USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Польських експортерів залучатимуть на Волинь

8 Грудня 2014 14:42
Виробників екологічних котлів на твердому паливі та очисних споруд хочуть зібрати у клуб польських експортерів.

Про це йшлося під час презентації досвіду реалізації проектів на тему зміцнення людського капіталу польськими експертами 8 грудня у Луцьку.

Як розповів заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев, зустріч відбувається для того, щоб обговорити питання спільного розвитку та транскордонної співпраці.

Він зауважив, що з головою комітету комунального господарства Національної торгово-промислової палати у Варшаві Зеноном Кічкою триває тісна співпраця в галузі розвитку міської інфраструктури, реалізацією проектів, які розробляли луцькі комунальні установи та підрозділи виконавчих органів міськради. Під час заходу нагоду поговорити з польськими підприємцями та представниками Малопольського воєводського центру зайнятості мали представники торгово-промислової палати у Луцьку. На думку заступника міського голови, сьогодні потрібно знайти точки дотику для спільної роботи.

Зенон Кічка та Тарас Яковлев
Зенон Кічка та Тарас Яковлев


Як зазначив Зенон Кічка, зустріч поєднує у собі те, що завжди вимагає Євросоюз – бізнес та органи місцевого самоврядування. Одним із воєводств, що найдинамічніше розвиваються у царині розвитку людського потенціалі він назвав Малопольське. З його слів, під час зустрічі очільник Малопольського воєводського центру зайнятості Анджей Мартинуска презентує готові проекти, що вписуються у бюджетну політику Європейського Союзу на 2014-2020 роки.

Як повідомив Зенон Кічка, організатори заходу дійшли висновку організувати конференцію у Луцьку наприкінці лютого-на початку березня наступного року. Ця конференція включатиме в себе багато тем і намагатиметься об’єднати три сектори – бізнес, науку та місцеве самоврядування. Він висловив сподівання, що конференція матиме вагу не лише на Волині, а й на теренах усієї України.

Директор Малопольського воєводського центру зайнятості Анджей Мартинуска розповів, що очолює заклад з 1990 року, фактично від початку перетворень у Польщі. Він повідомив, що ставив за мету якісно змінювати ринок праці регіону, використовуючи усі способи залучення коштів для розвитку ринку праці. Разом з ним у Луцьк приїхали його колеги із воєводського центру зайнятості. Так, Моніка Вадовська готує документи, що сприяють розвитку людського капіталу на теренах воєводства, Івонна Муж працює у центрі забезпечення якості навчань, Марія Леньчук займається аналізом потреб на ринку праці. Вони презентували успішно реалізовані проекти.

Марія Леньчук та Івонна Муж
Марія Леньчук та Івонна Муж


Участь у зустрічі взяли і представники польських підприємців, а також експерт комітету розвитку міста національної економічної палати Варшави Ришард Мочинський.

Так, Жанетта Возьна презентує фірму, що займається виробництвом котлів. Йдеться про екологічні котли як для індивідуальних клієнтів, так і для гмін, дошкільних закладів, великих будинків. Вона повідомила, що сподівається знайти на Волині потенційних партнерів. Томаш Бивас – представник фірми, що з 1997 року займається технологіями очищення стічних вод. Підприємство займається проектуванням, виробництвом, монтажем та обслуговуванням систем очищення стічних вод. Фірма займається не лише соціально-побутовими системами, а й технологічними системами очищення, працюючи для промислових об’єктів, а також авто мийок, паркінгів. Підприємство двічі скористалося дотацією ЄС. Завдяки цьому вдалося залучити інвестиції на розвиток нових технологій і вийти на якісно новий рівень. Підприємець запевнив, що може поділитися досвідом з потенційними українськими партнерами. Пшемислав Вітек також представляє фірму, що виготовляє котли. Він наголосив, що у його регіоні чимало підприємств спеціалізуються на виготовленні екологічних та недорогих котлів, тож співпраця з волинським локальним ринком може полягати в трансфері технологій та співпраці з місцевими виробниками.

Ришард Мочинський та Пшемислав Вітек
Ришард Мочинський та Пшемислав Вітек


Ришард Мочинський розповів, що його консультаційна фірма сприяє розвитку бізнесу. Спільно з національною економічною палатою він готує платформу для налагодження контактів між бізнесом Польщі та України.

Зенон Кічка зазначив, що рекомендує українським партнерам переймати досвід Краківського центру зайнятості, зважаючи на обумовленість розвитку української економіки. У новому бюджетному періоду ЄС, з його слів, значні кошти передбачені на розвиток людського капіталу. Це стосується не лише програми Польща-Білорусь-Україна, а й єврорегіонів та східного партнерства. Клопіт, на його думку, полягатиме не у браку фінансування, а в умінні подання заявок проектів.

Він наголосив, що Плешевський кластер (підприємці з якого прибули у Луцьк) об’єднує до сотні фірм-виробників котлів різних технологій та параметрів. З його слів, на Україну у найближчому майбутньому чекають зміни, зокрема перехід на тверде паливо. Підкресливши, що котли є екологічними, він нагадав, що у новому бюджетному періоді Євросоюз робитиме особливий наголос на екологічність. Зенон Кічка прагне, аби на Волині був створений реальний приклад співпраці.

«Ми будемо шукати механізми, щоб український підприємець купив, польський – продав, а платив хтось інший»,- повідомив Зенон Кічка.

Говорячи про очисні споруди, він зауважив, що для тих, хто планує залучати кошти ЄС на інфраструктурні проекти, потрібно пам’ятати, що вагомі інвестиції не можна отримати без проектування очисних споруд.



Він розповів, що, протягом трьох років працюючи в Україні, дійшов висновку про те, що потрібно створювати економічну платформу співпраці. Планують заохочувати польських підприємців, які хочуть експортувати продукцію в Україну, створивши клуб польських експортерів. Наразі, з його слів, польсько-українська співпраця досі є епізодичною, водночас, нині не ті часи, щоб співпраця була лише поодинокою.

Тарас Яковлев зазначив, що міська влада готова до того, щоб Луцьк та Волинь стали регіонами для експорту польської продукції, але волинські підприємства теж мають що експортувати у Польщу, зокрема, сировину для котлів, які виготовляють у Польщі. Також він нагадав, що у Луцьку виробляють тролейбуси, які працюють у Любліні.

Нагадаємо, нещодавно Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що Люблін замовив луцький електробус.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
СЕРГІЙ Показати IP 8 Грудня 2014 16:22
ЗВЕРНЕННЯ ДО ЛУЦЬКОГО МІСЬКОГО ГОЛОВИ РОМАНЮКА МИКОЛИ ЯРОСЛАВОВИЧА ТА ДЕПУТАТІВ ЛУЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ЗА АКТИВНУ ГРОМАДЯНСЬКУ ПОЗИЦІЮ У ЛУЦЬКУ ЗА ПІДТРИМКУ ЄВРОМАЙДАНУ ЛУЦЬКА 2013-2014 БРАЛА УЧАСТЬ БУЛА НА РІЧНИЦІ ЄВРОМАЙДАНУ ЛУЦЬКА 21 ЛИСТОПАДА 2014 РОКУ ПІДТРИМУВАЛА ФІНАСОВО ПІДТРИМУЄ ВОЯКІВ АТО ТЕЖ ФІНАНСОВО ПРИСВОЇТИ ГЕНЕРАЛЬНОМУ КОНСУЛУ ПОЛЬЩІ У ЛУЦЬКУ БЕАТТІ БЖИВЧІ ПОЧЕСНА ГРОМАДЯНКА ЛУЦЬКА.
Анонім Показати IP 8 Грудня 2014 17:35
поляки шукають ринок збуту для своїх котлів
Мім до Анонім Показати IP 8 Грудня 2014 20:31
А що за котли в них? на газ чи електрику чи тверде паливо?
питаннячко Показати IP 8 Грудня 2014 21:52
А що виробляє. (продає,купує) Петьо Верзун? Полює за грантами?
888 Показати IP 8 Грудня 2014 23:17
Наші чинуші продажні злодії , для своїх бізнесменів не фінансової ні моральної підтримки, ні європейського розвитку ,європа - жопа ,росія і сша свої інтереси ,курви.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus