USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Підземні тунелі, експозиція лицарства і голограма привида: у Луцьку створюють унікальний історичний комплекс

25 Травня 2020 17:06
У Луцьку триває робота над масштабним проєктом, який передбачає реставрацію історико-культурних пам’яток, що знаходяться в Старому місті поруч із Костелом святих Петра і Павла за коледжом харчових технологій. Саме там розміщена стародавня вежа князів Чарторийських, рештки оборонного муру та підземелля, в яких приховано чимало загадок історії. Днями стан реставраційних робіт оглянули перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад, начальник управління міжнародного співробітництва Вікторія Гомонець і менеджер проєкту Олег Парфенюк.

Сенсаційна знахідка – підземні кімнати, про які немає історичних даних

Ще зовсім недавно у підвали можна було потрапити лише з приміщення коледжу, вхід у підземелля був засипаний будівельним сміттям. А сьогодні відбудовані сходи ведуть у підземні коридори, лабіринти, численні підземні кімнати.
Вже зараз, на стадії виконання робіт, там є чому дивуватися, а найбільшим сюрпризом для усіх стало випадкове виявлення підземних приміщень. Так, під час робіт в кімнатах цокольного поверху башти Чарторийських, в підлозі виявили склепіння, що свідчило про наявність знизу приміщень. Після обстеження знахідки працівниками Державного історико-культурного заповідника з’ясовано, що знизу наявна порожня чиста кімната з коридорами, про які досі нічого не було відомо.


«Засипка у нижньому склепінні повністю середньовічна, – розповів науковий співробітник охоронної археологічної служби України Віктор Баюк. – Найближчим часом ми вийдемо на нижні склепіння, будемо досліджувати їх, плануємо відшукати первісний вхід у підземелля».

Окрім підземель, в тунелях віднайшли старовинний камін, а також унікальну цеглину, датовану 1826 роком, яку було вмонтовано у куті підлоги. Зараз тривають підготовчі роботи до археологічних досліджень, які розпочнуться невдовзі після владнання договірних процедур.
Що чекає лучан та гостей міста у нових локаціях

«У відновлених історичних пам’ятках для відвідувачів буде створено велику кількість захоплюючих локацій, серед яких – облаштування інтерактивної експозиції лицарства та середньовічних часів, створення воскової фігури монаха та голограми привида, – розповів Григорій Недопад. – За допомогою сучасних технологій туристи зможуть побачити, як комплекс пам’яток виглядав у минулому. Вже зараз, на стадії реконструкції, відвідування підземель справляє неабияке враження. А після відкриття нового історичного комплексу уся його територія дивуватиме відвідувачів і стане однією із найважливіших історичних принад нашого міста. У підземних кімнатах можна буде розміщувати виставки картин, а у відреставрованих дворах поруч із баштою Чарторийських – організовувати різноманітні культурно-масові заходи».

На реалізацію проєкту вдалося залучити більше 1 млн євро грантових коштів

Реалізація проєкту стала можливою завдяки залученню європейських грантових коштів у сумі 1 034 млн євро в рамках проєкту «Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Любліна та Луцька», який впроваджується в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 CBCProgrammePoland-Belarus-Ukraine, де виконавчий комітет Луцької міської ради є подавачем проєкту та головним партнером.

Мета проєкту – підвищення рівня туристичної привабливості історичних пам’яток прикордонного регіону Польщі та України шляхом створення спільного туристичного продукту на основі історичної та культурної спадщини. Загальний бюджету проєкту складає 1 676 398,00 євро, у тому числі: грант ЄС: 1 508 758,20 євро (разом для Луцька та Любліна); внесок обох партнерів: 167 639,80 євро; грант ЄС для Луцька: 1 034 млн євро; обов’язкове співфінансування проєкту з коштів бюджету Луцької міської територіальної громади: 114 926,07 євро.

На ремонтно-реставраційні роботи у Луцьку передбачено 30,72 млн. грн. Станом на травень 2020 року здійснено робіт на суму 8,9 млн. грн., що складає 29% від запланованого об’єму робіт.

У Луцьку передбачено здійснення наступних робіт:

Башта Чорторийських: реставрація фасадів; гідроізоляція фундаментів та стін; заміна шатра та гонту башти; ремонт цокольних приміщень; заміна підлоги, вікон, дверей, системи опалення, освітлення.

Оборонна стіна: роботи з підсилення фундаментів частини оборонної стіни, що збереглась; роботи з консерваційного захисту оборонної стіни; трасологічне відновлення втраченої частини оборонної стіни; відновлення воріт в оборонному мурі, які були замуровані.

Частина келій монастиря єзуїтів: реставрація південно-західного фасаду; гідроізоляція фундаментів; влаштування цоколя та відмостки, ремонт накриття ризалітів; реставрація підвалів монастиря єзуїтів (впорядкування, очищення стін та склепінь, влаштування підлог, заміна інженерних мереж, ремонт та заміна освітлення, вентиляції); відновлення зовнішнього входу в підвали.

Благоустрій території: розчищення, планування території, влаштуванням водовідведення; заміна зовнішніх огорож та воріт; організація простору з влаштуванням екскурсійних алей та оглядових зон, майданчиків демонстрації історичних артефактів; загальне та декоративне освітлення території.

У роботі над проєктом бере участь охоронна археологічна служба України Інституту археології НАНУ, спільно із адміністрацією Державного історико-культурного заповідника та Східноєвропейським Національним університетом, за участі Волинського відділення Спілки археологів України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лучанин Показати IP 25 Травня 2020 17:30
Недопад красава!
Другий лучанин до Лу Показати IP 25 Травня 2020 19:10
Вже якшо і погоджуватися, то по їхньому буде правильно Гріша - красавчєг !
1 Показати IP 30 Травня 2020 14:34
Євросоюз - молодець, що гроші на реставрацію дав. Решта просто піариться на цьому. Де фото людей, які реально роблять там роботу?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus