USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Бельгії дозволили 4-денний робочий тиждень без втрати зарплати

16 Лютого 2022 07:40
Бельгійські працівники отримали право на чотириденний робочий тиждень замість звичайних п’яти без втрати зарплати.

Як передає ТСН, про це інформують Bloomberg та RTL.

Федеральний уряд Бельгії узгодив реформу ринку праці. Працівникам, на їх прохання, можна буде працювати повний робочий день протягом чотирьох днів замість п’яти в обмін на додатковий вихідний. Також можна працювати більше годин одного тижня і менше – наступного.

Роботодавець має право відмовити співробітнику в переході на скорочений робочий тиждень, але має навести переконливі аргументи письмово.

«Мета полягає в тому, щоб надати людям і компаніям більше свободи в організації свого робочого часу», – заявив прем’єр-міністр Олександр Де Кро.

Наразі лише близько 71 зі 100 бельгійців у віковій групі від 20 до 64 років не мають роботи, що менше, ніж у середньому по єврозоні. Завдяки реформі планується до 2030 року підняти рівень зайнятості до рівня 80%.

Читати ще: Чотириденний робочий тиждень: як новий тренд покращує продуктивність у всьому світі

Ініціатори закону вважають, що чотириденний тиждень допоможе жінкам, які доглядають за дітьми, і старими батьками зберегти баланс між роботою та особистим життям, і також піде на користь ринку праці.

Після пандемії ідея чотириденного тижня набула популярності в усьому світі. Велика Британія розпочне шестимісячну програму в червні, і близько 30 компаній наразі зареєструвалися для випробування. Подібні програми планується розпочати в США та Ірландії, Канаді, Австралії та Новій Зеландії. Дослідники з Ісландії виявили, що короткий робочий тиждень був надзвичайно успішним. Чотириденний робочий тиждень планують ввести і в Литві. Пілотний проєкт, який передбачає запровадження 4-денного робочого тижня, ухвалили і в Іспанії. Експеримент триватиме три роки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
скептик Показати IP 16 Лютого 2022 10:12
різничку відпрацюють гастарбайтери по системі 3-2-1 (потрійна норма в дві зміни за одну зарплату)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus