USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

«Принциповий хлопець до остраху». Як українізатор Кремінь допомагав Януковичу стати президентом

10 Серпня 2021 13:05
Мовний омбудсмен Тарас Кремінь – завзятий захисник української мови і ненависник російського – в недалекому минулому дотримувався інших поглядів. Як з’ясувалося, уповноважений із захисту мови допомагав стати президентом Віктору Януковичу.

Це було в Миколаєві, де тоді жив і працював нинішній мовний омбудсмен.

Про цю маловідому сторінку у біографії Кременя і реакцію соцмереж – у матеріалі Страны.

Як Тарас Кремінь працював в команді Януковича

Зараз Тарас Кремінь – уповноважений із захисту державної мови. Через радикальні висловлювання отримав у мережі прізвисько «шпрехенфюрер».

Біографія Кременя починається приблизно з 2010 року. З тих пір він входив до партії «Фронт змін» Яценюка, був депутатом облради в рідному Миколаєві. Після Євромайдану з лютого до листопада 2014 року займав пост губернатора регіону.

У роки президентства Порошенка у Тараса Кременя прокинулося прагнення захищати мову. Він був у групі співавторів законопроекту про мовну політику. Документ передбачає перехід на державну мову всієї публічної сфери – від обслуговування до фільмів на ТБ.

Також на рахунку у Кременя співавторство закону про освіту. Він будується на тому, що витісняє мови національних меншин, особливо російську, зі шкіл України.

Така бурхлива діяльність Тараса Кременя, мабуть, була відзначена на вищому рівні. В результаті при президенті Володимиру Зеленському він був призначений головним захисником української мови в країні. Цю роботу мовний омбудсмен виконує без врахування інтересів нацменшин.

Варто сказати, що за таку діяльність Кремінь отримує дуже великі гроші за мірилом більшості жителів України – близько 90 тисяч гривень на місяць.

Утім подібні погляди у Тараса Кременя були не завжди. До роботи на Яценюка він був заступником декана факультету філології та журналістики Миколаївського національного університету. А на виборах президента 2010 року – довіреною особою Віктора Януковича. Входив до складу територіальної виборчої комісії №129 в Миколаєві. Ця ТВК включає Центральний і Заводський райони міста.

На сайті ЦВК збереглася таблиця, в якій вказано посаду Кременя (член комісії) і кандидат в президенти, якого представляє він, – Янукович Віктор Федорович. Останній, нагадаємо, прийшов до влади під гаслом «Одна країна – дві мови».
«За всіма ознаками, окрім вірності, пес»

Факт, що Тарас Кремінь 11 років тому працював на Віктора Януковича і допоміг привести його до влади, викликав реакцію соціальних мереж.

Телеграм-канал «Бородата Бабуся» відреагував на приховані до недавнього часу моменти з біографії Кременя так:

«За всіма ознаками пес, крім вірності».
Журналістка Олеся Медведєва назвала Кременя «принциповим хлопцем до остраху».
«Які все-таки кадри виробила Партія регіонів». Кращі геноциди країни», – написав блогер Єгор Трубніков.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
типово Показати IP 10 Серпня 2021 14:31
Нічого дивного, типовий про*титут, точніше представник нашої політики, таких повно - син Чорновола, Порох, Гончаренко, Тимошенко, безкінечний список
Фаріоніха Показати IP 10 Серпня 2021 16:04
Колєга по компартії?
Дмитро Показати IP 4 Жовтня 2023 16:16
Тарас Кремінь привласнив мову, мова стала його прислужником. Заради бога, зніміть цю посаду й цей кабінет анулюйте. Людина використовує мову й кабінет омбуцмена у своїх приватних цілях, не державновладець, а корупціонер. Нема Тараса Креміня - нема мовних свар, мовних питань й всякого мовного бруду. Завжди у всі віки питання мови - це було велике письменництво країни. Не може політик займатися мовою, коли це справа письменництва! Нашій мові такий захист не потрібний, люди навколо сміються над цими мовними реаліями, які розгорнув Тарас Кремінь.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus