USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Просив дружину не говорити, що сумує», - боєць «Світязя» про АТО

23 Березня 2015 14:31
25-річний Богдан Лащ кілька років тому закінчив університет у Луцьку, одружився. Розпочав працювати в УМВС на початку військових дій на Донбасі. Тоді він записався у роту «Світязь». В управлінні хлопця відмовляли, говорили, що він лише прийшов, а на війну потрібно йти вже підготовленим. Однак ані вмовляння керівництва, ані прохання рідних не зупинили хлопця перед бажанням захищати Батьківщину від ворога. Про це інформує PressЦентр.

З липня 2014 року боєць батальйону «Світязь» перебував в АТО, у грудні першим не задумуючись пішов в бій у Вуглегірську. Каже, що тоді емоції зайві, включається холоднокровність і ти думаєш лише про перемогу.

Перший бій поблизу Іловайська

- Я і ще 10 бійців нашої роти не були в Іловайську, а поблизу нього. В Іловайськ від`їхали лише 30 бійців. Мене і мого побратима Петра Ковальчука залишив командир, аргументуючи це тим, що ми молоді хлопці, раніше не воювали. Ми були в Оленівці.

3 вересня ми приїхали з першого відрядження. Проходили спочатку реабілітацію, потім підготовку. Я знав, що маю повернутися. Особливо після Іловайських подій.

«У такі моменти забуваєш про страх, відключаєш емоції і вмикаєш холоднокровність»

- 19 грудня ми зайшли у Вуглегірськ. У нас було дуже багато нових хлопців. Не тих, які були в першому відрядженні. Але вони добре трималися. Думаю, тут важливу роль відіграв патріотизм. Бо всі добре розуміли, якщо ворога не затримати там, він буде йти далі. У Вуглегірську ми тримали оборону школи. І стояли до останнього, поки до нас не підійшла 25 бригада.

Таким чином ми контролювали центральну частину міста, позицію з боку житлових будинків. Тоді вирішувалося дуже важливе питання – цих 13 людей мали провести зачистку міста. І кожен з нас розумів, що ми можемо піти і не повернутися. Я відчув, що маю йти першим. До мене приєдналися всі інші. У такі моменти забуваєш про страх, відключаєш емоції і вмикаєш холоднокровність. Бо по-іншому воювати не можна.

Додому наш батальйон повернувся 6 лютого.

Місцевих до нас приходило дуже мало

- Більшість людей на сході - за Новоросію, Росію. Лише 5-10 % - за Україну. І все це тому, що в них дуже хороша пропаганда. Люди дивляться переважно лише новоросійське телебачення і слухають радіо, де чітко говорять про те, що України вже немає. І починають в це вірити. Пригадую, коли ми у школі були у Вуглегірську, до нас приходили місцеві за продуктами і речами. Але спілкувалося дуже мало. Відчувалась недовіра і навіть ненависть.

Богдан Лащ під час свого перебування там з рідними зв`язок підтримував. Однак, коли виникали дуже складні ситуації, вимикав телефон, як і всі. Він говорить, що часу на роздуми про те, що відбувається тут, у мирному житті, немає.

«Я просив дружину не говорити, що сумує за мною, бо тоді стає дуже важко»

- Моя дружина як перед першим, так і перед другим моїм відрядженням, не знала, що я їду на схід. Я їй вже про це говорив, коли був у дорозі. Вона мене підтримує. Коли ми розмовляли з нею по телефону, я просив її, щоб не говорила, що сумує за мною, бо в мене є певні бойові завдання, а це відволікає. Коли є вільна хвилина, то згадуєш Луцьк, сім’ю, але потім ловиш себе на думці, що ти на війні і потрібно сприймати цю реальність, а не будувати ілюзій.

«Як повернувся додому, два-три дні довелося пристосовуватись»

- Як тільки повернувся, то спочатку реагував на різні звуки. Десь щось бахнуло і відразу думаєш, що хтось стріляє. Але потім озираєшся навколо і розумієш, що ти вдома і тут - мир. З 2008 року відвідую Клуб східних єдиноборств, нині це допомагає переключитися. Зі здоров`ям є проблеми, а нерви більше-менш нормально. Коли я їхав туди, то був готовим до всього.

Богдан Лащ зараз перебуває у відпустці. Нещодавно хлопця нагородили відзнакою «За відвагу і мужність». Отримав звання старший лейтенант. Намагається отримати земельну ділянку на Любешівщині, де народився і проживають його батьки. Говорить, що готовий повернутися на схід у будь-який момент. В його молодій сім`ї є чимало планів на майбутнє. Але все це можливо лише тоді, коли в Україні буде мир.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: БОЄЦЬ «СВІТЯЗЯ»: ВОЮЮ, ПОКИ Є У МЕНЕ СИЛИ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus