USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Приречені домовлятися, або Як у волинян бюджет поцупили

14 Січня 2019 08:44
Голова Волинської обласної державної адміністрації Олександр Савченко подав позов до суду з метою оскарження рішення обласної ради «Про обласний бюджет на 2019 рік». Про роботу бюджетної комісії, звинувачення від облдержадміністрації, а також те, яких наслідків чекати волинянам від блокування бюджету в ефірі телеканалу «Аверс» розповів депутат Волинської обласної ради від УКРОПу, заступник голови бюджетної комісії Михайло Імберовський.

Нагадаємо, що на 22-й черговій сесії Волинської обласної ради депутатський корпус прийняв головний бюджетний документ області на 2019 рік. За словами Михайла Імберовського, цьогоріч волиняни отримали бюджет одними з перших в Україні.

«Волинська обласна рада прийняла бюджет згідно з чинним законодавством України. Упродовж двох тижнів депутати обласної ради працювали на бюджетних слуханнях, працювали чесно та відкрито. Майже два роки ми витратили для прийняття бюджетного регламенту. Для чого ми це робили? Щоб налагодити плідну співпрацю між адміністрацією та обласною радою. Інша справа, що частина депутатів нехтують цією можливістю співпраці. Зокрема, депутати від Блоку Петра Порошенка «Солідарність» жодного разу не з’явилися, а їх у бюджетній комісії двоє», – зазначив Михайло Імберовський.

Обранець громади розповів, що зміни, які внесли депутати до проекту бюджету облдержадміністрації не перевищували 0,3%, а тому досить цинічно нині говорити про порушення.

Читати ще: Цифри проти звинувачень: чи справді бюджетна комісія Волиньради «обділила» райони з депутатами від БПП

«Щодо звинувачень у тому, що обласна рада прийняла бюджет із порушеннями, або «відібрала» у когось кошти, то це абсолютна нісенітниця. І щоби не бути голослівним слід звернутися до конкретних зразків та цифр.

Зокрема, чимало запитань виникло навколо недофінансування спорту. Департамент фізичної культури і спорту фінансується виключно з обласного бюджету. Цьогоріч облдержадміністрація передбачила на розвиток спорту 47 мільйонів гривень. Депутатський корпус прийняв рішення забрати 5 мільйонів, адже не отримали чіткого роз’яснення на, що саме будуть спрямовані кошти. У лютому, отримавши кошториси, депутатський корпус планував додати згадані кошти. Натомість адміністрація у проекті бюджету не передбачила коштів на Програму соціального захисту населення. Це, так звані «депутатські кошти», які ми виділяємо людям, які потребують медичної допомоги, або ж потрапили у скрутні життєві обставини. Після правок сума так званих «депутатських коштів» становить 6, 4 млн грн. У цьому облдержадміністрація вбачає порушення?» – розповів депутат.

Що стосується звинувачень у тиску на Волинську ОДА, то на думку депутата відповідь слід шукати у Бюджетному кодексі, Законі про місцеві державні адміністрації, Законі про статус депутатів місцевих рад та їх повноваження, де права та обов’язки кожної сторони чітко прописані. Михайло Імберовський переконаний, що колапс, який може настати у бюджетних відносинах, не принесе Волині стабільності, а лише розбурхає і без того скрутну ситуацію.

«Ми можемо лише здогадуватися для чого це робиться. Переконаний, що злощасне двовладдя лише підриває результати плідної роботи. У бюджетному законодавстві йдеться про те, що однією із функцій департаменту фінансів облдержадміністрації є підготовка проекту бюджету. Однак, ні голова ОДА, ні будь-хто інший немає повноважень підтримувати чи не підтримувати бюджет. Проект бюджету виноситься на комісії, згодом на сесію обласної ради. Підписує бюджет голова обласної ради, після голосування. Це речі загальновідомі і цілком очевидні.Повноваження обласних державних адміністрацій з питань контролю за дотриманням бюджетного законодавства чітко виписані у статті 115 ч.1, п.2 Бюджетного кодексу України. А у ній чітко йдеться про те, що ОДА можуть контролювати лише районні бюджети, бюджети міст обласного значення та бюджети ОТГ. У такому випадку виникає цілком закономірне питання: чи має голова ОДА повноваження оскаржувати обласний бюджет у суді? Крім цього, як можна оскаржувати обласний бюджет після того, як Міністерство фінансів України визнало його прийнятим?» – зазначив депутат.

Михайло Імберовський наголосив, що у випадку, коли суд заблокує бюджетний процес, то наслідки відчують абсолютно усі, включно із представниками адміністрації. Крім цього, депутат нагадав, що вагомою частиною державного бюджету є регіональні програми, які фінансуються із місцевих бюджетів.

«Наказом Міністерства економіки від 4 грудня 2006 року «Методичні рекомендації щодо порядку розроблення регіональних цільових програм» йдеться про те, що усі програми мають бути включені в єдину програму соціально-економічного розвитку. Отож, ця програма має бути частиною бюджету. Натомість, у проекті рішення від облдержадміністрації немає Програми соціально-економічного розвитку. Минулоріч я наголошував на цьому попередньому голові облдержадміністрації Володимиру Гунчику. Це величезне порушення бюджетного законодавства. Я десятки разів говорив про програму розвитку автомобільних доріг, її теж немає. У такому випадку, як нам законно розподілити 0,5 мільярди гривень, що прийдуть в область? Ми приречені домовлятися, шукати компроміс, але не через суд, а в роботі спільній та результативній. Однак, нині мова йде про 7 мільярдів гривень, а це зарплати учителів, медичних працівників. Олександр Савченко прийняв рішення, подав до суду, тим самим узяв на себе відповідальність за наслідки власних дій перед усією громадою Волині», – переконаний обранець громади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
микола Показати IP 14 Січня 2019 11:24
Чого на Ратнівський район нічого не дали

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus