USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Освіта, інфраструктура, медицина: як Луцьк співпрацює з Прилуцьким

30 Червня 2017 16:42
З жовтня 2016 року, коли Луцьк розпочав співпрацю з Прилуцьким, підписали 7 договорів співробітництва в сфері освіти, медицини, інфраструктури тощо.

Про це йшлося під час громадського обговорення місцевої ініціативи про добровільне об’єднання територіальних громад.

Як стало відомо під час наради, наразі території Луцька недостатньо, щоб розвивати місто, відтак, працюють над його розширенням. Проте, для цього потрібно зацікавити сусідні громади. Наразі Луцьк почав співпрацю з Прилуцьким та Підгайцями. Що стосується Прилуцького, то з жовтня минулого року громада вже підписала 7 договорів про співробітництво.

Наразі триває співпраця в сфері культури - творчі колективи виступають в містах та селах, Департамент культури міськради надає посильну допомогу будинку культури села.

Що стосується сфери медицини, то віднині всі мешканці села можуть обслуговуватись в міській поліклініці. Щоправда, кошти медичної субвенції залишаються в районній казні, відтак, фактично, місто фінансує ці послуги.

Аналогічна система діє і в сфері освіти: діти з Прилуцького мають можливість навчатись в школах і садочках Луцька. Місцеві жителі кажуть, що їм необхідний власний дитячий садочок, проте, проект фінансування, який виготовила сільська рада, не пройшов на фінансування з обласного Фонду регіонального розвитку.

Триває ремонт дороги з вулиці Наливайка, що у Луцьку, до вулиці Богуна в Прилуцькому, орієнтовна вартість якого становитиме близько 6,5 мільйона гривень. У планах – ремонт дороги від вулиці Соборності в Прилуцькому до села Сапогове.

Наразі луцький ЦНАП консультує сільську раду щодо надання адміністративних послуг. Також є зобов’язання зі сторони міста щодо ремонту кімнати під ЦНАП в Прилуцькому. Вже готова проектно-кошторисна документація, сільраді залишилось лише освоїти кошти.

Що стосується транспортного сполучення, то в рамках співпраці розроблена схема, відповідно до якої продовжили маршрут №19 до Прилуцького. Щоправда, місцеві жителі хочуть більше оборотних рейсів на день.

КП «Луцькспецкомунтранс» укладає договори з місцевими жителями на вивіз сміття, що частково вирішує і «сміттєву» проблему громади. Розглядають доцільність відновлення старої лінії водовідведення.

Сільський голова Прилуцького Валентин Арчибасов зазначив, що завдяки співпраці з містом громаді відкрились нові перспективи. Адже коли громада була «сама», то мало приділяла уваги тому, щоб наблизити життя села до міста чи його околиць.

«Важко виконувати те, що робиш перший раз – є недопрацювання і в нас», - зізнається Валентин Арчибасов та зазначає, що, приміром, через неправильне формулювання (ремонт, а не реконструкція) нині не можуть освоїти виділені на ЦНАП кошти.

Разом з тим, зі слів сільського голови Прилуцького, нині Луцьк є найкращою альтернативою для співпраці. Проте зауважує, що громада поки немає потужної інфраструктури, а бути тягарем для міста їй не хочеться.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus