USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Шестирічна Соломійка з Волині, якій пересадили серце, пішла у перший клас

2 Вересня 2023 08:11
Шестирічна Соломія Книш, якій два місяці тому пересадили серце, пішла у перший клас. Дівчинка навчатиметься за індивідуальною формою навчання у Ковельському ліцеї № 10.

Про це розповіла Суспільному мама дівчинки Ольга Книш.

З її слів, лікарі дозволили дівчинці відвідати свято першого дзвоника тільки у масці. Мама каже: по годинах приймають ліки й харчуються, фізичні навантаження доньці заборонені. Тому від дому до школи їдуть на таксі.

Перша вчителька Соломійки Ліна Гущук розповіла, що про пересадку серця шестирічній дитині в Україні чула, але не думала, що дівчинка стане її ученицею. Цю новину, говорить, сприймає з оптимізмом.

У класі Соломійки – 22 дітей.

«Спершу у нас було відчуття трішки страху, страху не стільки за наших діток, а за неї, аби вона не переймалася, аби їй було комфортно, щоб її гарно прийняли, але сьогодні був перший день і я побачила, як вона лине до діток, як дітки гарно з нею спілкуються», – говорить мама однокласника Соломійки Наталія Савчук.

«З вчителькою Соломійка займатиметься вдома десять годин на тиждень», – каже мама Ольга Книш.

Читати ще: «Його серце б’ється». Мама розповіла, як її син-донор врятував трьох дітей, серед яких – дівчинка з Волині

10 липня в Інституті серця вперше зробили трансплантацію серця шестирічній дівчинці з Ковеля. Донором став чотирирічний загиблий хлопчик з Рівного, мама якого дала згоду на трансплантацію. Через місяць після операції Соломію виписали з лікарні додому.

Як інформували, перше донорське серце в Україні пересадили в грудні 2019. Операцію здійснили на Волині. Лікарі Ковельського МТМО прооперували 56-річного Василя Міговку. Донором серця став чоловік з відкритою черепно-мозковою травмою, в якого бригадою спеціалістів констатована смерть мозку. 29 січня Василя Міговку виписали з лікарні.

У 2021 році у Львівській лікарні швидкої допомоги пересадили донорське серце 13-річному волинянину. Це – перша була трансплантація серця дитині в Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus