USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Токсичне повітря у 2021 році вбило понад 500 тисяч людей у ЄС. Дослідження

27 Листопада 2023 00:40
Через брудне повітря в 2021 році в ЄС загинуло понад пів мільйона людей. Близько половини смертей можна було би уникнути, скоротивши забруднення до меж, рекомендованих лікарями.

Про це пише The Guardian.

Дослідники з Європейського агентства з навколишнього середовища (EEA) пов’язали 253 тисячі ранніх смертей з концентрацією дрібних частинок, відомих як PM2,5, яка перевищила максимальні нормативи Всесвітньої організації охорони здоров’я в 5 мкг/м3. Ще 52 тисячі смертей пов’язані з надмірним вмістом діоксиду азоту і 22 тисячі смертей сталися через короткочасний вплив надмірних рівнів озону.

«Цифри, опубліковані EEA, нагадують нам, що забруднення повітря, як і раніше, є проблемою номер один для здоров’я навколишнього середовища в ЄС», – сказав Віргініюс Сінкявічюс, комісар ЄС із навколишнього середовища.

Лікарі кажуть, що забруднення повітря є одним із наймасовіших убивць у світі, але кількість загиблих швидко зменшиться, якщо країни очистять свою економіку. У період з 2005 по 2021 рік кількість смертей від PM2,5 в ЄС знизилася на 41%, і ЄС прагне досягти 55% до кінця десятиліття.

ВООЗ, яка посилила свої рекомендації щодо якості повітря в 2021 році, попереджає, що жоден рівень забруднення повітря не може вважатися безпечним, але встановила верхні межі для деяких забруднювачів. Європейський парламент проголосував у вересні за приведення правил ЄС щодо якості повітря у відповідність з правилами ВООЗ, але вирішив відкласти це до 2035 року.

Читати ще: Вчені знайшли мікропластик у хмарах: це може впливати на клімат і все, що люди їдять

«Хороша новина полягає в тому, що політика забезпечення чистого повітря працює, і якість нашого повітря покращується. Але нам потрібно домогтися більшого і ще більше знизити рівень забруднення», – сказав Сінкявічюс.

Вперше EEA оцінило повний тягар хвороб, викликаних забрудненням повітря. Крім аналізу загальної кількості загиблих, дослідники підрахували, скільки ще років населення жило з хворобами, викликаними поганим повітрям.

Для деяких проблем зі здоров’ям, як-от рак легень та ішемічна хвороба серця, додатковий крок мало що змінив. Але відносно інших захворювань, як-то астма, виявлено високий рівень страждань, який не враховувався в статистиці смертності.

«Коли люди хворіють на рак легень, то, зазвичай, вони помирають дуже швидко. Що стосується інших захворювань – особливо астми, а також діабету або хронічної обструктивної хвороби легень – також існує важливий внесок цього стану життя з обмеженими можливостями», – сказав Альберто Гонсалес Ортіс, дослідник забруднення повітря EEA.

За оцінками EEA, в результаті хронічного обструктивного захворювання легень, викликаного забрудненням PM2,5 у 2021 році, в ЄС буде втрачено близько 150 тисяч років життя і приблизно буде така ж кількість років інвалідності.

«Люди можуть тривалий час жити в поганих умовах. Беручи до уваги лише смертність, ми недооцінювали вплив забруднення повітря», – сказав Гонсалес Ортіс.

Спалювання викопного палива, автомобілі та сільське господарство виділяють великі обсяги токсичного газу й шкідливих частинок, якими люди потім вдихають. Найдрібніші з цих частинок, відомі як PM2,5, можуть потрапити в кров, де вони поширюються всім тілом і пошкоджують органи, від мозку до репродуктивних органів.

Розслідування, проведене Guardian цього року, показало, що 98% людей в Європі дихають повітрям, забрудненим такою кількістю забруднювальних речовин, що це порушує рекомендації ВООЗ. Тягар хвороб, як показують результати EEA, також в основному припадає на Східну і Південно-Східну Європу.

«Позитивною новиною є те, що влада на європейському, національному та місцевому рівнях вживають заходів щодо скорочення викидів за допомогою таких заходів, як-от розвиток громадського транспорту або їзди на велосипеді в центрах міст, а також за допомогою оновленого законодавства», – сказала Леена Юля-Мононен, виконавчий директор EEA.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus