USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Реабілітація військових у Луцьку: бійців заново вчать ходити після поранень на передовій

25 Квітня 2023 18:56
У медичному центрі реабілітації учасників бойових дій Луцької громади відновлюють здоров'я військовослужбовці, які отримали травми, поранення, контузії, ампутації на фронті. По фізичну реабілітацію з початку року сюди звернулися 1500 військових і цивільних.

Про це розповів Суспільному керівник медзакладу Ігор Гнетньов.

Серед тих, хто заново вчиться ходити, – стрілець-санітар, а до війни будівельник із Камінь-Каширського району Валентин Міхалик. Чоловік втратив частину ноги на Луганщині, підірвавшись на міні.

«Заїжджали, займали позицію, але виявилося, що там вже були росіяни. Вони раніше зайняли. Ми БТРом під'їхали, потім йшли пішки, і чотири хлопці пройшло, а я, проходячи, наступив», – пригадує військовий на реабілітації.
Валентин Міхалик не ставав на ноги пів року. Зараз опановує тренувальний протез та мріє в майбутньому сходити на риболовлю.
«Відчуття хороші. Вже можу стати і на одну ногу. Ну, трошки ще кидає», – каже волинянин.

Поки триває відновлення Валентина, у медзакладі найближчим часом чекають для нього на новий, основний протез, каже завідувачка реабілітаційного відділення Альона Черкавська. Вона зауважує: із захопленням спостерігає за жагою пацієнта швидше навчитися ходити.
Читати ще: Відновлення після травм і хвороб: як у Луцьку працює реабілітаційний центр для учасників бойових дій

«Бігом встановили, приміряли – і відразу в зал займатися. Це дуже емоційно приємно, наскільки людина готова і хоче повного відновлення», – додала медичка.

Після мінно-вибухового поранення руки та легень відновлюється на велотренажері у луцькому медцентрі Андрій із Рівного. Як розповів військовий, на їхню позицію під Бахмутом прилетіла міна і його засипало землею.
«Закопало – метр землі на мені. Порвало легені, пневмоторакс, плюс трошки покрутило. Сам розкопався, через п'ять годин. Зразу був при свідомості, потім знепритомнів. Ну нічого, духом не варто падати», – каже боєць.

Водну терапію після двох операцій на коліні проходить у Луцьку боєць роти особливого призначення «Світязь» Тарас. Травму, каже, отримав під час служби в Маріуполі. За кілька днів реабілітації планує повернутися у стрій.
«Роблю вправи на коліно, щоб розроблялася зв'язка, щоб воно нормально функціонувало, щоб можна було ходити, бігати. Я сюди прийшов на милицях обох: ледь ходив, а зараз уже без них. Я думаю, що тиждень – та й на службу. Тут відновлюють класно», – зазначає боєць.

Усі послуги для захисників у медичному центрі реабілітації учасників бойових дій оплачує держава. Зараз у закладі можуть надавати допомогу стаціонарно 30 пацієнтам, а і амбулаторно, і стаціонарно – 250 людям максимум, додав директор закладу Ігор Гнетньов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus