USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Перші підсумки роботи благодійного фонду «Серце в долонях»

15 Червня 2017 22:23
Закупівля ліків без посередників, оновлення обладнання та надання дешевших якісних медичних послуг: яким чином створений при обласній дитячій клінічній лікарні благодійний фонд може приносити реальну користь закладу, обговорили працівники закладу та члени наглядової ради фонду.

Нарада щодо перших підсумків роботи благодійного фонду «Серце в долонях» відбулася 15 червня у Волинському обласному дитячому територіальному медичному об’єднанні.

Нагадаємо, благодійний фонд «Серце в долонях» створили у Волинському обласному дитячому територіальному медичному об’єднанні з метою здешевлення лікування та можливості придбання апаратури й транспорту за значно нижчою ціною, аніж через залучення державних коштів.

Новостворений фонд має дворівневу систему управління, що унеможливить повторення випадків, які були можливі за попереднього керівництва медичного закладу. Так, колишній очільник дитячої лікарні Григорій Ващилін керував не лише лікарнею, а й благодійним фондом «Фундація захисту життя дитини». До слова, як виявилося згодом, внески до нього добровільно-примусово протягом чотирьох років сплачували всі без винятку працівники медзакладу.

Згодом колектив не міг отримати звіту про те, куди була витрачена значна частина коштів.

Торік у закладі шляхом таємного голосування обрали нового генерального директора – Сергія Ляшенка.

Голова постійної комісії облради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства Олександр Зінчук зазначив, що наразі формують Національний фонд здоров’я. Обласний медичний бюджет зараз становить 640 мільйонів гривень. З них 600 мільйонів становить субвенція з держбюджету, 35-40 мільйонів становлять власні кошти. У 2018 році згадана субвенція належатиме Національному фонду здоров’я і в області не матимуть стосунку до цих коштів. Оплата здійснюватиметься за медичні послуги – що дешевше та якісніше надаватиме послуги медичний заклад, то більше матиме доходів. Він відзначив, що у європейських країнах влада у лікарнях належить трудовому колективу. 80% ліжкового фонду в Європі становлять хірургічні ліжка, а 80% медичної допомоги надається амбулаторно, на відміну від України.

Він наголосив, що робота благодійного фонду лікарні дає можливість надати якісну медичну послугу за найнижчу ціну. Програма, яку започаткували разом з асоціацією фармвиробників, убезпечує заклад від фальсифікованих ліків, тому що через цю програму лікарня отримує ліки напряму від заводу-виробника без посередників. Також завдяки існуванню благодійного фонду заклад має можливість уникнути сплати ПДВ. До прикладу, якщо є потреба в санітарному транспорті, автомобіль можна придбати через Мінсоцполітики закордоном за нижчу ціну.

Голова ради правління благодійного фонду лікарні Ігор Дородних розповів, що перші кроки фонд почав робити на початку травня і вже можна відзначити позитивні речі. Завдяки фонду з’являтимуться акумульовані кошти, які даватимуть змогу медичному закладу розвиватися. Перш за все фінансування потребує лабораторія – за виділені з фонду кошти закупили реактиви для найнеобхідніших аналізів. Також планують вдосконалювати хірургічне обладнання за кошти фонду, звернуть увагу і на стоматологічне обладнання та сприяння операціям з мікрохірургії ока, аби здешевити послугу. Якісні послуги лікарня зможе надавати на 30-40% дешевше, ніж інші медичні заклади, завдяки закупівлі ліків без посередників.

Ігор Дородних відзначив, що фонд не приймає готівки на руки, натомість використовуються платіжні термінали і кошти надходять на рахунок фонду. Вносити благодійні внески віднедавна можна також за допомогою зчитування QR-коду.

Олександр Зінчук зауважив, що дефіцит бюджету ОДТМО становить 8-9 мільйонів гривень – це кошти, які недодала держава. Наразі лікарня займається транспортуванням дітей з порушеннями власним транспортом, тож намагатимуться вплинути на районні лікарні, аби ті взяли на себе це фінансування.

Наразі лабораторні послуги коштують більше, ніж операції, тож якщо усі аналізи здійснювати у лікарні, їхня вартість буде вдвічі-втричі нижчою, ніж в приватних клініках.

Так, завідувач лабораторією медичної генетики Софія Філіпчук розповіла, що в області діє лише одна така лабораторія, а найновіший апарат в лабораторії виготовлений 12 років тому.

Наразі вагітних жінок віком понад 35 років з приватних клінік направляють у Київ для визначення вад плоду. Якби апаратуру в лабораторії вдалося оновити, цим жінкам не довелося б звертатися у приватні клініки та їздити у столицю, адже колектив у лабораторії складається з хороших фахівців.


Також заміни потребує обладнання в клінічній лабораторії – усі аналізи, які здійснюють у приватних клініках, можна було б здійснювати вдвічі дешевше у лабораторії за наявності сучасної апаратури.

Окрім цього, нещодавно лікарня зіткнулася з ситуацією, коли бракувало коштів на закупівлю газу для анестезії. За допомогою фонду газ вдалося закупити.

Розповіли також про проблему, коли лікарі з районних лікарень не хочуть давати направлення пацієнтам в ОДТМО. Олександр Зінчук просив підготувати офіційне звернення в облраду, аби депутати могли вплинути на вирішення цього питання. Також він зауважив, що, наприклад, народні депутати Ірина Констанкевич та Юрій Савчук голосували проти медичної реформи, також раніше під час засідання профільного комітету депутати висловлювалися проти, тому що пацієнт повинен мати право вибору лікаря. Реформу зі створення госпітальних округів розпочинав у 2012 році уряд Миколи Азарова. Тоді у рамках пілотного проекту у Вінницькій області кошти прив’язали до направлень і скінчилося тим, що обласна лікарня стала банкрутом і поліклініка лишилася без пацієнтів. Він наголосив, що пацієнт повинен мати право обирати, де йому робитимуть операцію, а наразі усе хочуть прив’язати до направлень. Депутат відзначив, що лікарня «Феофанія» на 600 ліжок має бюджет у 750 мільйонів гривень, а Волинська обласна лікарня на 750 ліжок має бюджет у розмірі 110 мільйонів, тож виникають питання до розподілу коштів. Отже, наразі депутати виступають проти існуючої редакції створення госпітальних округів.

Член наглядової ради правління фонду, народний депутат Юрій Савчук зазначив, що завдяки створенню фонду деякі ліки вдалося купувати за вдвічі нижчими цінами. З його слів, реформа української медицини потрібна, але не така, яку зараз пропонує уряд. Алогізмом він назвав, що законопроект подали не від профільного комітету Верховної Ради (тобто, з питань медицини), а від комітету з питань соціальної політики – отже, немає порозуміння комітету з виконувачкою обов’язків міністра. Медична реформа, з його слів, повинна бути поставлена на госпрозрахунок і тоді вона приноситиме кошти, дозволятиме лікарям утримувати приміщення та оновлювати апаратуру. Страхова медицина може існувати лише за умов створення чіткого реєстру ліків, коштів та пацієнтів. В існуючому вигляді, з його слів, реформа лише прикриває чийсь майбутній бізнес.

Нардеп пропонував Олександру Зінчуку створити робочу групу, залучивши до неї керівників медичних закладів, та надіслати у комітет парламенту проект свого бачення реформи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
43 Показати IP 16 Червня 2017 08:03
От що там Алексеев робить
лучанин Показати IP 16 Червня 2017 09:40
назганяли медперсонал, стали збирати гроші з пацієнтів, критикують реформу - цей Зінчук просто намагається сісти на потоки. Нехай краще пояснить звідки за один рік і квартира і будинок взяв?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus