USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Прокуратура роз’яснила луцьким медикам що їм «положено», а що – ні

14 Квітня 2009 19:05
Прокуратура міста Луцька розглянула звернення медиків із приводу роз’яснення щодо забезпечення дотримання конституційного права громадян на безоплатну допомогу шляхом можливого залучення коштів пацієнтів як благодійної допомоги. Такий документ, за підписом прокурора Луцька Олексія Решетника, зачитав медикам під час наради начальник управління охорони здоров’я Луцької міськради Федір Кошель, – інформує репортер «Волинських Новин».
 
Відповідно до статті 49 Конституції України, кожен громадянин має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування. У державних і комунальних закладах охорони здоров’я медична допомога надається безоплатно, – йшлося у зацитованому паном Кошелем документі.
 
Таким чином, вимоги цієї статті Конституції виключають можливість надання комунальним закладам охорони здоров’я Луцька платної медичної допомоги.
 
У той же час благодійництво, згідно зі статтею 1 Закону України «Про благодійництво», – це добровільна безкорисна пожертва фізичних та юридичних осіб у поданні набувачам матеріальної, фінансової, організаційної та іншої благодійної допомоги; специфічними формами благодійності є меценатство і спонсорство; благодійна діяльність – благодійна безкорислива діяльність благодійних організацій, що не передбачає одержання прибутків від цієї діяльності.
 
Частиною 6 статті 18 Закону України «Про основи законодавства про охорону здоров’я» визначено, що всі заклади охорони здоров’я мають право використовувати для підвищення якості рівня своєї роботи кошти, добровільно передані підприємствами, установами, організаціями та окремими громадянами.
 
«Враховуючи вищевикладене роз’яснюю, що чинним законодавством не забороняється залучення для цілей охорони здоров’я коштів у вигляді добровільної безкорисної пожертви фізичних та юридичних осіб. Одночасно звертаю Вашу увагу на недопустимість неправомірного вимагання від пацієнтів у категоричній формі працівниками державних та комунальних закладів під виглядом добровільних внесків коштів за наданням медичної допомоги. При цьому, як засвідчили перевірки, в непоодиноких випадках такі вимоги мали місце при реальній можливості закладу надати громадянам медичну допомогу безоплатно», – зачитав лист Федір Кошель.
 
«Кругом би я вас просив вивісити, що послуги медичної сестри, лікаря та комунальні послуги – безкоштовні, а на все інше в нас коштів немає, окрім деяких загальних аналізів», – сказав медик.
 
«Якщо людина поскаржиться, що ви ті кошти вимагали, то будете їх повертати», – резюмував він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 15 Квітня 2009 11:18
Зустрічався я з тією благодійністю. На кожну послугу є благодійний тариф.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus