USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Про «Глухоту» почули в Луцьку: презентація книги

23 Березня 2015 21:15
Поетичну збірку «Глухота» Олени Герасим’юк – або як її ще називають «поетичне відкриття 2013-го року» – презентували в Луцьку. Захід відбувся в понеділок, 23 березня, пообіді у стінах Інституту філології та журналістики СНУ імені Лесі Українки.

Знайомство з авторкою організатори зустрічі – мистецьке об’єднання «стендаЛь» – розпочали із невеличкого, самотужки зробленого ролика, який коротко розповів, хто така гостя та чим вона цікава. Зокрема Олена взяла участь у Першій в Україні резиденції для письменників «Станіславський феномен» (2013). Вона - лауреатка Першої премії у конкурсі пам'яті Леоніда Кисельова (2012), Міжнародної україно-німецької літературної премії імені Олеся Гончара (2013), Другої премії літературного конкурсу видавництва «Смолоскип» у номінації «Поезія» (2013). Вона - та, про кого український письменник та перекладач Іван Андрусяк сказав: «Поета з таким голосом в Україні не було давно. Те, що він з’явився, – дуже добрий знак».

Олена розпочала з поезії «Коли ти йдеш до мене по воді..». Вона відразу прочитала ще декілька – як із презентованої збірки «Глухота», так і зі свого блокнота – вочевидь щось із неопублікованого.



До слова, «Глухота» вразила не лише лучан. Організатори з Полтави, куди Олена приїздила напередодні, 22 березня, зняли на один із її віршів відеопоезію.



Одна із читачок поцікавилася, як так трапилося, що поетка відмовилася від президентського ґранту у 30 000 гривень. Олена охоче розповіла історію, наголошуючи, що вона, можливо, стане для когось повчальною. Так, дівчина взяла рукопис і розіслала його у всі відомі їй організації, які займаються ґрантами та підтримкою молодих письменників. Як результат, Герасим’юк виграла 3 з 4-ох премій. Одна з них – це той грант, про який було питання.

Справа у тому, що ці 30 000 гривень отримує не сам поет, а видавництво, яке береться опублікувати твори автора. Через певний час Олена помітила, що тернопільське видавництво навіть не планує видавати її віршів. «Мене це взбісило і я відмовилася від ґранту», – зізналася дівчина. – Причому, зробити було це нелегко, але мені допоміг знайомий юрист. Ми повернули гроші у бюджет».

Цікаво, що цим випадком зацікавилися журналісти «Інсайдера» і провели журналістське розслідування. Пізніше, вже цього року, згадуване видавництво не пройшло до списку тих, які можуть долучатися до програми ґрантів.

Розказала гостя і про інші можливості для молодих письменників і навіть журналістів. Так, видавництво «Смолоскип» проводить семінари творчої молоді – кількаденні серії круглих столів, дискусій та презентацій. Цьогоріч захід відбудеться 6-10 травня. «Це справді чудова можливість проявити та спробувати власні сили, – наголосила Олена. – Бо все, що ви будете робити на тих семінарах, це те, про що ви чули в університеті, але лише на лекціях». Цікаво, що у роботі семінару свого часу взяли участь відомі сьогодні українські політики, правозахисники та письменники: Анатолій Дністровий, Олесь Доній, Сергій Жадан, Світлана Пиркало, Тарас Прохасько тощо. Детальніші умови участі можна подивитися на сайті самого видавництва.

Окрім «Глухоти», Герасим’юк презентувала і «Бандерштатну антологію» – збірку текстів тих письменників, які взяли участь у щорічному літньому фестивалі «Бандерштат» у Луцьку. Укладач тієї збірки – волинянка Ганна Луцюк. Саме вона написала у себе в Фейсбуці, що насправді книжка, яку вона підготувала, мала би бути зовсім іншою – з присмаком молодості, зеленої трави тощо. Натомість вийшла з присмаком війни. Так сталося, тому що в Україні війна і всі ми маємо до неї стосунок.

Очевидно, що до війни можна ставитися по-різному – так би мовити, граючись, проводячи фестивалі типу «Бандерштату», або ж цілеспрямовано нарощувати боєздатність не стільки для того, щоб коли-небудь на когось напасти, скільки для того, щоб змогти себе захистити»,– констатувала поетка. – Так і з антологією. Все, що ми можемо наразі зробити для об’єктивності процесу, це зібрати та продовжувати далі збирати факти – пости у соціальних мережах, фото-, відео-матеріали, щоб через якийсь час прийшло справді невикревлене усвідомлення подій початку XXI століття. Тільки тоді можна буде написати якісну книжку і про Євромайдан, і про війну на сході України з березня 2013-го і по сьогодні».



Насамкінець Олена порадила читати молодих авторів, а саме тих, чиї тексти любить і читає сама: Мирослава Лаюка, Машу Сємашину та Юлю Нестерову. Остання, до слова, пише пісні й гастролює як бард.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus