USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Радіація в українському молоці перевищує норму

12 Червня 2018 19:38
Рівень радіоактивного забруднення молока у деяких регіонах України перевищує норму вп'ятеро.

Про це йдеться в дослідженні лабораторій в Університеті Ексетера і Українського інституту сільськогосподарської радіології, повідомив The Independent.

Вчені відібрали коров'яче молоко з приватних ферм і будинків в Рівненській області, на території, розташованій в 200 км від місця аварії на Чорнобильській АЕС, яка сталася в 1986 році.

Результати показали, що рівень вмісту радіоактивного сполучення цезію був перевищений в 6 зразках з 14 для дорослих, а для дітей - в 8.

"Через більш ніж 30 років після Чорнобильської катастрофи люди до сих пір піддаються впливу радіоактивного цезію, вживаючи харчові продукти, в тому числі молоко місцевого виробництва в регіонах України, які постраждали від цієї аварії", - підкреслила доктор Ірина Лабунська з Ексетерського університету.

Вона додала, що рівень забруднення ґрунту не перевищує норму, а ось в продуктах він накопичується.

"Жителі цих сіл хронічно піддаються радіоактивності. Це створює небезпеку для здоров'я майже для кожного органу в організмі людини. Особливо це впливає на дітей", - сказала Лабунська.

Експерти попереджають, що забруднення молока як і раніше буде перевищувати норму в деяких частинах України до 2040 року.

Цю проблему зможуть вирішити захисні заходи, що передбачають введення коровам спеціального препарату - "Ферроціну" (препарат для виведення радіонуклідів).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus