USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Рада ЄС ухвалила рішення про 18-мільярдний пакет для України попри вето Угорщини

10 Грудня 2022 23:24
Рада ЄС попри угорське вето досягла згоди щодо законодавчого пакету, який дозволить Євросоюзу надати Україні фінансову допомогу в розмірі €18 мільярдів протягом 2023 року.

Про досягнення згоди повідомила пресслужба Ради ЄС у суботу, пише Європейська правда.

Пропозицію було ухвалено 10 грудня за письмовою процедурою і буде передано до Європейського парламенту для можливого ухвалення наступного тижня.

Пакет передбачає структурне рішення щодо фінансової підтримки України у 2023 році. Сума, яку буде надано Україні у 2023 році, становитиме €18 мільярдів, а кредити матимуть десятирічний пільговий період.

Держави-члени ЄС покриють більшу частину відсоткових витрат за рахунок зовнішніх цільових надходжень. Гарантії за цими запозиченнями надаватимуть або з бюджету ЄС, або держави-члени, йдеться у повідомленні пресслужби.

Читати ще: Пентагон у 2023 виділить на допомогу ЗСУ 800 мільйонів доларів

Метою програми є надання короткострокової фінансової допомоги, фінансування нагальних потреб України, відновлення критично важливої інфраструктури та початкова підтримка сталого післявоєнного відновлення з метою підтримки України на шляху до європейської інтеграції.

Як відомо, Угорщина виступала проти рішення ЄС надати Україні 18-мільярдний пакет допомоги.

Згідно з початковою пропозицією Єврокомісії, для пакету допомоги було необхідне одностайне рішення 27 країн ЄС. Однак через угорське вето нинішнє головування Чехії в Раді ЄС шукало спосіб ухвалити рішення про допомогу без Угорщини, пояснює німецьке агентство DPA.

Наразі воно полягає в тому, що гарантії за кредитами – якщо Угорщина дотримуватиметься свого вето – не покриватимуться з бюджету ЄС, як планували спочатку, а їх на себе візьмуть окремі країни ЄС. Це означає, що одностайне рішення всіх країн ЄС не було необхідним.

Втім Угорщина ще має час, аби приєднатися до цього процесу. Якщо Будапешт змінить позицію, то гарантії зможуть покриватися з бюджету ЄС, пише агентство.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Клава Показати IP 11 Грудня 2022 15:48
відтворіть Орбану радянську медаль "За взятие Будапешта"..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus