USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Податки, оренда та реклама: нова стратегія наповнення бюджету Луцька у 2019

29 Грудня 2018 16:14
2,6 мільярда гривень – саме за таку суму бюджету на 2019 рік проголосували депутати Луцької міської ради під час чергової сесії, що відбулася 21 грудня цього року. Однак, як відомо, «міська кишеня» сама по собі наповнитися не може. Тому про механізми, що суттєво вплинуть на наповнення казни наступного року, розповів радник Луцького міського голови Ігор Поліщук.

Нагадаємо, про це та інше із посадовцем вели мову під час прямого ефіру на ТРК «Аверс» 27 грудня.

Податки – як основне джерело наповнення казни

Варто зауважити, що «левову» частку бюджету становлять податки. А це немало і небагато – 68% від усіх надходжень до міської казни.

Так, зі слів Ігоря Поліщука, найбільш добросовісними платниками податків у 2018 році були такі великі підприємства, як: СКФ «Україна», КП «Луцьктепло», ЛРЗ «Мотор», «Луцьксантехмонтаж», а віднедавна – і Укрзалізниця.

«Коли ми прийшли в міську раду, то почали активно працювати над тим, щоб спонукати фізичних осіб та підприємців до легалізації своїх працівників. Тому, що це – соціальний захист працівника, адже коли останній отримує заробітну плату в коверті, йому можуть відмовити у наданні лікарняного і відпустки», – зазначив радник мера.

Він зауважив, що основний негатив заробітних плат «у конвертах» полягає у в тому, що не сплачується податок з фізичних осіб до міського бюджету. Очевидно, що в таких умовах бюджет наповнювати важко.

«Наша інспекція з питань праці провела більше 40 розяснювальних рейдів, де підприємців переконували працевлаштовувати працівників, і тим самим наповнювати бюджет. Були перевірки і були, на жаль, штрафи. Після цього дуже багато підприємців таки працевлаштували офіційно своїх підлеглих. Таким чином надходження до бюджету за рахунок збільшення розміру сплати податків на фізичну особу значно зросли. Оскільки, найбільш активна робота роз’яснювальних рейдів проводилася влітку та восени, то у вересні довелось накласти декілька штрафів. А вже у жовтні ми отримали повідомлення про те, що офіційно працевлаштували більше 5400 працівників. І три-чотири тисячі працівників зареєстрували завдяки тій роботі, що проводила інспекція праці. Щонайменше це додасть півтора мільйона гривень податку з доходу фізичних осіб до бюджету щомісяця», – резюмував Ігор Поліщук.

Нова стратегія сплати за оренду комунального майна

Як відомо, сплата оренди за землю, пайова участь, відчуження комунального майна, акцизний збір – це також вагомі статті, що наповнюють міський бюджет.

Так, зі слів радника міського голови, плата за землю у 2019 році залишиться незмінною.

«Однак, ми будемо знаходити тих, хто користується землею міської комунальної власності, і не сплачує податки до казни. На жаль, були такі випадки. Ми виявили цей факт, подали на підприємство позов до господарського суду, і, зрештою, уклали мирову угоду, яка полягає у тому, що 4,7 мільйонів гривень було сплачено до міського бюджету за період з вересня по грудень місяць», – каже посадовець.

З його слів, важливим аспектом наповнення бюджету міста є нормалізація ціни на оренду комунального майна.

«Дуже довго воно( комунальне майно - ред.) здавалось у місті за заниженими цінами, внаслідок чого бюджет недоотримував значну частину коштів. Ми це виявили і нормалізували. До прикладу, протягом тривалого часу аптеки сплачували 30-40 гривень орендної плати за квадратний метр. У той час, коли на ринку були ціни у 5-6 разів вищі. Тож, ми визначили галузі діяльності і від цього визначили той відсоток, який потрібно сплатити. І лише цього року завдяки такому нововведеню вдалося залучити додатково до бюджету близько мільйона, а наступного року ще плюс два, бо орендарі поновлюватимуть договори, але вже платитимуть за новими цінами», – каже Ігор Поліщук.

Об’єкти, що наповнюватимуть бюджет у 2019 році

Як пояснив Ігор Поліщук, є такі статті видатків, що працювали минулого року не на повну потужність, натомість у повну силу вони запрацюють у 2019-му.

Зокрема, цього року був укладений договір з ПрАТ «Укрзалізниця», зокрема західного регіону, згідно із яким підприємство зобов’язали офіційно зареєструвати усіх своїх працівників. Таким чином, лише цього року до бюджету надійшло додаткових 8 мільйонів гривень.

«Натомість, згідно із домовленістю, ми відшкодовуємо їм пільгові перевезення на залізниці. Цього року вже відшкодували «Укрзалізниці» півтора мільйони. Тобто лише на цьому факторі ми маємо додаткових 6,5 мільйонів гривень до бюджету. В наступному році це буде орієнтовно 18 мільйонів гривень, тому що росте розмір заробітної плати і відшкодування за пільгові перевезення в Укрзалізниці становитимуть приблизно 15 мільйонів гривень», – зазначив посадовець.

Зовнішня реклама

Також значні кошти до бюджету відтепер даватиме й КП «Луцькреклама», адже у вересні 2018 року Луцька міська рада прийняла рішення про нормалізацію цін на зовнішню рекламу, зокрема, білборди, сітілайти та інше.

«Ціни на рекламу в Луцьку не змінювалась у той час, коли усюди – зростали. Чому так відбувалось? Бо існували наближені до влади люди, і влада, за певні преференції, була зацікавлена, аби надати їм знижки. Ми ці знижки скасували, і сьогодні КП «Луцькреклама» принесло в бюджет на 7 мільйонів гривень більше, ніж планували на початку року», – зауважив радник мера.

Насамкінець, варто зауважити, що чергова, 51-ша сесія Луцької міської ради, під час якої затвердили бюджет на 2019 рік, була надзвичайно важливою, адже мова йшла про основний фінансовий документ, згідно із яким і житиме місто наступного року. Це прогноз усіх можливостей і фіксація планів на наступний рік. Лише цього року у міськраді проводили попередні бюджетні слухання, куди кожен охочий міг прийти і поставити власне запитання, або ж висловити власну пропозицію.

«Я думаю, що спокійне і швидке прийняття бюджету – це максимально збалансований документ, що враховує всі потреби міста. Критичних зауважень колег щодо формування бюджету не було. Можна бути в опозиції, можна бути при владі, але не голосувати за бюджет означає не підтримувати життєдіяльність міста в наступному році",- коментує позицію депутатів фракцій, які не з’явилися у повному складі на чергову сесію міської ради, під час якої затверджували бюджет 2019 Ігор Поліщук.

Нагадаємо, за бюджет 2019 не голосували такі політичні сили, як «Свобода», «Солідарність», два представники від «Самопомочі», а представники Блоку Петра Порошенка не з’явились на сесійне засідання взагалі.

Не прийшов на сесійне засідання й член бюджетної комісії Луцької міської ради Андрій Покровський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus