USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

«Рішення, за яке можна ставити пам’ятник», - еколог про заборону рубки лісів

12 Травня 2016 12:57
Рішення Кабінету міністрів України про введення мораторію на санітарно-оздоровчу рубку лісу має величезне значення для збереження лісів в Україні.

Таку думку в коментарі "Обозревателю" висловив директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

Як сьогодні повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, Кабінет міністрів підтримав пропозицію Мінприроди тимчасово припинити рубки в лісах до перегляду регулюючих актів. Окрім того, звільнили керівника Держлісагентства.

"Якби Гройсман підписав тільки це одне рішення, а більше за своє життя нічого б не підписав, йому вже можна ставити пам'ятник", - заявив еколог. І додав: "Ми добивалися цього рішення, напевно, років десять".

Борейко продовжив: "Тепер потрібно буде внести зміни в санітарні правила, на підставі яких відбувається свавілля. Якщо ці санітарні правила будуть перероблені просто чиновниками, то вони залишаться такими ж або будуть ще гірше Якщо до обговорення залучать екологів, і їх позиція візьме гору, тоді це будуть нормальні правила, і безмежні рубки, які сьогодні ведуться в Україні, будуть значно зменшені ".

Еколог також розповів про те, що "ліси у нас рубаються трьома способами", і тільки один з них представляє справжню загрозу. "Перший - це рубки головного користування, другий - це браконьєрство, а третій – коли роблять ті ж рубки головного користування, але під виглядом санітарних. І це найстрашніше". У цьому контексті експерт додав: з формальної точки зору ці рубки законні, оскільки не суперечать чинному "фарисейському" закону.

Таким чином, рішення уряду фактично спрямоване проти цієї третьої, найнебезпечнішою, форми вирубки лісів, - пояснив Борейко.

ЧИТАТИ ЩЕ: ВОЛИНЯНИ ВИМАГАЮТЬ ПРИПИНИТИ ВАРВАРСЬКУ ВИРУБКУ ЛІСУ

Нагадаємо, як повідомляло ІА Волинські Новини, за минулий рік волинського лісу вкрали більш як на 2 мільйони. Так, у 2015 році понад тисячу зловмисників упіймали охоронці лісу на теренах Волині. Збитки від їхнього бажання легкої наживи – 2,4 мільйона гривень, а це понад 600 кубометрів рубок. За фактом відкриті кримінальні справи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Еколог Показати IP 12 Травня 2016 16:24
Правильно зробили ! Волинські ліси схожі на пасовище.
13 до Еколог Показати IP 12 Травня 2016 23:02
нарешті дойшло за рахунок чого животіють волинські лісники, які успішно з лісів роблять стадіони. під видом хворих дерев рубають такі сосонки і невідомо хто більше хворий, хоча ні кишені повніють, хатки виростають та машинки класу 6-го і не менше , а все за нас таких дурнів -мовчунів.
Андрій Показати IP 12 Травня 2016 16:53
Підтримую ,з додачею до заголовка:"...на могилах тих,хто до цього давав змогу по варварськи їх знищувати".
Наталія Показати IP 13 Травня 2016 12:36
А людям як жити? В селі газ люди не потягнуть, дров ніде взяти, а якщо купляти - то вони вартують як збитий вертоліт. Як обігрітись зимою. Може влада почне бути послідовною???
Л до Наталія Показати IP 13 Травня 2016 23:05
давайте тоді ще заборонено копати картошку осінню і збирати зернові.
світлана до Л Показати IP 14 Травня 2016 21:52
нинішня ситуація в наших лісах- це дике варварство, "санітарними рубками" винищується майбутнє. шкода, що рішення прийняте із запізненням років на 20...
Юрій Показати IP 15 Травня 2016 11:20
Це ще навіть не половина справи. ..У нас так заведено, що немає доброї ідеї, яку б через трохи часу не спаскудили і не перевернули змістом наші чиновники різного роду. СУть проблеми у статті виклалена не повністю і дуже спрощено. .Санрубки мають на меті покращення санітарного стану лісових насаджень, а насправді стали джерелом додаткового надходження деревини і в цій справі лісникам допомагають не за так і екологи і лісопатологи і таксатори. Всі хочуть ам ам. Ось тільки місцеві громади з цього майже ніц не мають. При головному користування , наприклад за 1 кубометр ділової сосни сплачується рента ( попенна плата) 170грн, в той же час за кубометр дров"яної сосни- біля 4-5 грн. З метою зменшого податків до місцевих бюджетів це є надзвичайно потужним фактором щоб назвати ділову сосну дров"яною .Акт, що підписується представниками згаданих служб, окроплюється "святою водою" з посипанням зверху купюрами і послугами різного номіналу і роду, представників місцевих громад в склад комісії не запрошують, бо там немає ( а хто питав?) спеціалістів лісового господарства. Це неправда. В нашому краї серед селян спеціальність лісника мають багато хто- випускники Шацького технікуму, зоврема.. А після того, як ділянку зрубано, щось комусь доказати - діло глухе, так як до сьогодні лісовим відомством використовується розпорядження не брати до уваги обрахунок кубомаси ділянки , вирахованої по зрізах пнів.А всі плюси керівники підприємств знають як і куди діти.У всякому разі грошей на ремонт дороги в сільрад не хватає, а ось всякого роду семінари, зльоти і піар - акції , де волинські лісники показують любов до рідної волинської землі, фінансуються надзвичайно щедро, не без того, щоб показати Кватирка О.М. справжнім "патріотом лісу".Коли прийде край цьому варварству і цинізму лісових генералів?- коли народ заговорить і почне контролювати рубки.
до юри Показати IP 18 Травня 2016 07:53
тупизна ти, юра.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus