USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Шиба пропонує Тимошенко спрямувати кошти МВФ на енергозбереження

1 Квітня 2009 14:57
Луцький міський голова Богдан Шиба вчора, 31 березня звернувся до Кабінету міністрів України з пропозицією розглянути можливість направлення частини коштів Міжнародного валютного фонду, які надходять для стабілізації фінансової ситуації в Україні, до банків у вигляді цільового кредиту. Тоді цей кредит повністю був би спрямований на викуп облігацій позик під оптимальні для міських бюджетів відсотки. Про це «Волинським Новинам» повідомили у департаменті інформаційної політики луцької мерії.
«У цьому випадку вигоду дістануть усі задіяні в процесі сторони. Влада міста Луцька, як і інших міст, вирішить питання фінансового забезпечення реконструкції системи теплопостачання, громада отримає якісніші комунальні послуги, фінансово-кредитні установи – надійних позичальників і гарантовані доходи у вигляді відсотків, держава – реалізацію енергозберігаючих програм та зменшення субвенцій містам з держбюджету» - йдеться у зверненні пана Шиби до уряду.
Як кажуть у Луцькій міській раді, використання містами кредитних грошей – насправді прогресивніший сьогодні метод фінансування енергозберігаючих програм, аніж фінансова підтримка у вигляді субвенцій з держбюджету України. Адже кредити – це схема, цілком прозора для контролю за використанням та швидка у реалізації.
Натомість держсубвенції, як правило, надходять у другому півріччі, а то й у кінці року, що часто просто унеможливлює їх використання. Неосвоєні ж кошти, згідно з Бюджетним кодексом, мають бути повернені назад у кінці бюджетного року. Та й схема, коли субвенції надходять «на область», і вже тоді розподіляються між містами, часто просто не витримує критики.
«Фінансово-кредитні установи мають бути зацікавлені у пропонованій нами схемі ще й тому, що мова йде про спеціальну кредитну лінію для муніципальних займів саме на енергозберігаючі заходи, які самі по собі є швидкоокупними, адже дозволяють економити бюджетні кошти» - продовжує аргументацію своєї позиції Богдан Шиба.
«Інвестиції кредитних коштів у енергозберігаючі заходи вигідні для держави і міст ще й тому, що це створить своєрідні «полюси економічного зростання» у регіонах – дасть роботу будівельникам, збільшить податкові надходження, створить робочі місця, зніме соціальне напруження» - йдеться у зверненні.
Обговорення цього питання Луцька влада ініціювала на круглому столі Асоціації міст України «Проблеми енергозбереження українських міст та шляхи їх вирішення в умовах фінансово-економічної кризи», що відбувся 26 березня у Києві. Учасники цього заходу одностайно підтримали ідею. Крім того, Богдан Шиба направив доповідну записку з обґрунтуванням вигод залучення коштів МВФ до схеми муніципальних позик у Кабінет міністрів України.
Довідка:
На початку 2009 року Луцька міська рада затвердила План заходів з модернізації системи теплозабезпечення у місті Луцьку. Згідно з ним вже на першому етапі (2009-2011 роки) бюджетні заклади міста перестануть споживати природний газ, перейшовши на акумулююче електроопалення.
Крім того внаслідок модернізації має відбутися скорочення споживання природного газу для потреб ЖКГ більш ніж на 50% з одночасним покращенням надійності та якості надання споживачам послуг тепло забезпечення. Також ДКП «Луцьктепло» - зможе самостійно виробляти електроенергію для власних потреб.
Науковий парк «Київська політехніка» для міста Луцька розробляє двоетапний підхід до вирішення питання еколого- та енергоефективного теплопостачання.
На реалізацію частини цих заходів у 2009 році луцькою владою запланована емісія облігацій муніципального займу на суму 50 мільйонів гривень під 18 % річних. 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus