USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Поліцейську комісію в Луцьку вчергове перенесли. Цього разу через журналістів

17 Листопада 2016 17:57
Кадрова поліцейська комісія закрила свою роботу, розглянувши і обговоривши лише одного кандидата з 18 претендентів на посаду слідчого чи дільничного. Цього разу причиною перенесення засідання стало небажання журналістів вимкнути камеру після того, як кандидати, які є цивільними особами, заборонили себе знімати.

Так, на сьогодні, 17 листопада, було призначене засідання кадрової поліцейської комісії. Вона мала провести співбесіди з 18 кандидатами, які пройшли відбір на посади слідчих та дільничних офіцерів у ГУНП у Волинській області.

Перед початком засідання секретар комісії Сергій Рижков повідомив журналістам, що з приводу роботи комісії вони проконсультувалися з юристами Нацполіції з Києва. Ті, своєю чергою, роз’яснили, як мають діяти члени комісії. Зокрема, оскільки всі кандидати, хоч серед них є і колишні правоохоронці, наразі є цивільними особами, то кандидати мають право заборонити знімати їх представникам засобів масової інформації.
Власне, і з цього питання до кандидата мала б розпочинатися кожна співбесіда. Крім того, відкрите голосування по кожному кандидату, пояснив Сергій Рижков, згідно статті 51, пункту 12 Закону України "Про Національну поліцію", має відбуватися за відсутності запрошених осіб, у тому числі, з його слів, і журналістів. Щоправда, присутні медійники обурилися цьому і заявили, що не входять до числа запрошених, як представники ЗМІ.

Перший кандидат – Володимир Євлошевський, який прагне стати слідчим, від зйомки не відмовився. Чоловік вже працював слідчим, 4 роки тому звільнився, каже, що за сімейними обставинами. Нині, переконував він, сімейні проблеми вирішив і захотів повернутися в лави правоохоронців. Тим паче, каже, і зарплату вже обіцяють достойну. Після співбесіди, у тому числі й тестового кваліфікаційного питання, члени комісії попросили всіх вийти і проголосували. Результати голосування мають бути оприлюднені в триденний термін. Крім того, члени комісії повинні заповнити спеціальну табличку, в якій мають обґрунтувати своє рішення.
Згодом до комісії зайшла інша кандидатка на слідчого – Ольга Якимлюк. Дівчина, як розповів Сергій Рижков, працювала слідчим, згодом перейшла працювати в прес-центр МВС, нині претендує знову на слідчого. Ольга, каже він, - єдина з дівчат, яка відмінно здала фізичну підготовку. А її батьки, які мають інше прізвище, до слова, працюють в прокуратурі.

Кандидатці, коли вона зайшла, повідомили, що вона має право заборонити відео- і фотозйомку. Ольга зазначила, що не хоче, аби її знімали, бо «почуває себе некомфортно» під прицілом камер. Однак журналістка Марія Доманська камеру не вимкнула, аргументуючи це тим, що питання призначення слідчих - це суспільно важлива інформація, а кандидатка є цивільною особою в себе вдома. «Подавайте до суду», - сказала вона.

Юрист ГУ Нацполіції області Оксана Забожчук, своєю чергою, порадила Ользі написати письмову заяву на голову кадрової комісії, адже такі дії представників медіа можна розцінювати як порушення прав людини. Згодом Ольга Якимлюк вже була й згідна, аби її знімали на відеокамеру. Та член комісії Сергій Кудрявцев зазначив: це рішення дівчина прийняла під тиском, а комісія не може порушувати закон, у тому числі й права кандидатки, гарантованого їй Конституцією України та чинним законодавством.

Фактично, як члени комісії, так і присутні опинилися в ситуації правової колізії. З одного боку, якби вона продовжила роботу і проводила співбесіду з Ольгою Якимлюк, а цей процес фільмували журналісти на камеру, то дівчина могла оскаржувати і рішення самої комісії в суді, і дії журналістів. Натомість медійники, оперуючи Законом України «Про доступ до публічної інформації» переконували, що діють правомірно. Власне, одним із варіантів виходу з цієї ситуації міг стати і виклик поліції, за скаргою Ольги Якимлюк на дії журналістів.

Зауважимо, серед членів комісії – двоє правоохоронців: очільник патрульної поліції Луцька Олександр Вовченко та начальник управління превентивної діяльності ГУ НП в області Володимир Солоненко.

Аби не починати роботу з порушень законодавства, не створювати прецедентів і розібратися в ситуації, голова комісії Олександр Тиводар поставив на голосування пропозицію перенести засідання комісії. «За» проголосували четверо членів комісії: Олександр Вовченко, Сергій Кудрявцев, Олександр Тиводар, Володимир Солоненко. «Проти» висловився Сергій Рижков. У підсумку засідання комісії перенесли. Про час засідання відділ кадрового забезпечення має повідомити заздалегідь.
Згодом Олександр Тиводар прокоментував ситуацію і зауважив, що сподівається від представників медіа співпраці, а не конфронтації.

«Як голова комісії запрошую усіх журналістів висвітлювати діяльність нашої комісії, допомагати нам, співпрацювати з комісією. Але прошу не заважати роботі комісії, і не зловживати своїм статусом, а діяти в межах законодавства. Адже всім відомо, що на Волині складна криміногенна ситуація, правоохоронним органам не вистачає працівників, в Нацполіції області – багато вакантних посад. Ці люди, які прийшли на співбесіду сьогодні, могли вже на днях розпочати свою роботу, якщо б комісія прийняла позитивне рішення. Чи шукали б роботу в іншому місці, якщо б прийняли рішення не приймати їх на роботу. А так вони досі мають невизначений статус. Напередодні засідання нам представники консультаційного центру організували тренінг, ми отримали всі необхідні документи і вивчили, як маємо працювати, поговорили з юристами. Але через цю ситуацію ми не змогли прийняти рішення щодо кандидатів», - зауважив він.

Юрист ГУ Нацполіції в області Оксана Забожчук переконувала: кандидати до прийому на посаду є цивільними особами. Відповідно до процедури все могло закінчитися викликом поліції, оскільки треба було зафіксувати злочин проти прав людини, і мали бути опитані особи. Та комісія вирішила припинити насьогодні роботу.

Натомість інші кандидати, які чекали своєї черги на співбесіду, були розчаровані, що засідання комісії перенесли. Кажуть, вже декілька місяців вони не знають, чи прийняли їх на роботу, чи ні. Дехто вже майже розчарувався. До слова, один із кандидатів – Петро Янкевич - ще напередодні засідання надіслав заяву про те, що знімає свою кандидатуру. Самі ж кандидати, які прийшли, розповідають: з вересня вони проходять усі етапи відбору. А кадрова комісія вдруге переноситься.

«Спочатку були інтелектуальні тести на знання законодавства, де треба було набрати певну кількість балів. По тому прийшла SMS із запрошенням на медкомісію. Ми пройшли. Тоді довгий час нас не запрошували на «фізо» (тест на фізичну підготовку). Потім тих, хто здав, запросили на психологічні тести, результатів ми чекали майже місяць. Бо якщо попередні тести були відомі одразу, то результатів психологічних тестів ніхто зразу не повідомляє. Згодом запросили на подачу документів і тепер чекаємо на співбесіду. Комісію переносять уже вдруге. Запрошення на перше тестування надійшло 5 вересня. І ось вже третій місяць ти не знаєш, чи ти працюєш, чи не працюєш, чи шукати роботу, чи ні», - розповідає один із кандидатів. А другий напівжартома каже: «Певно, пора йти в центр зайнятості».

Ще частина кандидатів просила продовжити засідання комісії. Вони переконували, що погодяться, аби їх знімали журналісти, бо ж «несерйозно кликати на співбесіду і переносити». Однак комісію вже закрили. А перед кандидатами члени комісії були змушені вибачитися.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
1234 Показати IP 17 Листопада 2016 18:39
Скажіть будь-ласка скільки часу зброд недоумків таких як Доманська Крапка Котлюк Рижков Ніколайчук та їм подібні будуть визначати щось в цій державі які корисного нічого абсолютно не зробили в цьому житті. А систему дійсно треба міняти якщо її паралізують ці недоумки. Вони вже наробили... ЖИТИ стає краще з кожним днем !!! ГАНЬБА . Підтримуємо позицію Тиводара. Демократія це переш за все ЗАКОН.
УПЦ Показати IP 18 Листопада 2016 09:30
а шо то за батюшка перший з ліва?
Кома Показати IP 18 Листопада 2016 09:51
Не чипайте КРАПКУ і К, ця бригада "БАБА ЯГА - проти!!!" вже встигла випити стільки Волинської крові (причому всім: правоохоронцям, активістам, журналістам, друг другу), що голова обертом іде. Чим менше цих "ПІАРИСТІВ" згадувати, показувати, писати про них, тим більше толку. Ефективність роботи цієї "модної" групки - повний нуль. На кожному кроці горлопанство, піар, неповага до людей та їх думок, видавання своїх брєдових ідей та "гарячих" новин, як істини в останній інстанції тощо.Соромно за них,їх поведінку....
Лучанин Показати IP 18 Листопада 2016 13:09
Ососбисто спілкувався по роботі з Сололенко В. ця людина дійсно як на мене має сидіти в цій комісії.
Любі свині Показати IP 18 Листопада 2016 17:57
"Мухи отдєльно а котлети отдєльно". Так має бути. Не заперечую - громадське суспільство має контролювати процес відбору кандидатів. Але не здійснювати сам процес. До чого, прикладом,Сергій Рижков проводить відбір у слідчі, якщо в слідстві нічого не петрає. Хай замається бізнесом ( по банкам всі проблеми позакривав? - наприклад, з Авалєм?) . Хай відбір проводять кандидати які хоча-б не з фільмів знають специфіку роботи поліції, в т.ч. слідства. Ну до чого цей цирк?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus