USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Статки за рік зросли на 50%: Ахметов піднявся на понад 130 сходинок у міжнародному рейтингу мільярдерів

4 Січня 2022 11:34
Статки українського бізнесмена Ріната Ахметова за 2021 рік зросли на понад 50% і тепер становлять 11,7 мільярда доларів.

Про це свідчить світовий рейтинг багатіїв від Bloomberg, передає Укрінформ.

Ахметов перебуває на 190-му місці рейтингу. Рік тому його статки були на 4,14 мільярда доларів меншими, тож у переліку багатіїв він піднявся одразу на понад 130 місць – з 322-го на 190.

Лідером рейтингу є американський винахідник Ілон Маск, який за рік збагатів на 114 мільярдів доларів і тепер має 270 мільярдів. Далі йде американський засновник Amazon Джеф Безос, який за рік збіднів на 2 мільярди доларів і зараз володіє 192 мільярдами. На третьому місці – французький очільник Louis Vuitton Бернар Арно зі 178 мільярдами.

Загалом рейтинг включає 500 найбагатших людей у світі. Ахметов єдиний українець у цьому списку: він вперше увійшов у рейтинг у 2017 році, одразу зайнявши 439 місце.

Для порівняння, станом на 3 січня 2021 року Ахметов займав 322 місце зі статками у 7,53 млрд доларів, а на початку 2020 року – 321 місце зі статками 6,1 млрд доларів. У 2019 році в рейтингу він був 283-м зі статками у 5,26 млрд доларів.

Зауважимо, найбагатша людина України заробляє свої мільйони навіть тоді, коли в його рідному Донбасі триває війна.

Після початку бойових дій на Донбасі підприємства Ріната Ахметова на окупованій території продовжували працювати. Це, як розповідав у 2017 році Главкому економіст Андрій Новак, стало можливим лише завдяки домовленостям Ахметова з Росією та терористичними угрупованнями «ДНР» і «ЛНР». За це йому довелося ділитися частиною прибутку.

А схема працювала так: «ДТЕК Енерго» Ахметова видобував, а потім компанії, котрі належать йому ж, купували це вугілля в Ахметова та перепродували його Україні.

Завдяки афері «Роттердам+» Рінат Ахметов став найбагатшим в Україні. У тариф на електрику було закладено ціну вугілля, яке нібито було куплене на біржі в Роттердамі, хоча насправді його поставляли в 4 рази дешевше з «ДНР/ЛНР», тим самим фінансуючи війну в Україні.

Варто наголосити, що наприкінці листопада Президент України Володимир Зеленський заявив, що оточення Ахметова втягує його у війну проти президента, готуючи переворот, а також звинуватив олігарха в шантажі влади енергетичною кризою.

І для шантажа в Ахметова є всі важелі: олігарх контролює найбільші підприємства металургійного та енергетичного сектору в Україні, які на своїх ринках є природніми монополіями або займають домінуюче становище.

Зокрема, Ахметов (71,25%) разом із Вадимом Новинським (23,75%) володіє холдингом СКМ, System Capital Management. Основними активами є гірничо-металургійна група «Метінвест Холдинг», а також енергетична компанія ДТЕК, пише Цензор.нет.

При цьому, енергохолдинг ДТЕК Ахметова виробляє 70% електроенергії теплової генерації, а шахти цього підприємства видобувають 80% енергетичного вугілля в Україні. Це дозволяє йому тримати монопольне становище на ринку.

Окремо слід сказати про монополію ДТЕК з виробництва електроенергії в Бурштинському енергоострові. БУОС охоплює Закарпатську та частково Івано-Франківську й Львівську області.

Основним виробником електроенергії в Бурштинському енергоострові є Бурштинська ТЕС, яка входить в ДТЕК Західенерго Ріната Ахметова. Вона виробляє тут 90% електроенергії. Тобто у холдингу ДТЕК Ахметова в Бурштинському енергоострові абсолютна монополія на виробництво електроенергії.

Читати ще: Ахметов продає Західній Україні електроенергію на 75% дорожче від цін у Словаччині

Крім того, в Ахметова є монополія на експорт-імпорт електроенергії в Євросоюз. По-перше, Бурштинська ТЕС виробляє 90% електроенергії в БУОС. По-друге, ДТЕК викуповувала річні доступи до бронювання потужності міждержавних перетинів (лінії електропередач, що йдуть у сусідні країни) до сусідніх країн, і так блокувала конкурентам імпорт або експорт з ЄС, щоб вони не впливали на ціну електроенергії в Бурштинському енергоострові.

НКРЕКП намагалася зламати цю монополію, змінивши правила проведення аукціонів з продажу всього доступу на річному аукціоні на право доступу до міждержавних перетинів ліній електропередач. Нові правила мали запрацювати з жовтня 2021 року. Однак ДТЕК Західененрго заблокувала вступ в дію нових правил через Окружний адмінсуд Києва.

Читати ще: Мільярди з кишень українців – на субсидії експорту електроенергії Ахметова

Окрім теплової генерації, енергетичний холдинг Ахметова – найбільший виробник електроенергії за зеленим тарифом. Генерація олігарха з відновлювальних джерел енергії об’єднана компанією ДТЕК ВДЕ. У 2020 році ВЕС та СЕС Ахметова виробили 23,6% електроенергії за зеленим тарифом.

Також ДТЕК належить вісім операторів систем розподілу (обленерго, – ред.), які розподіляють 45% електроенергії в Україні. Кожне обленерго є природнім монополістом з розподілу електроенергії у своїй області.

Крім того, енергохолдинг офіційно контролює трьох постачальників універсальних послуг. Вони продають електроенергію 22% побутових споживачів України, або 3,5 млн домогосподарств.

У ДТЕК входить також і найбільша приватна газовидобувна компанія України – ДТЕК Нафтогаз, що видобуває понад 10% газу в країні, або більше 40% газу серед приватних компаній.

Загалом Ахметов є кінцевим бенефіціарним власником близько 500 компаній, серед яких є фінансові (банк «ПУМБ») та медійні (медіа група «Україна»).

Медіхолдинг Ахметова входить у ТОП телевізійних холдингів України.

Зауважимо, що в свої телеканали Ахметов інвестував більше, ніж в екомодернізацію метзаводів та ТЕС. І це при тому, що Бурштинська ТЕС посідає перше місце в Європі за обсягами викидів діоксиду сірки (SO₂). Інші ТЕС ДТЕК також лідирують за обсягами забруднення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
українець Показати IP 4 Січня 2022 12:44
Швидко всі у банк сплачувати комуналку, щоб Рінатіку ще гарніше жилося..., щоб піднімався його рейтинг...
скептик до українець Показати IP 4 Січня 2022 16:37
всі на заробітки, щоб махмутов не дай Бог не збіднів
Люба . Показати IP 4 Січня 2022 13:07
Голий народився , голий i помреш. З собой все не забиреш..
ага до Люба . Показати IP 4 Січня 2022 13:37
Але дехто народжується не тільки голим .але й без мізків - рабом .яким легше управляти....
Ігор до Люба . Показати IP 4 Січня 2022 13:39
Воно то так, але завдяки йому багато українців економлять на харчах, на теплі, на базових основах існування. Не треба тішити себе християнськими догмами
Клава Показати IP 4 Січня 2022 13:13
розігнати нафіг АМК злиденної держави..
1+1 Показати IP 4 Січня 2022 13:35
Слуги погано працюють,треба доганяти

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus