USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

Труднощі «Шкільного молока» на Волині

7 Листопада 2012 16:59
На Волині розробили масштабну програму «Шкільне молоко», реалізація якої протягом 4 років забезпечить понад 124 тисячі учнів безплатним молоком, а задля цього витратять 80 мільйонів гривень з бюджетів різних рівнів.

Однак, у депутатів обласної ради виникло чимало зауваг до документу, і вони відправили його на доопрацювання. Відповідне рішення вони прийняли 7 листопада під час сесії.

Згідно з документом, програма реалізовуватиметься в два етапи. Спочатку владці визначать постачальників продукту та укладуть з ними відповідні угоди, а потім, створивши матеріальну базу, візьмуться постачати його школярам.
Щодо закладів, які отримуватимуть безплатне молоко, то до переліку потрапили інтернати, навчальні установи обласного підпорядкування і такі, які куруються владцями Луцька, Ковеля, Нововолинська та Володимира-Волинського.
Загалом, йдеться про постачання продукту для понад 124 тисяч учнів.

Санітарні труднощі

Реалізовуючи програму, чиновники зіткнуться з певними труднощами. І найважливіша з них – дотримання санітарних норм. Для цього в програмі передбачили цілий розділ з кількома вимогами.

Так, молоко братимуть лише з ферм, де ветеринари оглядають всіх корів не рідше як двічі в місяць, а дослідження на лейкоз та бруцельоз роблять не рідше 3 разів у рік. До того ж, усе стадо мають перевіряти на туберкульоз двічі в рік, а на мастит – раз в місяць.
Окрім цього, на фермі має бути облаштована спеціальна лабораторія, а кожна партія молока, яку відправлятимуть в навчально-виховні заклади, повинна супроводжуватися ветеринарним свідоцтвом.

Також на фермах повинні виділити окремі приміщення для зберігання ветеринарних засобів, матеріалів, інструментів і дезінфікуючих засобів.

Потрібна тара

Відповідно до розрахунків авторів програми, середня потреба у молоці для забезпечення денної норми у натуральному молоці для учнів 1-11 класів становить 4338 тонн.

Для того, щоб «донести» тисячі літрів молока безпосередньо до рота дитини, владцям доведеться придбати чимало посуду різної місткості та спеціальних автомобілів.

Так, для навчальних закладів області депутати вирішили виділити на закупівлю стаканів 241 тисячу гривень. Ще майже 84 тисячі витратять на придбання бідонів, в яких молоко перевозитимуть до шкіл. А на каструлі для кип’ятіння продукту виокремили 243 тисячі.

Іншою графою «ідуть» витрати на посуд для інтернатів. Для цього використають приблизно 18 тисяч гривень.

Насамкінець, реалізовуючи програму, владці придбають для навчальних закладів міст обласного підпорядкування 4 молоковози: один місткістю 4,7 тонни (орієнтовна вартість 260 тисяч гривень) та 3 мітскістю 2,9 тонни (орієнтовна вартість 160 тисяч гривень).
Окрім того, кожен навчальний заклад повинен мати холодильну камеру для зберігання молока, термін зберігання якого обмежено 12 годинами з моменту видою.

Звідки гроші

У такого «наполеонівського» проекту і фінансування відповідне. Загальний кошторис програми – понад 80 мільйонів гривень. При цьому з державного бюджету планують залучити лише 2 мільйони, решту – з обласної, районних та міських скарбниць.

Найбільше ж навантаження на бюджети «ляже» в 2013 році, коли, окрім закупівлі молока, чиновники купуватимуть тару та спецавтомобілі.

Депутатські сумніви

Під час сесії деякі депутати висловлювали сумніви щодо того, чи потрібно реалізовувати таку масштабну задумку. Мовляв, потрібно, щоб медики фахово проаналізували таку програму. Також припускали, що існує можливість вчинення чиновниками корупційних дій під час закупівлі продукту, для прикладу, молоко купуватимуть за завищеною ціною у переробників.
А депутат Олександр Бик сказав, що не розуміє, для чого реалізовувати таку програму. На його думку, краще передати гроші безпосередньо навчальним закладам. «А діти зараз вже й не хочуть молока пити», ‒ додав він.

Зрештою, рада програму не прийняла і відправила на доопрацювання.
***
Під час обговорення голова ОДА Борис Клімчук заявив, що відправить в райони та міста обласного значення доручення щодо визначення кількості молока, яке потрібно закупити для школярів на 2013 рік. Для місцевих громад губернатор пообіцяв перерахувати гроші на продукт у вигляді субвенції.
Тож, ймовірно, поки депутати під час чергової сесії обговорюватимуть програму «Шкільне молоко», вона фактично буде реалізовуватись, але на інший манер.
Підготував Анатолій Котлюк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Міля Показати IP 7 Листопада 2012 19:51
Бику не треба молоко, він п'є горілку. Йому здоров'я дітей не цікавить.
VSC до Міля Показати IP 8 Листопада 2012 04:41
Вы прямо из кабинета Климчука вещаете? Или из соседнего?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus