USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Путін не звільнятиме Шойгу, щоб не йти на поступки Пригожину, − ISW

27 Червня 2023 12:12
Аналітики ISW вважають, що російський диктатор Володимир Путін наразі не буде звільняти главу Міноборони Сергія Шойгу, щоб це не виглядало, ніби він виконує вимогу ватажка ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина, який домагався звільнення останнього.

Про це йдеться у звіт ISW за 26 червня, передає УП.

«Кремль, ймовірно, намагається дати зрозуміти, що Шойгу поки що збереже свою позицію і що Путін не піддасться на спробу шантажу Пригожина», − йдеться в повідомленні.

Ймовірно, на користь цього свідчить повідомлення Міноборони Росії про те, що 26 червня Шойгу нібито відвідав невстановлений передовий командний пункт Західної групи російських військ в Україні. Це була його перша публічна поява після маршу Пригожина в Ростов-на-Дону і до Москви.

Читати ще: ISW назвав причини припинення заколоту Вагнера. Варіанти розгортання подій далі

Раніше Міноборони РФ зазначало, що Західна група військ діє на лінії Куп’янськ-Сватове в Харківській і Луганській областях.

Повідомлялося, що Шойгу зустрічався з командувачем цієї групи військ Євгеном Нікіфоровим і ставив перед ним завдання не допустити просування українських військ на фронті.

Водночас аналітики ISW акцентують, що Шойгу не відвідував штаб-квартиру ЗС РФ у Ростові-на-Дону після того, як місто було захоплене «вагнерівцями», і не зв’язувався іншим чином із силами ЗС РФ на півдні України після завершення збройного заколоту.

Читати ще: У ISW розповіли, що може виторгувати собі Лукашенко в обмін на зупинку заколоту Пригожина

Попри те, що російські міл-блогери продовжували спекулювати на темі зміни російського військового командування, зокрема, називаючи прізвище губернатора Тульської області Олексія Дюміна на посаду Шойгу, аналітики не вірять, що Путін швидко проведе такі ротації.

«Наразі незрозуміло, чи замінить Кремль Шойгу і Герасимова, але малоймовірно, що Кремль негайно піде на такі радикальні зміни в командуванні, оскільки це виглядало б як поступка вимогам Пригожина. Раніше ISW вже повідомляв, що Путін цінує лояльність, а Шойгу і Герасимов продемонстрували свою відданість Путіну», − підсумовують аналітики.

Нагадаємо, ватажок ПВК «Вагнер» Євген Пригожин 23 червня заявив, що по його найманцях вдарили російські військові, тому оголосив, що йде «зупинити» міністра оборони РФ Шойгу.

Хоча вдень 24 червня найманці ПВК «Вагнер» дісталися до Московської області, проте зупинили свій наступ в 200 км від Москви і Пригожин розвернув колону з військовою технікою. Це стало результатом переговорів між Олександром Лукашенком і Пригожиним. А в Кремлі пообіцяли анулювати кримінальну справу проти Пригожина.

Додамо, за даними російських провоєнних медіа та телеграм-каналів, унаслідок заколоту «вагнерівців» загинуло від 13 до 20 осіб.

Армія Росії також зазнала втрат у техніці: за даними «Важных историй», це три вертольоти Мі-8 радіоелектронної боротьби, один транспортний Мі-8, і два ударні вертольоти Ка-52 і Мі-35М, а також літак-командний пункт Іл-22М і два броньовика КамАЗ і «Тигр». ПВК «Вагнер» втратили два УАЗи, один КамАЗ і броньовик «ВПК-Урал».

Разом з тим, як повідомляє російська служба Радіо Свобода з посиланням на підрахунки нідерландського проєкту Oryx, під час заколоту «вагнерівці» збили літак Іл-22М та шість гелікоптерів армії РФ.

Путін визнав загибель російських льотчиків під час заколоту, але якихось гучних заяв з цього приводу не робив. Російський диктатор зібрав нараду за участю керівників силових відомств, але на ній він лише подякував їм за нібито «придушення» заколоту найманців «ПВК Вагнер». Путін також подякував і самим «вагнерівцям» − нібито за те, що «не пішли на братовбивче кровопролиття».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus