USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Кількість держзамовлень для волинських вишів визначатимуть випускники шкіл

23 Травня 2014 15:55
Волинські студенти зможуть формувати кількість держзамовлень для ВУЗів України, зокрема і Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Про нововведення, які очікують у сфері освіти після реформи, розповіла голова парламентського комітету з питань освіти та науки України, одна із ініціаторів реформи освіти в Україні Лілія Гриневич під час зустрічі зі студентами та громадськими діячами в СНУ імені Лесі Українки сьогодні, 23-го травня.

Нагадаємо, Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект про вищу освіту. Відповідний законопроект підтримали 230 нардепів.

Гостя волинського вишу поінформувала, що система держзамовлень буде кардинально змінена.

«Зараз тут є великі проблеми: держзамовлення формується на основі можливостей вишу, а не потреб ринку праці та студентів. Тому держзамовлення втратило планову економічну прогнозованість, яка була в Радянському Союзі. Ми пропонуємо варіант, щоб це рішення приймали студенти», - каже Лілія Гриневич.
З її слів, буде створене нове програмне забезпечення, яке формуватиме держзамовлення наступним чином: випускники шкіл з найбільшим балом ЗНО обирають виші, де хочуть навчатися (це, фактично, своєрідне голосування), далі звертають увагу на потреби ринку праці, якість підготовки випускників.

Відповідно, каже Лілія Гриневич, ті університети, куди йтимуть більше студентів з високим балом, отримають більше держзамовлень, що створить конкурентність на ринку освіти. Вона вважає, що такі нововведення змусять ВУЗи розвиватися.

Гостя обласного центру прогнозує остаточне затвердження реформи після Президентських виборів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Семен Показати IP 23 Травня 2014 17:19
Фотограф молодец. Бутилки на заднем фоне - намек понял!
Не Семен до Семен Показати IP 23 Травня 2014 19:17
Це вода
ри Показати IP 23 Травня 2014 18:07
Яке держамовлення. Нехай проаналізують реальну статистику працевлаштування випускників. Відсотків 85 - працюють не за фахом, притому певно більшість на базарі
Мартуся до ри Показати IP 23 Травня 2014 18:40
Правильно Вона каже, якщо держзамовлення буде формуватись за участі працедавців, а не за можливостями університетів - студенти будуть знати, що після навчання знайдуть роботу, відповідно з'явиться бажання вчитися і зменшиться хабарництво, яке, як не крути більше йде від учнів. В ідеалі хотілося б щоб цей закон, все таки, був прийнятий і діяв,

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus