USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Попит на пальне через морози впав майже у два рази

26 Січня 2010 10:38
В Україні продовжує утримуватися незвично холодна погода, яка місцями призвела до майже двократного падіння роздрібного продажу пального.
Негода в рази зменшила кількість авто на дорогах, що, очікувано, призвело до скорочення обсягів їх реалізації. Морози вдарили по обсягах прокачувань. Свята вже закінчилися, і ми чекали певного пожвавлення продажів, — відзначив комерційний директор однієї східноукраїнської мережі АЗС. У західній і центральній частині країни, що менше постраждала поки від морозів, навпаки, кажуть про невелике зростання продажів після затяжних новорічно-різдвяних свят, під час яких реалізація пального традиційно завмирає: «Зараз ми спостерігаємо 20%-не зростання споживання порівняно зі святковим періодом», — сказав прес-секретар «Концерну «Галнафтогаз» (мережа АЗС «ОККО») Олесь Пограничний. Проте, відзначають Экономические известия, якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року, ситуація виглядає не так оптимістично. «Минулого тижня, коли було падіння температури в окремих регіонах до -25°, продажі на АЗС впали в два, а в деяких випадках, в східній частині України, і в три рази», — відзначили в консалтинговій компанії UPECO. «Дороги не прибрані, проїхати важко, от люди і стали менше їздити. Цього року це проблема, схоже, всієї України», — пояснили в «Галнафтогазі». З цієї ж причини ускладнено постачання в дрібному гурті — після рясних снігопадів бензовози часто так і не доїжджали до автозаправок. Тривалі низькі температури призвели також до того, що на окремих станціях, щоб не стати свідком того, як заправлений автомобіль не може завестися, перестали відпускати дизпаливо, що продається як зимове, але таке, що не витримує не те що -15°, а і -8–10°. Втім, зниження температури, що продовжується, (нижче -30°, за даними Гідрометцентру, на цьому тижні), може не витримати навіть якісне зимове дизпаливо, температура фільтрації якого -20°. Що змусило торговців пальним замислитися про купівлю ДП «Арктика», яке витримує і -35° , придбання якого раніше не викликало особливого інтересу у трейдерів. По-перше, внаслідок своєї дорожнечі — у середньому на $100/т дорожче, ніж звичайне зимове. По-друге, зважаючи на логістичні міркування — для цього покупцеві палива доводиться виділяти окремий резервуар. «Ми не розраховували на такі люті і тривалі морози. Вчора піднімалося питання про закупівлю «Арктики», враховуючи, що, наприклад, в Івано-Франківську температура впала до -27°. Але поки це паливо досягне заправок, почнеться відлига і воно втратить актуальність», — резюмували в «Галнафтогазі».
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus