USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Місцеві бюджети можуть втратити понад 1,6 млрд, якщо скасують внесок забудовників у розвиток інфраструктури

14 Вересня 2019 14:49
Асоціація міст України проаналізувала проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні» (№1059 від 29.08.2019 р.), який знаходиться на розгляді Комітету Верховної ради України з питань економічного розвитку та надала свої висновки і пропозиції (лист АМУ).

Цим законопроєктом пропонується виключити частину 5 зі статті 30, статтю 40 із Закону «Про регулювання містобудівної діяльності», а також абзац 3 із частини 10 статті 12 із Закону України «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду», в яких йдеться про пайову участь у розвитку інфраструктури населеного пункту. До Асоціації міст України надходять звернення від органів місцевого самоврядування, які занепокоєні такою ідеєю. Адже скасування сплати замовником будівництва пайового внеску в розвиток інфраструктури спричинить втрати місцевих бюджетів у обсязі більш як 1,6 млрд грн (за результатами 2018 р.), що призведе до вимушеного скорочення інвестиційних видатків територіальних громад.

Пайові внески є важливим джерелом надходжень до бюджету розвитку, завдяки якому є можливість розбудовувати території та покращувати якість життя населення. Так, за результатами опитування, яке провела Асоціація міст України серед 142 міст та 283 ОТГ, було виявлено наступне:

відсоток покриття місцевих бюджетів пайовими внесками достатньо високий – 92% опитаних міст та 34,3% опитаних ОТГ отримують пайові внески;

пайові внески складають більше 50% бюджету розвитку чималої кількості міст та ОТГ (42 опитаних міст та 26 ОТГ).

АМУ наголошує, що в Україні реальна потреба у коштах на фінансування розвитку інфраструктури громад є значно більшою (за результатами 2018 р. – 42,5 млрд грн), ніж надходження пайових внесків до місцевих бюджетів (1,6 млрд грн у 2018 р.). Тому відміна пайової участі призведе до ще більшого недофінансування інвестиційних потреб територіальних громад.

Окрім того, до законопроєкту не надані належні фінансово-економічні розрахунки та пропозиції щодо джерел покриття втрат доходів місцевих бюджетів, що суперечить частині третій статті 142 Конституції України: «витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Волинянин Показати IP 14 Вересня 2019 17:41
Сама що не є афера, спровокована будівельними лоббістами і корупція ! Раз так, то необхідно заборонити забудовникам наперед збирати з людей гроші, а заставити забудовника купувати земельну ділянку на земельних аукціонах, будувати квартири за свої оборотні кошти або за кредити під заставу власного майна, і людям продавати тільки вже ключі від готової квартири ! Вони ж будують не соціальне житло, а комерційне ! Вони ж не несуть відповідальності за забезпечення черговиків у місцевих радах. То все з одного розряду таких законів, як і зняття відповідальності за незаконне збагачення ! Вся біда у непрофесійності депутатів !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus