USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Представники волинського агросектору підготували звернення до високопосадовців

16 Серпня 2018 13:35
Під час засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради на Волині ухвалили звернення прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману, Міністерству аграрної політики та продовольства України й Федерації роботодавців України, аби вирішити низку проблем і дати можливість галузі ефективно розвиватися.

Засідання відбувалося в овальній залі приміщення обласної ради.

На початку директор департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко звітував про результати підтримки аграріїв.

«Фінансова підтримка галузі АПК з державного бюджету здійснюється через Мінагрополітики, департамент агропромислового розвитку. Так, за утримання молодняка ВРХ 179 власникам особистих селянських господарств виплачено 279,9 тисячі гривень дотації за утримання 213 голів ВРХ. За утримання 14 824 голів корів молочного, молочно-м’ясного та м’ясного напрямків продуктивності 71 агропідприємству виплачено 11,1 мільйона гривень дотації. Від агровиробників області було подано 10 заявок на відшкодування 13 одиниць техніки, вартістю 4,7 мільйона гривень, часткова компенсація складає 929,67 тисячі гривень.

Також на фінансову підтримку програм АПК з місцевих бюджетів передбачено 15,1 мільйона гривень, в т.ч. з обласного бюджету - 9,3 мільйона гривень, з районних бюджетів 4,2 мільйона гривень, бюджетів об’єднань територіальних громад (надалі - ОТГ) 1,6 мільйона гривень. Зокрема спрямовано 916,1 тисячі гривень субвенції місцевим бюджетам на дотацію: власникам ОСГ за утримання 3 і більше корів, за утримання телиць до 2-х річного віку, за посів жита, гречки, за посадку садів, ягідників, на часткову компенсацію вартості придбання обладнання, на корінне покращення пасовищ, на вапнування кислих грунтів», - доповів Юрій Горбенко.


Та додав, що аграрний сектор залишається пріоритетним напрямком розвитку економіки України, адже забезпечує близько 14 відсотків обсягів внутрішнього валового продукту та близько третини надходжень до державного бюджету країни. А сільське господарство, харчова і переробна промисловість Волині створюють понад 30 відсотків ВВП краю.

У зверненні до високопосадовців присутні запропонували: зняти обмеження щодо кількості членів для обслуговуючого кооперативу, які можуть отримувати підтримку (встановлено не менше 20 членів), а також обмежень щодо напрямків їхньої діяльності (Порядком передбачено підтримку лише кооперативам молочарського та плодово-ягідного напрямків); доповнити Порядок підтримки напрямком «Виплата одноразової безповоротної допомоги для створення сімейного фермерського господарства у сумі 50 тисяч гривень» та надати додаткові преференції для створення малих переробних потужностей; запровадити новий напрямок - спеціальну бюджетну дотацію фізичним особам за вирощені та продані на забій і переробку суб’єктам господарювання молодняк великої рогатої худоби, що призведе до стимулювання вирощування великовагової ВРХ; усунути проблеми із веденням державного земельного кадастру та інше.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus