який давав право Кабміну приймати рішення, визнали неконституційним. У зв’язку з цим навіть при скасуванні нового українського правопису, шанси на його повернення залишаються – його спробують перезатвердити рішенням Нацкомісії зі стандартів державної мови.

Як повідомлялося, Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов та скасував постанову про питання українського правопису, якою було схвалено нову редакцію правопису.

Позов у 2019 році подала мама учениці 7 класу, яка діє в інтересах своєї доньки. Жінка просила суд визнати протиправною та нечинною постанову уряду про правопис.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Адвокатиня членкині Показати IP 1 Лютого 2021 21:42
ЗЕбільна компанія розумнішати категорично проти.
До адвокатів Показати IP 2 Лютого 2021 09:25
Після цього закону всі членкині порозумнішають.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus