USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

18 людей розстріляли, а хутір спалили: трагедія волинського хутора Бовти

8 Червня 2019 19:14
27 листопада 1943 року на хуторі Бовти поблизу села Дубечного Старовижівського району було вщент розстріляно і спалено вісімнадцять людей, а сам хутір знищено дотла, йдеться на сторінках газети Волинські новини.

Осіннього дня Василь Троян з однолітком Адамом із сусіднього села Рокити пасли біля лісу корів та овець. Було дуже холодно. Тому хлопці розпалили вогнище й пекли картоплю. Десь опівдні побачили невелику групу людей, що йшла до хутора, і засперечалися, хто це може бути. Адам припустив, що то робітники з Глухів, яких німці ведуть на ремонт залізниці. Щоб краще розгледіти, хлопці повставали від багаття й високо задерли голови. Від групи відділилися кілька чоловіків і стали стріляти в їхній бік. Адам втік у ліс, а Василя поранило в руку. Він упав, ледве дихаючи. Тоді один із нацистів підійшов до хлопця й наступив на поранену руку. Василь знепритомнів і цим врятував собі життя. Коли німці відійшли, хлопець скотився в рів і побіг у ліс.

«А на хуторі вже розгорталася кривава драма, – розповідає керівник дубечненського шкільного музею Лариса Сулева. – Цей епізод в історії села скрупульозно вивчала моя колега – вчителька Людмила Козловська. Загін нацистів із близько ста осіб оточив Бовти з усіх боків. Поставили кулемети. Офіцер із солдатами пішли по хатах. Перепитуючи, хто в них живе і скільки, виставили варту біля вікон та дверей. А далі розпочалося справжнє пекло. Спочатку вивели Дениса Трояна з дружиною та дітьми. Батько ніс хлопчика трьох з половиною років, мати – донечку, якій не було й року, а третя дитина йшла сама. Їх розстріляли перехресним вогнем з одного та другого боків хати. Врятуватися вдалося лише маленькій дівчинці, яку мати прикрила своїм тілом. Важко поранений Денис кричав синові: «Адаме, тікай!». Але втекти було неможливо. Запалав перший будинок.

Ще страшнішою була смерть Денисових батьків. У їхній хаті підперли двері, навпроти вікон стояли автоматники. Запалили хату. У вікнах виднілися силуети чотирьох дітей, матері та батька, який на той час повернувся додому. Він був сильним, упирався. Чоловіка волокли по землі, кололи штиком. Залишилися тільки його рукавиці на плоті».

«Наступною жертвою стала сім’я Олександра Трояна, – провадить пані Лариса. – Усіх її членів убили, а потім запалили будинок. Мати, важко поранена в легені, намагалася виповзти, щоб врятувати трирічного сина. Дуже попекла руки, шукаючи дитину, але натрапила вже на мертвого хлопчика. З останніх сил вибралася на подвір’я, де й померла».

«Коли розпочалася страшна стрілянина, дружина Матвія Трояна з чотирма дітьми сховалася у погріб, викопаний під хатою, – розповідає дружина Василя Трояна Ганна Яківна. – Самого господаря вдома не було, поїхав у Заболоття здавати продовольчу поставку. Погріб був високий, мурований. У ньому й вирішили перечекати страшну годину. Мотря відсунулася ближче до виходу, щоб бачити, що коїться на подвір’ї. Аж тут півторарічна донечка Оля заплакала. Один із нацистів почув дитячий плач і кинув у погріб гранату. Вибухом господині відірвало ногу. Усі притихли. Коли німці залишили хату, першою отямилась мати. Діти витягли її з погреба й побігли по допомогу в село до родичів. А Мотря так і залишилася з відірваною ногою біля хати, що палала. Німці спалили діда Микиту та бабу Єлизавету Троянів, забили бабу Грипку».

Удома в Тимофія Трояна були дружина, двоє дітей та брат Олександр. Німці вивели чоловіків з хати до хлівів, щоб вони допомогли забирати худобу. Усвідомивши, що порятунку немає, ті кинулися тікати, але пощастило лише Тимофієві. Олександра вбили неподалік лісу. Будинок запалили, у ньому згоріла дружина з двома дітьми.

Розправа над мирним населенням на хуторі Бовти закінчилася пізно ввечері. На запахи крові та обгорілих тіл збиралися лісові звірі. Тому тіла загиблих було важко впізнати. Серед них – дев’ятеро дітей. Людські останки позбирали та поховали в Рокиті на кладовищі.

Однією з версій причини трагедії на хуторі очевидці називали зв’язок його мешканців з партизанами, для яких Мотря Троян пекла хліб. За іншою, яку висловили Борис Борисюк та Лідія Сулева, каральна операція була помстою сина польського лісничого, який до війни жив неподалік Бовтів. Коли у 1939 році поляки виїхали, хуторяни нібито пограбували їхнє обійстя.

«Мій чоловік Василь розповідав, що й справді біля Чорного Броду та на пункті під Теклею до війни жили поляки, а з приходом радянської влади покинули нажиті статки. Дехто й справді поласився на їхнє майно. А ще хуторяни були нібито пов’язані з упівцями, адже довкола суцільні ліси, – згадує Ганна Троян. – Ті неодноразово навідувалися на Бовти, привозили сюди худобу, забивали, смалили її, щоб мати чим харчуватися. Але про справжні причини розстрілу на хуторі ми, мабуть, не довідаємося ніколи.»

Ганна Яківна розповідає, що після трагедії на хуторі німці забрали там свиноматку з поросятами, сорок корів, биків та коней загнали у Ратне.

Після війни замість п’яти хат на Бовтах відбудували лише три.

Наталя КОСЯНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Богдан Сташинський Показати IP 8 Червня 2019 19:56
А ви питаете для чого День Перемоги 9 травня ???
777 до Богдан Сташинський Показати IP 8 Червня 2019 20:26
та не у них примирення,твою мать. пацифисты,блин.
Запитання Показати IP 8 Червня 2019 20:02
У всьому винуваті або радянські партизани, або поляки????....... Вже не німці, а вони є першопричиною розстрілів????. Без перших і других був би мир і благодать на цих землях. німець не знущався би?
Анонім до Запитання Показати IP 8 Червня 2019 22:32
Так і тебе би небуло скотиняка ти такий!!!
! до Запитання Показати IP 8 Червня 2019 22:33
У всьому винні два ублюдка, - гітлер і сталін, які поділили Європу в секретному пакті, і готували загарбницьку війну. Але от гітлер випередив свого дружаріка-сталіна... а той тільки й вмів що тисячами бездарно солдат гноїти!
51-а незнаменита Показати IP 8 Червня 2019 22:06
Якщо це правда то чому держава Україна неподала за 30 років хоча б заяву до Гаазького трибуналу про проведення хоча б якогось розслідування. І не може бути щоб ця акція пройшла без місцевих шуцманів ,і де в цей час була УПА ?
Богдан Сташинський до 51-а незнаменита Показати IP 8 Червня 2019 23:00
Німці - читай шуцмани та поліцаї ... У більшості каральних акцій саме вони і нищили власний люд.
Я до Богдан Сташинський Показати IP 9 Червня 2019 07:21
шуцмани і поліцаї на той час були самими свідомими українчями
??? Показати IP 8 Червня 2019 23:01
Недай боже це пережили.
Анонім Показати IP 8 Червня 2019 23:47
Дякую, що пишете про історію нашого краю. Ці історії, цей біль, через який пройшли наші предкитреба пам'ятати і передавати нашим дітям, як прививку від нацизму.
Я Показати IP 9 Червня 2019 07:23
і ні одного німця чи поліцая не завалили!! бачили що вбивають їхніх дітей здорові бугаї і втікали.....
Анатоль_ Бідзюра Показати IP 9 Червня 2019 10:28
Незрозуміло і каламутно написано. Для дурників. Тут і нацисти, і поляки і УПА. Вибирайте по симпатіях. Треба було ще, для повного щастя румунів і угорців чи литовських "лісових братів" приплести.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus