USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Щоб не водити дитину через півміста: усі школи мають забезпечити високий рівень освіти, – нардеп

3 Травня 2018 10:29
Держава повинна подбати про якість освіти, щоб не ставити батьків перед вибором, в яку школу вести дитину. Таку позицію відстоює заступник голови комітету з питань освіти і науки, народний депутат України Ірина Констанкевич, повідомляють у прес-службі волинського УКРОПу.

Міністерство освіти і науки пропонує змінити правила прийому дітей до перших класів державних та комунальних закладів освіти. Проект документа також описує механізми зарахування дітей до початкової (1-4 клас), базової (5-9 клас, гімназії) та старшої (10-11 клас, ліцеї) школи, переведення та відрахування.

Для зарахування дітей у перший клас батьки мають подати пакет документів, зазначених у Порядку, до 31 травня. Присутність дитини під час подання заяви чи в процесі її зарахування, не є обов’язковою і не може вимагатися чи бути умовою зарахування.

Відповідно до нинішніх вимог, право на першочергове зарахування до конкретної школи матимуть ті діти, які зареєстровані на території, закріпленій за цією школою. Усі ті, хто не зможе надати потрібні документи, навчатимуться там, де залишаться вільні місця. Тобто де живеш, там і навчаєшся.

Місцева влада вже взялася «нарізувати» території, закріплені за навчальними закладами. Міжнародні експерти вказували, що процедура прийому до школи на основі конкурсу — це одне зі слабких місць нашої системи освіти, яке відкриває можливості для корупції.

Щодо того, чи виправдає себе ще одне нововведення Міністерства освіти, висловила свою думку заступник голови комітету з питань освіти і науки, народний депутат України Ірина Констанкевич.

«Справа в тому, що держава повинна подбати про якість освіти, щоб не ставити батьків перед вибором, в яку школу вести свою дитину. Не зовсім правильно, коли дитину через півміста потрібно вести до іншої школи. Матеріально-технічна база шкіл має бути однаково пристойною, якість викладання шкільних дисциплін на сучасному рівні і тоді питання безальтернативного зарахування до шкіл взагалі б відпало», - зауважила Ірина Констанкевич.

Парламентар наголосила, що ще гірша ситуація в сільській місцевості, де такого вибору школи немає, а діти змушені добиратися до школи за кілька кілометрів або ж навчатися в приміщенні сільського клубу. Так як навчаються діти в селі Башлики Ківерцівського району, чи в три зміни, як учні у Стобихівці Камінь-Каширського району.

«В новому порядку зарахування до школи мене насторожує «соціалістичний» принцип і намір чиновників усіх дітей поставити в одні умови, без урахування індивідуальних особливостей розвитку. Як на мене, це таке собі дежавю 70 років ХХ ст. Чим це закінчилося, добре пам’ятаємо. І друга теза, взоруючи на світову практику, ми знову не враховуємо, що за усіма параметрами рівень життя у нас найнижчий, зарплати, пенсії і годі говорити. То чи можна сліпо мавпувати чуже?!», - зауважила нардеп.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Цинік Показати IP 3 Травня 2018 11:06
Ідея правильна, тільки от наші реалії не одну правильну ідею поховали, і з цією буде те саме. Не забувайте про тонку внутрішню організацію рагульської душі, і про відомий факт що "панти в селі - велика сила". Українцю (більшості з них) потрібно щоб в нього хата була більша, паркан вищий, машина кручє (хай навіть на бляхах, в підвішеному статусі і з звуком при їзді ніби сто циган в металобрухті риються, але щоб кручє). Якщо він знає, що в 4-й і 21-й (і ще кількох, тут для прикладу) вчаться "самі-самі", то сил і засобів для навчання дитини там він витратить багато. "Ми за ценой нє пастаім")) І будуть туди возити з усіх окраїн, хоч ти що розказуй про правильність і логічність.
Лучанка Показати IP 3 Травня 2018 11:32
А я думаю, що все ж таки має бути хоча б співбесіда з дитиною. Бо це рівень освіти в школі. Особистий приклад, дитина навчалась у гімназії, отримувала з різних предметів 4,5. Батьки перевели у звичайну школу - отримує 10. Але я не вірю, що дитина стала розумнішою в звичайній школі. "Тяжело в ученьи - легко в бою." Цьому законопроекту радіють батьки, що живуть поруч з сильною школою. І "ціна" питання тут не до чого. Я хочу, щоб мої розумні діти навчались у сильній, гарній, обладнаній школі, а не в тій, що тільки поруч.
Майбутній вчитель до Лучанка Показати IP 3 Травня 2018 12:47
Закон хоче вирівняти усі школи, тобто усі школи повинні бути сильними і з високим матеріально-технічним забезпеченням. Щоб незалежно від того де ви проживаєте, була якісна освіта, а не школа в приміщенні колишнього клубу та зі спільним єдиним туалетом на вулиці. Я добре ознайомлена із матеріально технічним забезпеченям шкіл, і якщо всі так вихваляють вище згадані школи, то маєте розуміти що більшість цих мультимедійних дошок, проекторів, телевізорів та іншого куплені за "пожертви" батьків учнів школи, і ніякої заслуги керівництва в цьому нема. В школі зібрались учні батьків з однаковими фінансовими можливостями які хочуть дати дитині більше. Але НАЙГОЛОВНІШЕ те, що для отримання якісної освіти дитині необхідно: зошит, ручка, книга, класне приміщення у якому буде звичайна дошка, крейда, парти і стільці, і найголовніше КВАЛІФІКОВАНИЙ ВЧИТЕЛЬ І БАЖАНЯ УЧНЯ НАВЧАТИСЬ!!! А ви справді думаєте що стати в школі вчителем так легко і беруть на роботу людей оцінюючи їх кваліфікованість?!
Лучанка до Майбутній вчитель Показати IP 4 Травня 2018 10:00
Не лукавте, майбутній вчитель! Поїдете в село викладати, чи будете шукати гарну школу в місті? І не просто гарну, а в першу чергу престижну?
Лучанка до Майбутній вчитель Показати IP 4 Травня 2018 10:27
"Школа в приміщенні колишнього клубу та зі спільним єдиним туалетом на вулиці" не залежить від кваліфікації вчителя, це по-перше. По-друге, на любу роботу влаштуватися не легко без кваліфікації. По-третє, де взяти "БАЖАНЯ УЧНЯ НАВЧАТИСЬ", якщо немає "КВАЛІФІКОВАНОГО ВЧИТЕЛЯ" та і де вони після інституту. Ви праві в одному, що матеріально-технічне забезпечення в школах має бути приблизно однаковим, але це залежить від держави. А поки що найближчим часом від цього законопроекту НІЧОГО не зміниться. Все одно буде все купуватись за кошти батьків. До речі, майбутній вчитель, "БАЖАННЯ" пишеться з двома "н". Кваліфікація :(
з балки місцевий Показати IP 3 Травня 2018 12:55
Якщо це так, то чому ніхто не звертає уваги на ЗОШ 17, про це вже всі неодноразово писали, який там рівень навчання, школи напівпорожня, а сусідні 23 і 18 переповнені, може давно вже пора міняти директора і половину пед колективу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus