USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Скандал навколо «макаронного» тендеру в Луцьку

17 Березня 2017 19:00
Виробник макаронних виробів поскаржився, що управління освіти відхилило його цінову пропозицію, яка є нижчою від конкурентів. Натомість тендерний комітет уклав договір з посередником, у якого вища цінова пропозиція. А в міській раді депутати рекомендують розірвати сумнівний договір.

Як все розпочиналося

У лютому цього року відділ освіти Луцької міської ради повторно оголосив тендер на закупівлю 17 тонн макаронних виробів для луцьких дитсадків. У закупівлі взяли участь три ймовірних постачальники: ТОВ Продовольча Компанія «Заграва» з пропозицією 164 050 гривень, ПП «Волинянин» - 174 930 гривень та ФОП Кравчук Віктор Герасимович - 207 400 гривень.

Тендер відбувався через єдину систему закупівель Prozorrо. Система визнала переможцем торгів ТОВ «ПК «Заграва» через найнижчу ціну. Але підприємство дискваліфікував тендерний комітет.

У результаті, управління освіти підписало договір з ПП «Волинянин», відповідно до якого в дитсадки придбають 17 тонн макаронів за 174 930 гривень.

Аргументи обох сторін

У протоколі тендерного комітету про відхилення пропозиції ТОВ ПК «Заграва» йдеться, що у підприємства:

1. відсутня довідка-характеристика, надана учаснику Замовниками про якість виконання аналогічних договорів на постачання макаронних виробів (через технічну помилку спершу було вказано «цукру»);

2. відсутня копія рішення про державну реєстрацію учасника як оператора ринку на транспортування;

3. немає документів, що засвідчують право користування автотранспортом, який не перебуває у приватній власності;

4. відсутній експлуатаційний дозвіл для потужностей (об’єктів), з виробництва, переробки або реалізації харчових продуктів підприємства.
Довідка-характеристика. Компанія «Заграва» переконує: керуючись редакцією тендерної документації, компанія мала надати наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного договору. В своїй тендерній пропозиції надала довідку виконання аналогічних договорів з п’ятьма бюджетними організаціями, укладених через участь в електронних торгах, а також підтверджуючі скановані копії договорів, чим підтвердила власний досвід співпраці. А довідка-характеристика не була надана окремо, бо в документації чітко був прописаний предмет постачання - цукор. ТОВ «ПК «Заграва» є виробником і постачальником лише макаронних виробів, на даний час постачанням цукру не займається.
Вже згодом тендерний комітет погодився, що слово «цукор» з’явилося внаслідок технічної помилки.

Відсутність рішення про державну реєстрацію учасника як оператора ринку на транспортування та відсутність документів, що засвідчують право користування автотранспортом.

У «Заграві» переконують: згідно документації вимагалась копія технічного паспорту на автомобіль, яким буде здійснюватися перевезення, із зазначенням особливих відміток згідно правил перевезення даного виду продукції. (У разі орендованого транспорту, копія Договору оренди). Оскільки ТОВ «ПК «Заграва» є виробником макаронних виробів і власного транспорту не має, то користується транспортними послугами, а також має орендований автомобіль в ПАТ «Теремно Хліб».

«Ми надали технічний паспорт на орендований автомобіль, медичну книгу водія, санітарну книгу на машину. Для забезпечення своєчасної доставки в дошкільні заклади Луцька будуть задіяні спеціалізовані авто даного підприємства (договори надання транспортних послуг, а також договір оренди авто був наданий нами під час розгляду пропозиції через систему)», - йдеться у скарзі компанії.

Відсутність експлуатаційного дозволу для потужностей з виробництва, переробки або реалізації харчових продуктів підприємства

Але, аргументує компанія, яку дискваліфікували, експлуатаційний дозвіл потрібен для діяльності підприємств, що проводять діяльність пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження (розділ VI, ст.23,п.1 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та окремі показники якості харчових продуктів»). Підприємствам, що виробляють продукцію рослинного походження та мали попередньо виданий експлуатаційний дозвіл, присвоюється лише особистий реєстраційний номер, який і був наданий в тендерній пропозиції.
Комітет не здається

На сайті закупівель опубліковано і відповідь на скаргу.

Цього разу представники комітету переконують: для підтвердження досвіду виконання аналогічних договорів необхідно було надати копії виконаних договорів. Надані «Загравою» договори знаходяться ще в процесі виконання, що не відповідає вимогам закону. Щоправда система не виключає появи на ринку підприємств-новачків.

«Відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам оператор ринку харчових продуктів (далі - оператор ринку), який провадить діяльність, що відповідно до вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язаний подати до територіального органу компетентного органу заяву про державну реєстрацію потужності, яка використовується на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів, відповідно до цього Порядку.

Адресою потужності, яка є транспортним засобом або іншим рухомим майном, вважається місцезнаходження (місце проживання) оператора ринку, в управлінні якого перебуває така потужність. Ваше підприємство згідно Статуту зареєстроване у 2014 році, що згідно із Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» до внесених відповідних змін, Ви повинні були виготовити експлуатаційний дозвіл на виробництво даної продукції. Відповідно до ЦК України закон зворотної дії у часі немає», - переконує тендерний комітет.

Директор ТОВ ПК «Заграва» Наталія Ничай запевняє: жоден аргумент на управління освіти не подіяв.

«Подавши оскарження, надіславши звернення до начальника Луцького міського відділу освіти – зіштовхнулися з повною байдужістю до ситуації, коли йдеться про дитяче харчування: про його якість та безпечність. Адже наше підприємство має діючу сертифіковану систему управління щодо безпечності харчових продуктів HACCP (відповідає вимогам ДСТУ ISO 22000: 2007) та систему управління якістю продукції (відповідає вимогам ДСТУ ISO 9001:2009), підтверджені у 2016 році. Діти повинні отримувати найкращу продукцію, а батьки бути впевненими, що постачальник дійсно надійний і відповідальний. Але ні висока гарантована якість продукції, ні нижча ціна закупівлі макаронних виробів не є перевагою та аргументом для вибору продукції для ДНЗ саме у виробника?» - дивується вона.

Бюджетна комісія

На підприємстві вирішили так цю справу не залишити і звернулися до бюджетної комісії міськради. 17 березня, під час засідання, депутати більше години обговорювали це питання.

Урешті вони рекомендували управлінню освіти переглянути формування тендерного комітету, залучивши до нього працівників інших виконавчих органів міськради, а також представників громадськості.

Також члени бюджетної комісії рекомендували обов’язково брати до розгляду пропозиції місцевих виробників, управлінню освіти переглянути результат тендеру і розірвати вже підписаний договір, провівши згодом новий тендер. Тож скаржники, якщо не виграли закупівлю, то принаймні домоглися перегляду результатів.

Переможець

Договір, який рекомендують розірвати, підписаний з ПП «Волинянин». Додамо: система закупівлі Prozorro містить інформацію, що згадане підприємство – неодноразовий переможець і учасник закупівель продуктів харчування для бюджетних установ Волині та Рівненщини.

Відповідно до даних сервісу z.teksty.org.ua, з 2014 року це підприємство уклало 190 угод на постачання продуктів харчування від бюджетних установ Волинської та Рівненської областей на загальну суму 12,3 мільйона гривень.
Лише цього року управління освіти Луцької міської ради уклало 4 угоди з цим же підприємством на суму 2,5 мільйона гривень.
Найбільша закупівля, яку виграло ПП «Волинянин» – постачання 25 тис. кг сосисок на суму 1,550 мільйона гривень у луцькі садочки.

На цю ж закупівлю подавали заявки три учасники: ПП «Волинянин», ФОП Сулипа Роман Несторович та ФОП Кримчук Вадим Степанович. Під час аукціону тільки ПП Волинянин» не знижувало свою цінову пропозицію і залишилося з тією, яку подавало на початку: 1,550 мільйона гривень.
Двох з них, які надали нижчі цінові пропозиції, аніж ПП «Волинянин», дискваліфікували.
Зокрема, ФОП Сулипа Роман Несторович отримав відмову тендерного комітету через те, що не надані копії про держреєстрацію учасника на ринку як оператора харчових продуктів, у складі пропозиції відсутній дозвіл на складські приміщення та не надані документи про якість.
ФОП Кримчук Вадим Степанович отримав аргументацію відмови, що в копії договору з виробником не зазачено предмет закупівлі і не надані копії про держреєстрацію учасника на ринку як оператора харчових продуктів тваринного походження.
Дискваліфіковані учасники скарг не подали, очевидно, з таким рішенням тендерного комітету погодилися.

А 20 лютого 2015 року за результатами процедури відкритих торгів (оголошення № 070887, ВДЗ № 204 від 03.03.2015 р.) управління освіти виконавчого комітету Ковельської міської ради уклало угоду з приватним підприємством «Волинянин» на закупівлю олії рафінованої. Вартість складає 175 871,80 грн. (з ПДВ), пише видання Район.Ковель.

Проте у документації конкурсних торгів відсутнє технічне завдання, в якому має бути чітко зазначено: яку кількість олії рафінованої замовник планує закупити, її склад, характеристики, у які місця планується доставка? При цьому замовник планує закупити 7,820 тонн олії рафінованої у пляшках, ємністю 1 літр. Але в розділі «Форма пропозиції конкурсних торгів» не визначено одиниці виміру предмету закупівлі, відповідно до якого учасники повинні подати ціни своїх пропозицій. В результаті чого подано пропозиції в різних одиницях вимірювання: ПП «Волинянин» в гривнях за кілограм, а ТзОВ «Марія» – в гривнях за літр, що значно ускладнило визначення переможця закупівлі.

Крім того, відсутній перелік місць поставки товару, що унеможливлює розрахунок транспортних витрат в цінах пропозицій. Таке нечітке формулювання вимог щодо необхідних документів може призвести до маніпулювань результатами закупівлі, йдеться в матеріалах.

Згідно з даними сервісу YOUCONTROL, ПП «Волинянин» бере участь в державних закупівлях з 2011 року. Частка фінансів, що були отримані від забезпечення державних установ в доходах підприємства, поступово збільшувалася і вже з 2016 року вона становить 100% доходів підприємства.
Аналітики сервісу пояснюють: висока залежність від тендерів вказує на залежність від ходу їх проведення, політичної ситуації та інших потенційно корупційних складових.

***

Звісно, вище наведені факти аж ніяк не свідчать про корупційну складову в тендерах за участю згаданого підприємства, де, до слова, станом на 2015 рік працювало 4 працівники. Можливо, це навпаки – свідчення надійності постачальника.
Проте, скарги на порушення закупівель – це, напевне, сигнал про те, що не все гаразд із закупівлями продуктів в навчальні заклади міста. Тим більше: численні скарги управління освіти на тендери, які не відбуваються, недобросовісних постачальників теж мають спонукати до роздумів про систему постачання продукції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
1941—45 Показати IP 17 Березня 2017 21:11
Цимбалючку,Лєщенко і Гдиру -на нари,перевірте ціх роботях+Васеленчиха - "профспілки"-старий режим корупціонерів,все розводять кубло.кабінєтів
Санчез Показати IP 17 Березня 2017 21:14
Луцькі макарони це г... рідкісне.Це каша, а не макарони...
Наталія до Санчез Показати IP 20 Березня 2017 10:48
Не розумію, про які саме макарони Ви говорите, в Луцьку є декілька виробників. Але впевнена, ТМ "Makarella", із задоволенням, може Вам провести лікбез по правильному приготуванню макарон, і презентувати, на Ваш вибір, будь-які макарони, щоб Ви перевірили те, про що Ви говорите.....
Романюн Показати IP 17 Березня 2017 21:24
Ось вам малята і відповідь про дерибан коштів громади молодою бригадою Романюка і Гребенюком. Лучани не наступайте на ті ж граблі під час майбутніх виборівю
1941—45 Показати IP 17 Березня 2017 21:44
Гриббеньх*й заср:вся з мясом,тепер з макаронами
Анонім Показати IP 17 Березня 2017 22:03
А поки будуть розбиратися діти в садочку будуть без макарон.
рома Показати IP 18 Березня 2017 23:02
а фірма посередник якогось депутата то так в державі все
Справедливий Показати IP 20 Березня 2017 13:16
Порада ТОВ ПК «Заграва» звільнити безтолкових працівників і найняти мене, документи будуть в порядку, проблем з тендером не буде. Скасування тендерного договору буде свідчити про корупційні дії. Вся проблема в правильності оформлення документів "Загравою" згідно закону ! Вчіться! Вчіться! Вчіться!
Харчовик до Справедливий Показати IP 20 Березня 2017 17:53
Ха-ха! Найміться у тендерний комітет Луцького відділу освіти, може там устарівших документів поменшає! Якщо Ви такий"справедливий" і "освідчений" спробуйте участвувати в тендерах відділу освіти....Хоча можу назвати підприємців і думаю Ви один із них ПП "Волинянин", ФОП"Кравчук" ,вони такі правильні "документи"дають,що завжди переможцями стають,не робивши спроби знижуватись-а для чого?????? Проте,думаю,що після такого розголошення,їхній бізнес трішки буде скорочуватись-я сподіваюсь-інші часи настали для всіх"справедливих"!!!!!
Справедливий Показати IP 21 Березня 2017 09:05
Робіть все по закону і буде Вам щастя!!! Удачі!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus