USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Пам’ятник Леніну у волинському райцентрі Маневичі знімуть, коли БЮТ «дасть добро»?

4 Березня 2009 09:47
Учасники засідання Координаційної ради з підготовки та проведення у Волинській області заходів у зв\'язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років обговорили долю пам’ятників комуністичної епохи на Волині, – інформує 4 березня репортер «Волинських Новин».
 
Заступник начальника Головного управління з питань внутрішньої політики та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації Віктор Сливка розповів, що до сьогодні на Волині нараховується 7 пам’ятників та пам’ятних знаків діячам тоталітарного режиму. Вони зняті з-під охорони держави як об’єкти, що не становлять історичної та мистецької цінності. Так, в області – 5 пам’ятників Леніну (село Сереховичі Старовижівського району, село Велика Глуша Любешівського району, село Дуліби Турійського району, на території шахти №9 «Нововолинська» та у селищі Маневичі), а також пам’ятник Кірову в селі Литовеж Іваничівського району і пам’ятник Дзержинському у селі Дідичі Ківерцівського району.
 
Проте більшість місцевих рад відмовилися від пропозиції демонтажу цих пам\'ятників, зокрема і у селищі Маневичі, де мотивували необхідність проведення місцевого референдуму щодо цієї проблеми. Прийнято рішення про демонтажі «червоних» скульптур лише на шахті №9 «Нововолинська» та у селах Дуліби та Литовеж.
 
Голова Волинської обласної організації УРП «Собор» Геннадій Кожевніков розповів, що у 1996-му на місцевому референдумі у Маневичах вирішили пам’ятник Леніну переплавити на дзвони. За словами пана Кожевнікова, рішення про відмову в демонтажі цього пам’ятника приймала Маневицька селищна рада, де більшість становлять бютівці. Тому лідер «Собору» на Волині запропонував звернутися від імені Координаційної ради до керівництва БЮТ у області, щоб вони вплинули на представників своєї політичної сили у Маневичах. Присутні підтримали цю пропозицію.
 
Волинський історик Володимир Дмитрук на прикладі села Сереховичі розповів, що «ніхто не пояснить людям, хто такий Ленін». Натомість Віктор Сливка вважає, що роз’яснювальна робота ведеться, проте вона не приносить належного ефекту.
 
Голова фракції Української народної партії у Волинській обласній раді Микола Пасаман вважає, що «для зняття пам’ятника референдум не треба. Є указ (Президента України – «ВН») і його треба виконувати». Такої ж думки і голова Братства вояків ОУН-УПА Волинського краю імені Клима Савура Василь Кушнір. Він обурений: «Скільки ми можемо гратися у гру? Це ж 18-тий рік Незалежності...».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
дідо Показати IP 4 Березня 2009 14:40
ніколи... бо БЮТ є нащадками більшовиків...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus