USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Три дні видобуваємо, три дні продаємо». Як працює Маневицький торфозавод

23 Грудня 2020 17:57
Частину робочого часу Маневицький торфовий завод змушений простоювати, оскільки немає реалізації.

Про це стало відомо під час виїзного засідання постійної депутатської комісії з питань екології та раціонального використання природних ресурсів Волинської обласної ради, 22 грудня.

Наприкінці 2020 року Маневицький торфовий завод святкуватиме ювілей – 50 років роботи. Будівництво розпочали у 1968 році і вже через два роки, наприкінці грудня 1970 р. він повноцінно запрацював. Сьогодні на підприємстві, розповів директор заводу Володимир Щербачук, працює 120 осіб.

«Проектна потужність – 30 тисяч тонн брикетів у рік, останні роки ми видавали по 60 тисяч тонн торфу, понад 40 тисяч тонн брикетів. Але цього року видали тільки 23 тисячі тонн. Причиною такої ситуації стала і пандемія, і теплі зими. Простоюємо через те, що немає реалізації: 3-4 дні працюємо, склад затоварений, 3-4 дні продаємо і далі знову працюємо», – зазначає він.
Директор ДВ «Волиньторф» Іван Киричик пояснив: раніше в них купували торф не тільки об’єкти соціальної сфери, побутові споживачі, а й промислові об’єкти. Але останні цього року перейшли на газ і влітку закупили газу до кінця року. Тому на Маневицькому торфозаводі такий спад виробництва. Інша проблема – площі.
Нагадаємо, облдержадміністрація кілька років блокувала роботу підприємства, не погоджуючи клопотання про надання площ для видобутку торфу. Цього року цю проблему вдалося вирішити через КП «Волиньприродресурс», яке, окрім ліцензій на видобуток бурштину, має і чотири ліцензії на видобуток торфу.

«Це дозволило забезпечити базу для виробництва «Волиньторфу», щоб зберегти робочі місця, бо вони не мали де працювати», – пояснює виконувач обов’язків директора КП «Волиньприродресурс» Анатолій Капустюк.

Як додав Іван Киричик, завдяки співпраці з комунальним підприємством, сьогодні в роботі 60 гектарів торфових площ. Але підприємству потрібно, щоб в роботі було постійно 250 гектарів, тоді воно зможе стабільно працювати.
"Але робота розпочата, думаю, будемо її нарощувати«, – резюмує він.

Нагадаємо, вже кілька років ДП «Волиньторф» перебуває в списках на приватизацію. Проте Фонд держмайна її не оголошує. Депутати Волинської обласної ради звернулися до Фонду держмайна з проханням передати підприємство у комунальну власність облради, аби його врятувати і зберегти робочі місця.
Як зазначив Володимир Щербачук, вартість однієї тонни торфобрикету від Маневицького торфозаводу 1242 грн. 25% її собівартості – електроенергія, якщо на неї буде зростати ціна – вартість виробництва торфобрикетів зростатиме і продукцію муситимуть продавати дорожче. Так само на собівартість вплине і ріст мінімальної заробітної плати, тому в наступному році ціни можуть бути змінені.

«Раніше нам погоджували рентабельність і затверджували граничні ціни. Але тепер ми її самі формуємо. Проте рентабельність, як правило, закладаємо не більше 5-10 %. Бо значно піднімати ціну теж не вихід: для наших людей на Поліссі 1242 грн за тонну – це теж немала ціна», – резюмує директор Маневицького торфозаводу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
дідо Показати IP 23 Грудня 2020 18:43
Пільгова ціна газ та субсидії всім підряд вбивають цей завод.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus