USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Перший пішов. Чому НАБУ затримало екс-командувача Нацгвардії

14 Травня 2019 23:41
У Києві затримали першого високопоставленого чиновника з оточення президента Петра Порошенка. Ним виявився екс-командувач Нацгвардією України Юрій Аллеров.

Його підозрюють в махінаціях з відомчим житлом і в заволодінні 80 мільйонами бюджетних коштів. Паралельно йдуть обшуки в компанії «Укрбуд», яка будувала квартири для нацгвардійців. Співвласник «Укрбуду» – нардеп Микитась, вважається наближеним до мера Києва Віталія Кличка.

«Страна» наводить головні деталі цієї справи.

80 мільйонів Юрія Аллерова

Спочатку з’явилася інформація про обшуки в офісах і квартирах посадових осіб Нацгвардії.

«Детективи НАБУ здійснюють обшуки за місцем роботи і проживання окремих посадових осіб Нацгвардії України, а також у низці приватних компаній. Слідчі дії санкціоновані і проводяться у рамках розслідування корупційної схеми з нерухомістю, в результаті якої Головне управління Нацгвардії України, за версією слідства, втратило активи на 81,64 млн грн. Попередня правова кваліфікація ч. 5 ст. 191 КК України. Розслідування зазначених фактів НАБУ здійснюють з грудня 2017 року», – йшлося в повідомленні прес-служби НАБУ.

Зазначалося, що всього у справі проводиться 20 обшуків.

Як повідомив журналіст Олег Новіков, детективи НАБУ отримали доступ до документів, що пов’язані зі справою про обмін Нацгвардією квартир в центрі Києва на околицю міста. За попередніми підрахунками, від такого обміну НГУ втратила понад 100 млн грн.

Пізніше стало відомо, що правоохоронці затримали звільненого 7 травня екс-керівника Нацгвардії генерал-полковника Юрія Аллерова.

«14 травня 2019 року детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали колишнього командувача Національної гвардії України за підозрою в заволодінні майном Головного управління Нацгвардії на 81,64 млн грн. Також затримані генеральний директор компанії-забудовника і оцінювач», – повідомляє прес-служба НАБУ.

Дії екс-командувача НГУ і гендиректора компанії-забудовника кваліфіковані за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України, оцінювача – за ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України. Вирішується питання про повідомлення про підозру і обрання їм запобіжного заходу.

Що закидають шефові Нацгвардії

Слідство встановило, що в 2000-х роках Нацгвардія і компанія-забудовник уклали угоду, згідно з якою на території колишньої військової частини повинні були побудувати житловий комплекс з вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва Нацгвардія повинна була отримати в житловому комплексі 50 квартир і 30 паркомісць.

Однак в 2016-2017 роках сторони уклали додаткові угоди, згідно з якими Нацгвардія відмовилася від цих квартир і паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир в будинку, який та ж компанія-забудовник будувала на околиці Києва, біля станції метро «Бориспільська».

Вартість цих квартир, як встановила проведена в рамках досудового розслідування експертиза, на 81 635 448 грн менше суми, в яку оцінено квартири, які повинна була отримати Нацгвардія згідно з початковими домовленостями.

Розслідування Бігуса

У грудні 2017 року вийшов випуск програми «Бігус-Інфо» про зловживання з квартирами в Нацгвардії.

У 2000-х роках Нацгвардія (тоді – Внутрішні війська) передала майже гектар землі на Печерську, що знаходиться на території військової частини 2260 на вулиці Євгена Коновальця, 34, під будівництво житлового будинку.

За умовами договору нацгвардійці повинні були отримати 20% готових квартир і частину паркомісць. В угоді з забудовником від 2015 року йдеться про 50 квартирах, площею більше 4000 квадратних метрів, і 30 паркомісць.

Але восени 2016 року, коли забудовник «Укрбуд Девелопмент» вже закінчував будувати будинок, командувач Національної гвардії Юрій Аллеров підписав додаткову угоду, згідно з якою нацгвардійці відмовилися від квартир і паркомісць на Печерську, натомість отримавши 65 квартир в ЖК «Оберіг» на околиці міста, в промисловій зоні, в декількох кілометрах від останньої станції метро «Червоний хутір».

Згідно з додатковою угодою, яку восени 2016 підписав командувач Нацгвардії Аллеров, НГУ відмовилася від 50 квартир з паркомісцями в ЖК «Аристократ» на Печерську (Щорса, 34), що був майже добудований, на 65 квартир в ЖК «Оберіг», що знаходиться в декількох кілометрах від ст. м. Червоний хутір.

У самому договорі зазначалося, що таким обмін вигідний НГУ, а експертну оцінку зробила ФОП, що фігурує в декількох провадження по заниженню оцінки вартості об’єктів. До того ж, у 2017 році їй заборонили оцінювати.

Вартість квадратного метра в «аристократів» дорівнює 43 500 гривень (50 квартир + 30 паркомісць = більше 200 млн грн), а в Оберіг – 16500 гривень (65 квартир – менше 100 млн грн). Куди поділися понад 100 млн грн – невідомо, однак після укладення договору дочка Аллерова придбала позашляховик Grand Cherokee 2015 (1500000 грн) і квартиру в ЖК «Нікітська Слобода».

Різниця в ціні склала понад 100 млн гривень. При цьому за документами цей обмін значився рівноцінним для Національної гвардії.

Чому Аллерова звільнили напередодні затримання

7 травня Петро Порошенко звільнив Юрія Аллерова з поста командувача Національної Гвардії. У коментарі журналістам Аллеров повідомив, що рішення про звільнення було його ініціативою – напередодні він написав заяву про відставку «за сімейними обставинами».

При цьому Аллеров також заявив, що готовий розглянути питання повернення на посаду, якщо таке рішення прийме Володимир Зеленський. «Якщо новий президент прийме таке рішення, я буду розглядати цю пропозицію. А зараз буду звільнений за законом», – сказав Аллеров.

За версією джерела видання в армійських колах, відставка Аллерова (як і до цього глави ООС Сергія Наєва) може бути пов’язана зі спробами приховати корупцію.

«І Аллеров, і Наєв багато знають про корупційні схеми президента на війні і навіть, частково, були також «в темі». Тому обох президент звільняє, щоб вони встигли зникнути з поля зору правоохоронців», – вважає джерело.

Таким чином корупційна версія нагальних відставок силовиків Порошенка починає підтверджуватися. Тільки облави почалися ще до інавгурації президента. І Аллеров, мабуть, просто не встиг виїхати з України.

Також цікаво – до кого з оточення президента можуть привести ниточки у даній корупційній схемі, до якої причетний Аллеров.

«Підступи конкурентів». Позиція «Укрбуду»

Тим часом в будівельній компанії, яка замішана в скандал, заявляють, що у них поки затриманих немає. Але підтверджують обшуки в офісах «Укбуд Девелопмент».

«Обмін відбувся з ініціативи колишнього керівництва Національної гвардії, а його рівноцінність і відсутність порушень була підтверджена експертизою Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України», – заявляють в «Укрбуд».

У компанії вважають, що об’єктивних причин для проведення обшуків детективами НАБУ не було – адже забудовник постійно співпрацював зі слідством.

«У той же час, тривалість розслідування детективами НАБУ викликає занепокоєння .... наявність відкритого кримінального провадження може використовуватися в нечесній конкурентній боротьбі з метою перешкодити здійсненню господарської діяльності підприємства», – припускає «Укрбуд».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
777 Показати IP 14 Травня 2019 23:56
да на его рожу только посмотреть разок,можно сажать сразу на четвертак минимум...
думка Показати IP 15 Травня 2019 07:55
А скільки там ще таких!!! Треба заборонити виїзд за межі України більшості чиновників з оточення Порошенка, там є з ким «порозмовляти»!
ВВ Показати IP 15 Травня 2019 13:28
Але 25% населення щиро вірять в Порошенка, і страшно гонять на 75% населення. Від себе скажу. Порох кращий в історії незалежної України, але всерівно корупціонер і брехун, якого треба засадити з конфіскацією майна.
Анонім Показати IP 15 Травня 2019 17:07
може колись і до Авакова доберуться (одними рюкзачками там явно не обійшлося)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus