USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Переводять на пів ставки та звільняють. Як медики «отримують» обіцяну надбавку до зарплати

11 Лютого 2022 14:31
Минулого місяця Кабмін затвердив ухвалу, якою заднім числом підвищив зарплати медикам: лікарі мають отримувати не менш як 20 тисяч на місяць, а медсестри – не менш як 13,5 тисячі гривень.

Але окремого фінансування під це не виділили – все за рахунок коштів, які лікарні одержують від НСЗУ в рамках оплати за медичними пакетами, пише «Політика країни».

І ще тоді експерти прогнозували, що багатьом клінікам платити буде просто ні з чого. У результаті вони будуть переводити людей на неповну зайнятість або й зовсім скорочувати. І такі випадки вже є.

«Медики скаржаться на скорочення, зокрема прецеденти були у Білій Церкві», – розповіла нардеп Ольга Стефанишина.

До МОЗ надходять скарги від медиків на переведення на неповну зайнятість. Днями в міністерстві заявили, що спільно з Держпрацею розпочинають перевірки закладів охорони здоров'я з виплат медикам. Під перевірки потраплять і ті лікарні, звідки надходить найбільше скарг щодо зарплат – і сум, і заборгованостей.

За переведення людей на пів ставки при збереженні повного завантаження у МОЗ погрожують роботодавцям штрафами у 65 тисяч гривень. Головлікарі, з якими вдалося поспілкуватися, при цьому заявляють: платити нема чим.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко стверджує, що підвищені зарплати вже платять.

Чи отримали лікарі по 20 тисяч

На початку лютого в МОЗ заявили, що «гідна заробітна плата – вже реальність».

За даними міністерства, на той момент усі підрозділи екстреної допомоги отримали від НСЗУ 100% коштів, необхідних для виплати підвищеної зарплати за січень. По первинці таких установ було 97%.

«Частина медичних працівників уже отримала виплати за нарахуванням нової базової зарплати. Тим медикам первинки, які ще не отримали базову зарплату, її буде виплачено найближчим часом», – написав Віктор Ляшко на своїй сторінці у фейсбуці.

Він повідомив, що підвищену зарплату отримали медики установ, які фінансуються з бюджету (їх не так багато, переважно лікарні – на договорах із НСЗУ).

За спеціалізованими медустановами, за словами Ляшка, на 2 лютого вже було сформовано договори у рамках програми медгарантій. І з 7 лютого мали розпочатися виплати підвищених зарплат.

Але насправді ситуація не зовсім така.

За словами голови Київської міської профспілки працівників охорони здоров'я Сергія Кубанського, ті лікарні, які фінансуються з державного або місцевого бюджету на кшталт субвенцій (тобто не через НСЗУ), наприклад, «Охматдит», Інститут раку, лікарні Академії медичних наук тощо, отримали зарплату по-новому: лікарі – по 20 тисяч, медсестри – по 13,5 тисячі.

У тих медустановах, які фінансуються через НСЗУ, ситуація дуже різниться. Одні заплатили все у повному обсязі. Але тих, у кого все добре, лише близько 25%.

«У деяких навіть немає договорів із НСЗУ на цей рік, у деяких є договори, але ще не надійшли кошти за січень. Окремі лікарні увійшли в 2022 рік з мінусом та боргами із зарплати за грудень. І там нічого не змінилося – не можуть заплатити навіть за колишніми окладами. Йдеться, наприклад, про Лікарню швидкої допомоги, Київську дитячу лікарню №1, міський ендокринологічний центр», – каже Кубанський.

У регіонах багато медиків також скаржаться, що грошей вони не отримали ні 2 лютого (коли про виплати звітував Ляшко), ні 7-го (коли він обіцяв зарплати тим, хто їх не отримав на початку місяця), ні станом на сьогодні.

«У нас ще не було зарплати – ні за старим окладом, ні за новим», – каже лікарка чернівецької лікарні Ольга Кобевко.

«Навіщо ці яскраві промови: отримали нову зарплату аж ніяк не всі. Що робити тим, хто не отримав базову зарплату? Чому не покарали тих керівників, які не платять? Чому ви поділили медиків на тих, кому пощастило та хто отримав цю зарплату, і на тих, кому не пощастило?» – написала у коментарях до посту Ляшка медик із Бахмача Оксана Ільченко.

«Суцільна зрівнялівка»

Але навіть ті, кому виплатили підвищені заробітні плати, не приховують розчарування. Медики скаржаться на зрівнялівку. Тобто немає диференціації зарплат залежно від категорії лікаря, його стажу, навантажень тощо.

«Приміром, столичні медустанови, які фінансуються з бюджету, заплатили по-новому, але без диференціації. Деякі комунальні лікарні все ж зробили доплати – хто по 500 гривень, хто по кілька тисяч. Окремі установи обіцяють диференціацію зарплат пізніше – через один-три місяці, коли акумулюють необхідні кошти на рахунках, але це демотивує медиків, виходить, навіть ковідні доплати увійшли до загальної зарплати в 20 тисяч. Лікар, який працює в ковідному стаціонарі, та його колега на прийомі в поліклініці отримують однакові суми. Лікарям з великим стажем, тим, хто має справу зі шкідливими умовами праці, скажімо, опроміненням – усім зарплати, виходить, зрівняли», – зазначає Кубанський.

Анестезіолог-реаніматолог Київської обласної лікарні №2 Юрій Мінчук теж нарікає на зрівнялівку – однаково платять усім лікарям, незалежно від категорії, стажу, нічних змін тощо.

Нещодавно Мінздоров'я вийшло з поясненнями, що базова зарплата в 20 тисяч не виключає різних доплат. Але в самій ухвалі Кабміну це не прописано. Йдеться лише про зарплати – 20 тисяч для лікаря та 13,5 тисячі для медсестри. А згідно із законодавством, у зарплату входять і всі доплати – це те, що людина отримує на руки. Тому, виходить, забирають доплати цілком законно.
Переводять на пів ставки та скорочують

Але у багатьох лікарнях шукають спосіб не витрачатися на підвищені зарплати медикам і переводять людей на неповну зайнятість.

«Вже попереджають про скорочення або переведення на 0,5-0,75 ставки, тому про яке підвищення зарплати йдеться? Навантаження залишилося те саме, лікарі працюють без медсестер, санітарки – на вагу золота», – зазначає медик з Умані Ольга Ревук.

«Реальність – це примусові скорочення та переведення на 0,5-0,75 ставки. Проведіть аудит показників щодо різкого переведення людей на неповну зайнятість», – додала медик Оксана Устенко.

«Харківська область, Красноград. Практично всім медикам урізали ставку до 0,75, ось вам і підвищення зарплати», – повідомляє Микола Пишний.

І така інформація надходить практично з усіх регіонів.

У Києві, за словами Кубанського, було два випадки спроб перевести медиків на неповну зайнятість в примусовому порядку.

«В одному випадку готували наказ із формулюванням: перевести у зв'язку з відсутністю фінансування, в іншому такий наказ уже видали. Але відсутність фінансування не є підставою для суттєвих змін умов праці. Вони можуть бути зумовлені лише змінами в організації виробництва та праці. Тому після втручання профспілки питання вдалося залагодити. Але в деяких лікарнях людей просять написати заяви про переведення на 0,75 ставки у добровільному порядку. Мовляв, увійдіть у становище», – зазначає Кубанський.

Річ у тому, що в своїй постанові із зарплат Кабмін фактично залишив головлікарям лазівку. Окремим пунктом зазначено, що у разі встановлення медпрацівнику неповного робочого дня або виконання ним у неповному обсязі встановленої норми тривалості робочого часу вимогу щодо оплати праці застосовують пропорційно до відпрацьованого часу.

Тобто якщо лікаря перевести на пів ставки, то йому можна платити вже не 20 тисяч, а лише 10. Зарплата медсестри взагалі зменшується до 6750 гривень, тобто практично на рівні мінімалки. При цьому, як кажуть медики, у багатьох випадках навантаження залишається тим самим, що й при роботі на повному окладі.

МОЗ радить повідомляти про такі факти на гарячу лінію. Також у міністерстві повідомили, що перевірятимуть медустанови – чи платять вони підвищені зарплати і чи не переводять людей примусово на неповний оклад. Керівникам, яких викриють у таких переведеннях, погрожують штрафами в 65 тисяч гривень.

Утім медики, які дзвонили на гарячу лінію, кажуть, що, наприклад, щодо заборгованості з зарплати їм радять звертатися до безпосереднього керівника. Тож у медичній спільноті не дуже вірять, що МОЗ «вирішує».

Вже є випадки скорочень зайвих медиків.

«Скорочення є, зокрема, в Білій Церкві», – каже Стефанишина.

За даними видання, «оптимізація» також відбувається в Умані, окремих райцентрах Полтавської області тощо.

На зарплати бракує грошей

Головлікарі, з якими вдалося поспілкуватися, кажуть, що йдуть на крайні заходи не від хорошого життя – на підвищені зарплати немає грошей.

«Щодо Києва, то на вчорашній день 9 медустанов взагалі ще не уклали договору з НСЗУ. Якщо говорити про фінансування, то повністю виплачено гроші за січень і навіть частково за лютий з екстреної допомоги та первинки. За спеціалізованою мережею, психіатрією, туберкульозними відділеннями ще не закінчилося підписання договорів, але навіть у тих, хто має договори з НСЗУ, виникли проблеми під час виплати зарплат.

Наприклад, у дитячій лікарні №1 за договорами з НСЗУ буде сплачено 102 мільйони за рік, а на зарплати по-новому потрібно 140 мільйонів. У Лікарні швидкої допомоги НСЗУ заплатить 233 мільйони, а на підвищені зарплати потрібно 300 мільйонів. Адже гроші потрібні не тільки на зарплати – необхідно закуповувати препарати, лікувати людей. Де взяти кошти – незрозуміло. Хоча в МОЗ обіцяли дотації, механізму поки немає», – каже Кубанський.

За його словами, проблема була передбачуваною. Адже тарифи, за якими НСЗУ оплачує лікування українців, занижені та часто не покривають навіть собівартості послуг. Тим часом сплати від Нацслужби здоров'я – фактично єдине джерело доходів для лікарень. Тому платити підвищені зарплати вони навряд чи зможуть і надалі.

«З урахуванням підвищення зарплат медикам бракує близько 100 млрд гривень. Як залагоджуватимуть питання – за рахунок дотацій чи перегляду тарифів – неясно. Але в будь-якому разі для цього потрібно вносити зміни до бюджету та збільшувати фінансування медицини. Поки що ж крайніми роблять головлікарів, які не можуть платити по 20 тисяч тому, що нібито неефективні менеджери. Уже зараз можна стверджувати, що нові зарплати непідйомні для закладів педіатрії, деяких консультативно-діагностичних центрів, психіатрії, тубдиспансерів, стоматологічного спрямування», – зауважує Кубанський.
Варто зазначити, що за минулий місяць уже збільшився відтік лікарів та медсестер із державних лікарень до приватних. Останні після заяв влади про зростання зарплат теж підвищили планку і підняли зарплати, які й так були вищими, ніж у державних клініках, в середньому на 10-20%. Наприклад, терапевту пропонують до 30 тисяч.

Тому почастішали випадки, коли у поліклініці просто немає прийому вузького спеціаліста – лікар звільнився, вакансія відкрита. Також люди скаржаться, що звільняються сімейні лікарі, з якими вони вже підписали декларації.

«Наш лікар пішов у приватну клініку. Декларації розподілили на інших сімейних лікарів, але вони підвищеному навантаженню не дуже раді. Тому тримати зв'язок із лікарем і вчасно отримати консультацію зараз непросто», – розповіла жителька Чернігова Оксана.

«Але приватна медицина – це бізнес. Соціальне навантаження вона навряд чи нестиме, якщо щось піде не так, клініку просто закриють. А хто лікуватиме людей, у тому числі від «неприбуткових» хвороб, якщо руйнують державну систему охорони здоров'я, – питання відкрите», – підсумував Кубанський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
123 Показати IP 11 Лютого 2022 15:25
керівники лікарень живуть радянським союзом. до людей відностяться як до чогось не потрібного. вони будуть розказувати що не має коштів. підніміть їхні особисті видатки і побачите чому людей переволять на півставки. якщо керівники лікарень пройдуть через СІЗО їх мозги зміняться. Я не говорю про лікарів медсестрей і санітарок - вони це ЖАХ чому вони терплять надругу над собою. Керівники це теперішні директора чи як їх там величають.
Я - начальник Показати IP 11 Лютого 2022 17:22
Ти - дурак. Ти начальник - я дурак.
Він Показати IP 11 Лютого 2022 18:59
Діло не в керівниках лікарень, а в системі яка хоче знищити безкоштовну медицину. Ну не може якась умовна райлікарня заробляти гроші як шиномонтаж. Всі керівники спочатку складають бюджет лікарні, дірка в якому потребує вирішенню.
Аа Показати IP 11 Лютого 2022 19:22
Всьо валю на поляндію

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus