USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Поради волинянам: як розпізнати пневмонію

6 Березня 2016 17:34
Наприкінці січня у селі Згоранах Любомльського району помер чотиримісячний малюк. Майже два тижні дитину лікували від гострого ринофарингіту. Такий діагноз поставила педіатр у райцентрі. Після огляду маму з малечею відправили додому з призначенням медикаментів, сказали бути під наглядом сімейного лікаря Згоранської амбулаторії. Трагедія сталася уночі 28 січня. Жінка викликала швидку, та до приїзду медиків дитина померла. У результаті розтину зазначено, що причина смерті – двобічна тотальна пневмонія. Будь-який випадок смертності дітей до року має обов’язково розслідуватися. Пневмонію легко розпізнати за клінічними ознаками. Як? Про це та інше читайте в матеріалі газети Волинські Новини від 3 березня (№5).

– Коментувати поки не можу, над цим працює комісія, – каже головний пульмонолог у Волинській області Олег Яковенко. – Узагалі діти до року перебувають у групі ризику з інфекцій, які можуть мати важкий і блискавичний перебіг із високим відсотком летальності.

Медики підрахували, що минулого року на пневмонії хворіло майже 6,5 тисячі волинян, із них 116 пацієнтів померли. За січень 2016-го в стаціонари закладів охорони здоров’я області госпіталізували 497 дорослих і 258 дітей. Від пневмонії за місяць померли 18 хворих, зокрема дві дитини.

– Захворюваність на пневмонії зростає в осінньо-зимовий період, коли фіксується сезонне поширення у повітрі гострої респіраторної вірусно-бактеріальної інфекції, – провадить Олег Костянтинович. – Зазвичай збудник зачіпає верхні дихальні шляхи. Клінічно це виявляється як синусит, ринофарингіт, ларинготрахеїт, отит. Та в окремих випадках може опускатися в нижні відділи дихальної системи і викликати ускладнення: гострий бронхіт, загострення бронхіальної астми, виникнення гострої пневмонії або позалегеневі вияви у вигляді міокардиту, менінгіту, енцефаліту, артриту.

Вірусна пневмонія виникає через два-три дні після типового початку грип-інфекції, має швидкий і важкий перебіг, нерідко призводить до смерті хворого через чотири-п’ять днів від початку захворювання. Другий тип – вірусно-бактеріальна пневмонія, розвивається з кінця першого – початку другого тижня від перших виявів ГРВІ. Третій – запалення, що виникає після другого тижня хвороби на фоні ослабленого організму.

Основними клінічними ознаками пневмонії є часте дихання або задишка у спокої, що посилюється при мінімальному навантаженні. Наявний інтоксикаційний синдром (гарячка з ознобом, слабкість, ломота в тілі), кашель з мокротою і кровохарканням, болі у грудях, падіння артеріального тиску. Також можуть бути ознаки гострої ниркової недостатності, порушення свідомості.

– Початок і прогресування грип-пневмонії може мати блискавичну форму в перші дні. Тому не треба самолікування і «переходжування» на ногах, важливо вчасно звернутися до лікарів, – наголошує медик. – Лікування пневмонії передбачає карантин з ізоляцією хворого, противірусну й антибактеріальну терапію, респіраторну підтримку киснем. Якщо хвороба не реагує на антибіотики протягом 72 годин, лікар мусить переглянути терапію.

– Як діяти, коли при виражених симптомах не кладуть у лікарню, пояснюючи, що нема місць? – запитую, бо сусідку з запаленням у пе­ріод епідемії відправили лікуватися додому.

– Для госпіталізації також є певні покази, – пояснює пульмонолог. – Згідно з діагностичними критеріями, розрізняють п’ять груп складності пневмоній. Перша і друга групи лікуються амбулаторно. Але ті, кого відпустили на домашнє лікування, мають бути під постійним моніторингом сімейного лікаря.

Олег Яковенко нагадав, що ефективними заходами профілактики пневмонії визнано вакцини проти грипу, пневмококової та гемофільної інфекції.

Соломія ВЕРВИЧКА

Довідково:

На сайті Товариства пульмонологів та фтизіатрів Волинської області імені Михайла Марунчака (www.volpulmonology.com.ua) у розділі «Питання-відповіді» можна отримати онлайн-консультацію лікаря. Також можна звернутися до спеціалістів за телефонами: 095-555-10-54, 098-251-16-13.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Семен Семенович Показати IP 7 Березня 2016 14:32
Нажаль вакцини яка б хоч трошки допомагала від грипу насправді взагалі не існує. Існуючі вакцини діють лише декілька годин. Це все, назвемо культурно, підприємництво. Кажете що лікар має переглянути терапію протягом 72 годин? А якщо пацієнт при цьому може прожити лише 8? А якщо в людини "Наявний інтоксикаційний синдром (гарячка з ознобом, слабкість, ломота в тілі), кашель з мокротою, болі у грудях" і її сімейний лікар постійно моніторить кожного дня на прийом? Це проїхатися в маршрутці, вистояти чергу до лікаря, потім на рентген, потім ще до ЛОРа, потім ще кудись і так майже кожен раз. Після таких походів організм ослабленою людини може хоч щось витримати? Гарна стаття - ні про що! А те що треба ми маємо шукати "Про це та інше читайте в матеріалі газети Волинські Новини від 3 березня (№5)."? То навіщо тут щось писали? Комусь для галочки?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus