USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Призначати директорів у луцьких школах хочуть на конкурсній основі

19 Травня 2016 11:50
Новий принцип призначення директорів луцьких шкіл хочуть запровадити місцеві депутати. Нововведенням має стати призначення директора за результатами публічного конкурсного відбору.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Луцької міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту сьогодні, 19-го травня в адмінбудівлі ради.

Аби такі новації реалізувати, на сесійне засідання обранці громади пропонують внести відповідні зміни у Положення про управління освіти Луцької міської ради.

«Ми пропонуємо проводити, як і на комунальних підприємствах, публічний конкурс. Ми бачимо, що це дає певну ефективність. Я думаю, що це крок вперед. Більше того, Луцька міська рада неодноразово показувала свою першість, і наш досвід запозичували інші міста», - розповів депутат Павло Данильчук.

Такі зміни негативно оцінив заступник Луцького міського голови Андрій Киця, мовляв, це порушує законодавство України, й подібні новації вже розглядали столичні чиновники та негативно про них відгукнулися.

«Я погоджуюся, що має бути прозорість, але повинні ми дотримуватися і законності. А таке рішення буде суперечити Статті 20 пункту 4 Закону України «Про освіту». Більше того, у Верховній Раді України є новий Закон «Про освіту», який розглядають і там не підтримали ухвалення керівників шкіл через міськради чи сільради. Більше того, вони зазначили, що це може стати процесом політизації керівників», - вважає посадовець.

Сьогодні, розповідає начальник управління освіти Луцької міської ради Олег Гребенюк, вже відбувається призначення директорів шкіл через конкурсну комісію, а нововведення вважає дублюванням функцій та ускладненням процесу.

«Щодо пропозиції, то вона не відповідає жодному законодавчому акту. Тому таке рішення може буде оскаржене в суді. Щодо призначення керівника, то він проходить атестацію, а атестаційну комісію створює міське управління освіти чи районне, вона нараховує більше десятка людей. Більше того, якщо створювати публічний конкурс, то тут є певне дублювання, бо після публічного конкурсу знову буде проходити атестаційне засідання, а це створює багаторівневість конкурсів. Тому, я вважаю, приймати такі рішення – передчасно, й законодавці це мають врегулювати, щоб не було багатоступеневих конкурсів», - наголосив Гребенюк.

Депутат Ігор Поліщук прокоментував, що певні закони можуть у Верховній Раді розглядати рік чи два, а зміни потрібно вносити, й цього хочуть педагоги.

«У нас закони ходять по колу і рік, і два. Тому не варто чекати, поки врегульовувати ситуацію візьмуться в Києві, потрібно самим це робити. Також, під час депутатського прийому, я спілкуюсь з вчителями й розумію, що вони теж хочуть змін», - розповів Поліщук.

Щодо того, що законодавство не передбачає публічний конкурс, вважає депутат Смаль Борис, та воно ж і не забороняє його проводити.

Так, більшість підтримали пропоновані нововведення й рекомендують депутатам ухвалити їх під час сесійного засідання.

Нагадаємо, у Луцьку вже багато років відпрацьована «вертикальна» схема призначення керівників: Луцький міський голова призначає начальника управління освіти, начальник управління освіти призначає директорів шкіл та завідувачів дитсадків, а ті, своєю чергою, призначають собі заступників і набирають вихователів та педагогів за погодження управління освіти.

Натомість, як зазначав попереднього засідання сесії міськради 27 квітня депутат від фракції «УКРОП» Борис Смаль, в Законі України «Про освіту» вказаний інший порядок призначення. Зокрема, пункті 4 статті 20 Закону йдеться про те, що керівники комунальних навчальних закладів, «що є комунальною власністю, призначаються відповідними обласними, міськими, районними органами управління освіти згідно з попередніми погодженнями з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування». Тобто, кандидатури керівників навчальних закладів, які є комунальною власністю (школи і садочки), мають бути погоджені під час сесії Луцької міської ради. Однак тоді луцькі депутати не підтримали погодження кандидатур директорів шкіл під час сесії Луцької міської ради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Бджоляр Показати IP 19 Травня 2016 12:48
А як тоді змінити совковизацію керівників?
Тарас Показати IP 19 Травня 2016 13:39
ДИРЕКТОРІВ ШКІЛ, ЗАВ. САДОЧКАМИ ВЗАГАЛІ ПОТРІБНО МІНЯТИ ЧЕРЕЗ ДВА РОКИ.А ТО ВОНИ СТВОРИЛИ УЖЕ СОБІ КУБЛО СВАТІВ,ДЯДІВ,ПЛЕМІННИКІВ. Візьміть для прикладу зав.садочком Дельфін цю Кусик. Скільки років вона царює 30 певно.Вона створила собі царську імперію,один сторож її родич чого вартий.Ходить як СС по садочку.Корупція защкалює у школв № 14 там взагалі темний лс і куча дров.Диркторша,як королева Великобританії.що я хотю то я роблю
90 Показати IP 19 Травня 2016 13:49
Вже ВИБИРАЛИ директорів заводів і ДЄ ЗАВОДИ? А Данильчук цє н*потріб для нашого міста.
незнайко Показати IP 19 Травня 2016 19:59
чого причепилися до тих директорив пидить и попробуйте погризтися сучасними нашими дитками

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus