USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Протести у Казахстані: бійня в Алмати, відрізані голови, роль криміналітету та ОДКБ

7 Січня 2022 11:50
У Казахстані продовжуються криваві події. Щоправда, якщо раніше наступали супротивники влади, то тепер в атаку пішли силовики. І загалом ситуація складається стратегічно проти тих, хто влаштував у країні масові заворушення. Ініціативу силовики поки що перехопили.

Це стало можливим насамперед завдяки введенню миротворців Організації договору колективної безпеки – переважно російських. Їхній контингент не дуже великий – всього 2500 тисячі людей і вони не братимуть участі в зачистці. Але їхня участь більшою мірою є символічною – Росія таким чином показує, що повністю підтримує президента Токаєва. І це має не допустити ситуації, коли частина казахської еліти та силовиків перекинеться на бік організаторів акцій протесту.

Тому влада стала активніше придушувати заворушення.

Щоправда, йде цей процес дуже важко, і говорити про повне придушення протестного руху поки що зарано. Тривають бої в Алма-Аті. Неспокійно й у інших регіонах. Очевидно, що найближчі дні будуть вирішальними: чи відновлять порядок, чи країна вступить у затяжний період дестабілізації.

Влада пішла у контрнаступ

Стало зрозуміло, що придушувати бунти в Казахстані будуть усіма засобами. Включаючи вогнепальну зброю.

Така рішучість пояснювалася двома факторами.

Перший – президент Касим Токаєв домовився з Росією та іншими країнами ОДКБ щодо введення кількох тисяч військових. Їхнє деклароване завдання – не зачистка опозиції, а охорона стратегічних об’єктів від нападу.

Йдеться про аеропорти, органи влади, інші об’єкти. Це означає, що з цього боку тил у казахської влади буде прикритий. І критична інфраструктура країни лишиться під контролем казахського керівництва.

Маючи за спиною миротворців, влада зможе предметно розбиратися з бунтівниками.

Другий чинник – населення після безглуздо жорстоких погромів, влаштованих протестувальниками в Алма-Аті, стало, ймовірно, лояльнішим до силового придушення.

Вже з ранку в мережі з’явилися відео, як спецназ наступає вулицями Алмати, стріляючи з автоматів. Влада заявила, що це почалася антитерористична операція.
Терористами протестувальників влада почала офіційно називати після того, як вони влаштували підпали та погроми в адміністративних будинках Алмати, а також захопили аеропорт.

А вчора влада заявила, що в столиці знайшли три трупи поліцейських, у яких були відрізані голови.

Стандартна картина цього дня в Алматі – дим, автоматні черги, люди, що біжать кудись. Повідомляється і про те, що у бунтівників у полоні є поліцейські, якими вони прикриваються як живим щитом.

Щоправда, як свідчать інші відео, загалом перевага явно на боці силовиків. Вони цього разу добре екіпіровані та діють організовано при зачистці вулиць.
Тобто поки все йде до того, що влада рано чи пізно покінчить із заворушеннями. Хоча цей процес може бути не гострим, тому що гаряче зараз не тільки в Алмати, а й у низці інших регіонів, де йдуть зіткнення. А на заході країни люди перекрили залізниці, через що зупинилися десятки поїздів.

Цікаво, що в містах, де немає захоплень будівель та мародерства, протестувальників ніхто не розганяє і тим більше не розстрілює. Це говорить про те, що влада Казахстану не оголошує всіх протестувальників терористами.
Більше того – сьогодні було виконано обіцянку знизити та зафіксувати ціни на газ, через які все й почалося.

Найнижчі ціни тепер у «протестних» Актюбинській, Атирауській, Мангістауській областях – 50 тенге за літр. Найвищі – у столиці Нур-Султані та низці віддалених районів – 75 тенге за літр. А було після підвищення цін від 60 до 120 тенге (що все одно було майже втричі дешевше, ніж в Україні).

Іншими словами, силовий сценарій застосовують проти радикалів, а мирних намагаються утихомирити виконанням їхніх вимог. До речі, деякі протестувальники вже під цим приводом розходяться і кажуть, що досягли чого хотіли – зниження тарифу і навіть відставки Назарбаєва.
По всьому Казахстану через заворушення та труднощі з дистрибуцією проблеми з бензином, готівкою та продовольством. В Актау, наприклад, паливо продають по талонах та черги біля банкоматів, де швидко закінчуються гроші.

Аналогічна ситуація у районі Алмати, охопленої боями. Там жителі самостійно розкрили цистерни із паливом на заправках. Черги по бензин і у місті Талдикорган, де напередодні звалили пам’ятник Назарбаєву.
Та й у столиці Нур-Султані настає продуктовий дефіцит – люди змітають із полиць їжу.

Тобто весь Казахстан продовжує лихоманити, і коли влада знову зможе налагодити поставки – незрозуміло.
Також стало відомо, що силовий опір владі чинять ще в одній місцевості Казахстану – Кизилординському районі, що за 200 кілометрів від космодрому Байконур.

Тим часом, за останніми даними, під час боїв загинуло 18 силовиків, ще 748 постраждали. Убито співробітника телеканалу.

Скільки вбито протестувальників наразі невідомо.

ОДКБ як фактор стабілізації

До Казахстану вирушили десантники з Росії та Білорусі. РФ відправила один із підрозділів елітної частини – 45-ї бригади ВДВ. У неї за спиною дві чеченські війни, Південна Осетія, Крим та Сирія.

Читати ще: Президент Казахстану через протести попросив допомоги в Путіна і Ко

Також підтвердили участь представники Таджикистану та Вірменії. Киргизстан поки не погодив це рішення у парламенті, але найімовірніше це відбудеться завтра.

Втім, зрозуміло, що участь останніх трьох країн буде номінальною, а основну роботу на себе візьмуть росіяни та білоруси. Чисельність контингенту, як заявили в ОДКБ – 2500 осіб.

Заявляється, що миротворці працюватимуть за двома напрямками:

1. Охорона важливих державних та військових об’єктів

2. Сприяння місцевим силовикам у стабілізації обстановки

Останній пункт, звісно, ​​можна тлумачити максимально широко. Але в Росії вже уточнили, що ведення зачисток до обов’язків миротворців не входить.

Але вже те, що в країну заїжджають союзні війська, може утримати подальшу радикалізацію обстановки. І прискорити придушення збройних груп.

Другий важливий момент – перший прецедент залучення військ «російського НАТО» в одній із країн-учасниць. Навіть якщо у реальні бої миротворці так і не вступлять, це різко зміцнить імідж Москви як «експортера безпеки» на пострадянському просторі.

Тим більше, що проблеми у керівників низки колишніх союзних республік аналогічні Казахстану – зростання місцевого націоналізму та незадоволення «застійною» політичною системою. І загорітися може практично в будь-якій точці – включаючи Україну, де зарплати нижчі за казахські, а вартість життєво важливих товарів – вища.

Ще один фактор – це майбутні переговори з американцями щодо стратегічної стабільності. Здатність РФ швидко придушувати загрози, що зростають біля своїх кордонів, посилить позиції Москви в цих переговорах.

А от якби влада Казахстану не втрималася, Росія отримала б важкий іміджевий удар напередодні женевської зустрічі з американцями. До речі, це може бути також однією з причин, чому Москва так швидко погодилася на введення військ ОДКБ, хоча на початку протестів у Казахстані заявляла, що готова надавати лише невійськову допомогу.

Цікаво, що МЗС Росії офіційно заявило, що заворушення в Казахстані спровокували зовнішні сили. Це укладається і в позицію, яку Москва транслює на Захід: ми більше не терпітимемо втручання у справи держав, що межують із РФ.

Читається у цьому контексті і прозорий натяк на Україну, яка стане основною темою майбутніх переговорів у Женеві.

Втім, у казахських подій є й інше коріння.

Хто спрямовує протести?

Раніше йшлося про Мухтара Аблязова – прозахідного опозиційного діяча, який заявляв, що координує протести.

Читати ще: Головний опозиціонер Казахстану виступив із заявою на каналі Ахметова: він координує протести з Києва

Хоча багато хто в самому Казахстані до таких заяв ставиться скептично і каже, що реальний вплив Аблязова на події в країні дуже незначний.

Водночас у ЗМІ та телеграм-каналах обговорюється інформація, що заворушення у Казахстані активно підтримуються місцевими кримінальними авторитетами.

Зокрема, Арманом Джумагельдієвим на прізвисько Дикий Арман. Він особисто засвітився на протестах.
37-річний Арман Джумагельдієв вважається найвпливовішим кримінальним авторитетом Казахстану.

Ще понад 10 років тому він фактично підім’яв під себе усі угруповання на півночі та в центрі Казахстану. Багато в чому Дикому Арману допоміг у цій експансії його покровитель – нині покійний, відомий злодій у законі Надір Саліфов на прізвисько Лоту Гулі.

Також, як кажуть, його патронували турецькі спецслужби, які були зацікавлені у просуванні пантюркістських настроїв у Казахстані, зокрема й руками місцевих «тіньових» авторитетів.

Тим більше, що Дикий Арман веде активну громадську діяльність. Наприклад, на початку пандемії Арман купив великі партії необхідних медикаментів, які потім роздавав безплатно.

Також він активно підтримав недавню війну у Нагірному Карабаху, виступивши на боці Азербайджану. Ще 2015 року він став спонсорувати кілька казахських націоналістичних організацій.

Зараз, за ​​версією, що обговорюється в соцмережах, Арман Джумагельдієв бере активну участь у протестних акціях. У тому числі й постачаючи для них «піхоту» – тих, хто, власне, і влаштовує бої із силовиками. А також, за чутками, намагається організувати щось на кшталт «добровольчих батальйонів».

Важко уявити наскільки роль Джумагельдієва насправді велика, але привертає увагу його зв’язок із Туреччиною, яка справді активно проводила роботу у Казахстані з просування націоналістичних пантюркістських ідей. І багато протестувальників їх якраз і поділяють. Хоча офіційно Ердоган поки що обмежується нейтральними заявами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Висновок Показати IP 7 Січня 2022 12:46
Таких *протестувальників* треба знищувати, як скажених собак.
Швілігогі Показати IP 7 Січня 2022 13:34
Які нафік миротворці,яке ОДКБ, ці російсько-фашистські «миротворці»,в Різдво Христове потопили в крові , мирний спротив людей,створивши кроваву баню в суверенній мусульманській країні.Ці «миротворці»вже ввосьмий рік вбивають українців на Донбасі.Вторглися в український Крим,захватили пів Грузії.А Захід мовчить,США ,виражають «озабоченість»,походу це ОДКБ з своїми недофюрерами скоро буде окуповувать решту нашої держави
Корінний лучанин до Швілігогі Показати IP 7 Січня 2022 15:24
Не пробувас до психіатра звернутись,аналітик?
Всезнайко до Швілігогі Показати IP 7 Січня 2022 15:38
Мусульмани Різдво не святкують.
Степан (Крымчанин) Показати IP 7 Січня 2022 14:04
Восток дело тонкое. Протесты всегда отличаются особой жестокостью и массовостью. Но, и подавление адекватное. Торё (казахская знать-отдельный род в одном и жузов никогда власть не уступала). Схемы свержения власти, которые применялись в других регионах, в Казахстане не сработают. Крови будет много. Аргынам придётся плохо.
Ігор луцький Показати IP 7 Січня 2022 14:23
А русофашистам по цимбалам кого вбивати,головне своєчасна і висока оплата ,,трудоднів".
До всезнайко Показати IP 7 Січня 2022 16:34
Похоже і ти з москалями те ж Різдво не святкуєш!
До корінного лучанин Показати IP 7 Січня 2022 16:56
А чого путлєр,перемовини з протестувальниками не влаштовує«услишьте донбасс»,а попер вагнерівців на убой казахів.Похоже в тебе самого в голові бе-бе.
Корiнний лучанин до До корінного лучанин Показати IP 7 Січня 2022 19:30
П1. На Украiнi держ.перевлрот. П2. Звiдки iнфлрмацiя про вагнерiвцiв. П3. Головне ,що iнформацiя 100 вiдсотково "правдива,". Ps. Молодец.
Швалі Показати IP 7 Січня 2022 17:31
Якби вашому сину та нечисть голову відрізала, або вам будинок спалила, побачив би я вашу реакцію, як би ви *мирних протестувальників* захищали. Вже майданізм головного мозку зашкалює.
Мстислав Показати IP 7 Січня 2022 17:49
Біда Українців що вони москалям голови не відрізають, а казахи відрізають тому і переможуть, протести трансформуються у національно визвольну війну!
Мстиславу Показати IP 7 Січня 2022 18:37
Біда українців в тому, що серед них багато таких, як ви - новини не читають, а верещать, наче їм жару в труси насипали. Різун знайшовся.
Владос до Мстиславу Показати IP 7 Січня 2022 22:03
З 14 року ріжу голови на даунбасі, гуляй Вася.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus